Cum renaște Turbăria Lăptici din Bucegi, una din cele 14 rezervații de pe teritoriul Parcului Natural FOTO

0
Publicat:

„Pontoanele” de la Turbăria Lăptici, punct de atracție important pentru turiștii care urcă pe Munții Bucegi, au fost refăcute de Romsilva - Administrația Parcului Natural Bucegi.

Turbăria Lăptici. FOTO Romsilva - Administrația Parcului Natural Bucegi
Turbăria Lăptici. FOTO Romsilva - Administrația Parcului Natural Bucegi

Turbăria Lăptici este una din cele 14 rezervații care se regăsesc pe teritoriul Parcului Natural Bucegi, fiind tinovul (mlaștina) aflat la cea mai mare altitudine din România.

Zona a fost ocrotită de pădurari, deoarece adăpostește o serie de elemente floristice nordice rare, unele chiar relicte, și o microfaună caracteristică mlaștinilor oligotrofe, deosebit de interesantă și variată.

Traseul tematic al Turbăriei Lăptici este din nou accesibil, după mai multe zile de reparații și trudă. Degradarea lui este inevitabilă, datorată în mod special intemperiilor și ne cerem scuze pentru eventuale neplăceri create.  Aglomerările de mușchi Sphagnum formează aici o masă compactă, de 1 metru grosime și sunt sensibile la greutatea corpului uman. Așadar vă rugăm să folosiți tot timpul poteca din lemn pentru deplasare”, au transmis reprezentanții Romsilva.

Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 şi reprezintă o mlaştină oligotrofă aflată în lunca stângă a pârâului Scândurarilor (afluent de stânga al râului Ialomiţa), ce adăposteşte o mare varietate floristică de muşchi şi ierburi, specifică turbăriilor.

Sursa video: ing. Damian Mihai-Şef Pază / Facebook

Plantele rare care pot fi văzute în rezervaţia naturală Turbăria Lăptici din Bucegi

Turbăria Lăptici” e o mlaştină naturală care se află în Munţii Bucegi la altitudinea de 1.500 de metri, pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Ea ocroteşte o serie de elemente floristice nordice rare, unele chiar relicte şi o microfaună caracteristică mlaştinilor oligotrofe, deosebit de interesantă şi variată.

turbaria laptici

Turiştii au la dispoziţie 800 de metri de podeţe de lemn pentru a putea vizita rezervaţia care este inclusă în Parcul Natural Bucegi.

Grosimea stratului de turbă aflat sub muşchi ajunge şi la un metru şi din această cauză aici se adăposteşte tritonul carpatic, un amfibian ce trăieşte în Carpaţii Orientali şi Meridionali, care seamănă cu un mormoloc.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite