Cum vede un jurnalist american evoluţia României după 38 de ani de la prima vizită aici: „Un miracol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Ceauşescu, în timpul unui zbor. Sursa: Steve Burton/Hulton Archive / Bloomberg
Soţii Ceauşescu, în timpul unui zbor. Sursa: Steve Burton/Hulton Archive / Bloomberg

Jurnalistul american Robert D. Kaplan a făcut o analiză pentru publicaţia „Bloomberg”, în contextul războiului din Ucraina, vizitând municipiul Târgovişte după 38 de ani.

El a evidenţiat şi rolurile pe care Uniunea Europeană sau apartenenţa României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord le-au avut asupra dezvoltării României, chiar dacă influenţele Rusiei se mai resimt şi acum. Mai cu seamă în ţara vecină, Moldova.

Jurnalistul american a dat şi un exemplul concret, în publicaţia Bloomberg, al unui oraş din România pe care l-a vizitat în timpul comunismului, dar şi după 38 de ani, observând schimbările.

„În 1984, în timpul celei mai întunecate perioade a regimului stalinist al dictatorului român Nicolae Ceauşescu, am vizitat Târgovişte, la peste o oră la nord-vest de capitala Bucureşti, pe câmpia Munteniei. Era un oraş infernal, cu străzi pline de noroi, câteva maşini dărăpănate, fără niciun loc decent pentru a mânca şi cu gunoaie peste tot. Oamenii arătau şi miroseau urât. În urmă cu două săptămâni, am revizitat Târgovişte pentru prima dată în aproape patru decenii. Acum este un oraş strălucitor şi plin de viaţă, cu drumuri noi cu limitatoare de viteză, flori şi garduri vii tunse, supermarketuri şi restaurante noi şi maşini de ultimă generaţie peste tot. Oamenii arătau şi se îmbrăcau ca oriunde în Occident”, a precizat jurnalistul american Robert D. Kaplan, scriitor şi expert în politică externă şi pasionat de călătorii. 

El a mai precizat că nu toate ţările europene „au înregistrat câştiguri egale în două decenii”. 

„Târgovişte este un miracol al apartenenţei României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi la Uniunea Europeană; prima a oferit un sigiliu de aprobare pentru investiţia iniţială în 2004, iar cea de-a doua a oferit ajutor şi standarde pentru dezvoltare de ani de zile. Ţinuturile nu doar ale României, ci şi ale altor state din Europa Centrală şi de Est care au aderat la NATO şi UE în primul deceniu al secolului XXI arată asemănător. ... Dacă Târgovişte şi alte oraşe din nordul Poloniei nu s-ar fi dezvoltat în ultimele trei decenii, SUA şi aliaţii săi democratici s-ar fi confruntat cu o divizare economică şi culturală a Europei, analogă celei din timpul Războiului Rece, cu o Rusie colosală, sub orice regim, semănând răul. Nu toate ţările au înregistrat câştiguri egale în două decenii. Dar populismul autocratic al premierului Ungariei, Viktor Orban, şi dezordinea politică din Bulgaria nu sunt decât o mică mostră a ceea ce s-ar fi putut întâmpla pe o mare parte a continentului european fără NATO şi extinderea UE”, a mai spus americanul.

Alte puncte de vedere ale jurnalistului Robert D. Kaplan:

- România, cu cea mai mare populaţie şi cel mai mare teritoriu din sud-estul Europei, este o naţiune îngrijorată. Ea a fost prinsă în capcană din punct de vedere istoric de proximitatea sa faţă de Rusia, a cărei armată a invadat acum ţara vecină. România şi Republica Moldova, vorbitoare de limbă română, au o graniţă mai lungă cu Ucraina decât Polonia.

- Aşa-numita Românie Mare, inclusiv Moldova, a fost ocupată parţial de Rusia de 10 ori din 1711 până în prezent.

- Experţii români cred că preşedintele rus Vladimir Putin va continua să avanseze cu greu în estul Ucrainei şi, în cele din urmă, va anexa regiunea Donbas la Rusia propriu-zisă, declarând că orice activitate militară ucraineană ulterioară în această zonă va constitui un atac asupra Rusiei însăşi. 

- În ciuda dezvoltării economice din ultimele trei decenii, Occidentul trebuie să se dovedească încă aici. La sfârşitul anilor 1940 şi 1950, românii au aşteptat în zadar un efort de eliberare din partea democraţiilor occidentale pentru a răsturna regimul comunist nemilos al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

- Îmi amintesc ce mi-a spus regretatul Silviu Brucan, marele bătrân al comunismului românesc, în 1998, când l-am întrebat de ce a devenit stalinist în tinereţe: „De ce?”, a întrebat retoric. „Pentru că Occidentul nu a pierdut Europa de Est la Ialta, în 1945, ci a pierdut-o în 1938, la München. Nu eraţi nicăieri. Aşa că, după München, singura alegere pentru români era între Hitler şi Stalin”.

- Extinderea NATO şi a UE în 2004 şi 2007 a avut loc în timp ce Rusia lui Putin era încă relativ slabă. Astfel, în ochii românilor, abia acum vine adevăratul test pentru Occident. 

- Am venit la Târgovişte pentru a vizita locul în care Ceauşescu şi soţia sa, Elena, au fost judecaţi şi executaţi în ziua de Crăciun din 1989 – un eveniment care are legătură directă cu ceea ce se întâmplă în Ucraina.

- Politica externă a lui Ceauşescu a fost superficial independentă faţă de Uniunea Sovietică, dar românii, spre deosebire de mulţi din Occident, nu s-au lăsat niciodată păcăliţi. Cu toate vicisitudinile guvernelor democratice slabe şi corupte de după 1989, viaţa aici este mai bună şi mai sigură decât oricând în istoria lor.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

De ce a ales Nicolae Ceauşescu să fugă la Târgovişte. Ce credea dictatorul că va face în oraş şi ce s-a întâmplat cu adevărat

Cum s-a schimbat radical Târgovişte după o vizită a lui Ceauşescu în 1969. În acel an s-a decis transformarea oraşului în centru industrial 

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite