Cum să urmăm o dietă vegetariană: beneficii şi riscuri. Specialiştii ne recomandă să ne asigurăm că organismul nu este privat de vitamine şi minerale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Food Revolution Network
FOTO: Food Revolution Network

Deşi dieta vegetariană nu este nouă, ea a recâştigat recent în popularitate. Acesta combină principiile veganismului - un stil de viaţă care caută excluderea folosirii produselor de origine animală pentru mâncare, îmbrăcăminte, sau orice alt scop - cu cele ale alimentelor crude.

Cei mai mulţi aleg acest stil de viaţă pentru pretinsele beneficii pentru sănătate. Acestea ar include pierderea în greutate, îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi un risc mai scăzut de diabet, potrivit healthline.com.

Cu toate acestea, o dietă vegetariană 100% poate prezenta şi unele riscuri pentru sănătate, mai ales atunci când este urmată după ureche. Un ghid complet al dietei vegetariene poate fi consultat aici

Veganismul exclude din start toate alimentele de origine animală. Pe lângă acesta, un alt aspect important al acestui stil de viaţă este „conceptul de alimentar brut”, care spune că alimentele trebuie consumate complet crude sau încălzite la temperaturi sub 40-48  de grade Celcius.

Ideea de a consuma doar alimente crude a existat de la mijlocul secolului al XIX-lea, când ministrul presbiterian şi dieteticianul Sylvester Graham l-a promovat ca o modalitate de a evita mai multe boli.

O asemenea dietă este în general bogată în fructe, legume, nuci, seminţe, boabe încolţite şi leguminoase. De asemenea, tinde să fie în mod natural scăzută în alimentele procesate.

Cei care aleg să urmeze o asemenea dietă sunt motivaţi, adesea, de starea precară de sănătate. Ei cred că alimentele brute şi puţin încălzite sunt mai hrănitoare decât cele gătite.

De asemenea, ei consideră că dieta vegetariană oferă toate substanţele nutritive de care are nevoie organismul.

Studiile arată că o dietă bogată în produse proaspete măreşte nivelul de hormoni care declanşează starea de bine. Spre exemplu, consumul de brocoli şi fructe de pădure asigură necesarul de magneziu, mineral responsabil cu îmbunătăţirea stării de spirit şi cu redarea energiei. Celelalte substanţe fitochimice din fructe, legume şi plante au rol calmant.

Adepţii regimului vegetarian spun că nu numai că sunt mai sănătoşi, dar sunt şi mai slabi. Prin urmare, consumul regulat de fructe şi legume şi renunţarea la carne şi alimente procesate ajută la scăderea în greutate şi la diminuarea grăsimii.

Un studiu recent a arătat că dietele vegetariene şi vegane prezintă un risc de diabet de tip 2 mai mic cu 12% decât cei care au urmează un regim normal.

Cantitatea mare de fibre din alimentele vegetale întregi vă poate ajuta să vă îmbunătăţiţi digestia.  

Riscuri potenţiale

O dietă vegană brută poate veni la pachet şi cu anumite riscuri - mai ales dacă nu o planificaţi bine. Una dintre condiţiile unei diete vegane bine este să vă asiguraţi că furnizează toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie organismul dumneavoastră.

Puteţi face acest lucru consumând fie alimente fortificate, fie suplimente care să compenseze substanţele nutritive care sunt în mod natural în cantităţi mici sau absente.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite