De ce a ales Nicolae Ceauşescu să fugă la Târgovişte. Ce credea dictatorul că va face în oraş şi ce s-a întâmplat cu adevărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 27 de ani de la Revoluţie, istorici, gazetari şi oameni de rând, deopotrivă, sunt de părere că răsturnarea lui Ceauşescu se putea face şi fără vărsare de sânge.

“Noaptea de 21 spre 22 decembrie a fost ultima petrecută în libertate de Nicolae şi Elena Ceauşescu. În timp ce armata făcea prăpăd în Bucureşti, “Tovarăşul” şi “Tovarăşa” au rămas, pentru mai multă siguranţă, în sediul Comitetului Central. Bătrânii dictatori erau bântuiţi de spaima trădării. Că să elimine orice pericol din interior, Ceauşescu preia personal comanda represiunii”, scrie Grigore Cartianu în lucrarea sa “Sfârşitul Ceauşeştilor”

Părăsit de apropiaţi şi comandanţi

Pe 22 decembrie 1989, între orele 6.00 şi 12.00, Nicolae Ceauşescu şi-a trăit cu intensitate nebunească ultimele clipe la cârma ţării. Deşi totul se prăbuşea în jurul său, bătrânul dictator încă se mai gândea la o reprimare sângeroasă a demonstranţilor. Nu mai avea însă cu ce: Armata şi Securitatea îl abandonaseră. 

“În focul evenimentelor, mulţi apropiaţi ai lui Ceauşescu au apelat la şemecherii pentru a părăsi corabia aflată în derivă. Generalul Stănculescu şi-a pus piciorul în ghips. Dăscălescu s-a încuiat într-un WC ca să nu fie luat în elicopter. Hîrjău a zis că se duce la toaletă şi a dispărut. Aghiotanţii dictatorului s-au făcut nevăzuţi. Nicolcioiu a “uitat” să deconteze baniii cu care venise din Iran”, mai spune Cartianu. 

fuga ceausescu

FOTO Agerpres

Fuga din Elicopter

“Momentul balconului” a fost picătura care a umplu paharul. După tentativa ratată de a se adresa demonstranţilor, Ceauşescu n-a mai stat pe gânduri: părăseşte cuibul. Stănculescu i-a condus pe soţii Ceauşescu până la elicopter, care îi aştepta cu motoarele pornite. În aparat urcaseră deja Emil Bobu şi Manea Mănescu.

În 12 minute, “Genialul” şi “Ilustra” au schimbat sediul CC al PCR cu palatul de la Snagov. Nici acolo nu se simţeau, însă, în siguranţă. Căutau un loc liniştit în care să li se recunoască statutul de conducători. El visa să se instaleze într-un centru la comandă, de unde să organizeze rezistenţa. 

22 decembrie 1989, orele 12.09 – 18.35

În cele 6 ore şi 26 de minute cât s-au aflat în postura de fugari, soţii Ceuşescu au folosit mai multe vehicule. Ei au zburat cu elicopterul prezidenţial, pilotat de Vasile Maluţan (Bucureşti – Snagov - Sălcuţa), au circulat cu trei Dacii diferite şi au încheiat printr-o cursă scurtă cu un Aro militar, condus de colonelul de securitate Gheorghe Dinu. Şoferii celor trei Dacii au fost un medic bucureşten, care făcea naveta la Găeşti, Nicolae Decă, un sătean din Văcăreşti – Dâmboviţa, Petrişor Nicolae şi un subofiţer de Miliţie din Târgovişte, Ion Enache.

fuga ceausescu

În toată nebunia, Ceauşescu pleacă cu elicopterul Dauphin de la Snagov spre Piteşti, însă avea să ajungă la Târgovişte.

Când aeronava se apropia de aeroportul de la Boteni a fost identificată prin radio, iar pilotul i-a transmis că ar putea fi doborâţi. Atunci Ceauşescu i-a spus să aterizeze la şoasea. 

Au coborât din elicopter. Au oprit foarte multe maşini, unii din curiozitate. În jurul orei 15.00, sunt arestaţi lângă municipiul Târgovişte, la 80 km nord de Bucureşti.

“Organizez rezistenţa la Târgovişte"

Ofiţerii de securitate au oprit maşina doctorului Nicolae Deca (Dacie roşie cu numărul 4-B-2646), căruia Ceauşescu i-a zis: "A fost lovitură de stat, organizez rezistenţa la Târgovişte". În comuna Văcăreşti, doctorul Deca a spus că are probleme tehnice cu maşina. Soţii Ceauşescu şi unul dintre ofiţerii de Securitate au continuat drumul (de la ora 14.15) cu maşina unui alt cetăţean găsit pe drum, Nicolae Petrişor (Dacie neagră numărul 4DB-3005). Au ajuns mai întâi la Fabrica de Oţeluri Speciale din Târgovişte, apoi (la ora 15.00) la Centrul pentru Protecţia Plantelor aflat la 5 km de Târgovişte, de unde au fost preluaţi de miliţienii mr. Ion Enache, sergentul major Constantin Paisie, şi şoferul plutonier Andrei Osman (ora 15,30). S-au îndreptat spre sediul miliţiei din oraş, care a fost între timp ocupat de revoluţionari, într-o maşină "radar" au fugit spre localitatea Răţoaia. Au stat ascunşi lângă o pădure până la lăsarea întunericului, când au revenit la sediul Miliţiei Judeţene (ora 17:50). Aici soţii Ceauşescu au fost arestaţi şi percheziţionaţi de revoluţionarii conduşi de Ilie Ştirbescu.

fuga ceausescu

Procesul a început pe 25 decembrie ora 13:20 şi s-a terminat în jurul orei 14:40, în garnizoana din Târgovişte - UM0147.

Războiul de stradă cu inamici a căror identitate rămâne şi astăzi, cel puţin în parte, necunoscută s-a încheiat în 25 decembrie 1989, când Nicolae şi Elena Ceauşescu, prinşi la Târgovişte, au fost executaţi în urma unui proces sumar, judecat de un tribunal militar pe care cuplul nu l-a recunoscut.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite