Cererile de externare au crescut numărul bolnavilor de coronavirus. Câte persoane infectate au fost trimise acasă
0Românii au profitat din plin de posibilitatea de a ieşi din spitale, chiar dacă au fost confirmaţi cu noul coronavirus. În ultimele zile, într-un judeţ fruntaş la cazuri noi, zeci de pacienţi au plecat din unităţile spitaliceşti şi umblă nestingheriţi pe străzi.
În judeţul Dâmboviţa, acolo unde numărul de cazuri noi a crescut vertiginos în ultimele zile, medicii au confirmat sase focare familiale care însumează 26 de noi cazuri de COVID-19, ca urmare a cererii de externare sau a refuzului internării.
„Judeţul Dâmboviţa se confruntă în ultimele 2 săptămâni cu o creştere a numărului de cazuri SARS- CoV- 2 pozitive, pe fondul: relaxării măsurilor restrictive instituite în perioada stării de urgenţă în diferite sectoare de activitate; existenţei unui număr mare de focare de colectivitate; (…) deciziei personale a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere, sau a persoanelor pozitive care refuză internarea şi care rămân în familie/comunitate, decizie care a generat până acum un număr de 6 focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive”, a precizat DSP Dâmboviţa.
Creştere alarmantă a numărului de cazuri
La nivelul judeţului, au fost în ultimele 24 de ore 30 de noi cazuri de COVID-19, numărul total ajungând la 965. De la începutul pandemiei au decedat 35 de dâmboviţeni.
Conform datelor DSP Dâmboviţa sunt în total 73 de persoane confirmate care refuză internarea şi 38 de persoane confirmate externate la solicitare.
Conform sursei citate, o cauză a numărului mare de cazuri este creşterea numărului de testări profilactice la nivelul centrelor rezidentiale pentru persoane adulte şi copii, conform metodologiei de supraveghere a sindromul respirator acut cu noul coronavirus SARS- CoV-2.
„Printre motivele creşterii numărului de cazuri cu noul coronavirus în judeţ, DSP Dâmboviţa mai identifică: decizia societăţilor comerciale de a testa profilactic un număr cât mai mare de angajaţi în detrimentul izolării la domiciliu a contacţilor direcţi ai cazurilor confirmate; nerespectarea recomandărilor de autoizolare la domiciliu a persoanelor contacte directe ale unor cazuri confirmate, ca urmare a ultimelor modificări legislative; nerespectarea de către populaţie a regulilor de distanţare fizică, a celor de igienă personală, precum şi nepurtării măştii de protecţie ori a utilizării acesteia în mod necorespunzator; accentuarea gradului de mobilitate al populaţiei având în vedere sezonul estival”, au mai spus medicii.
Medicii şi asistenţii de la Spitalul din Găeşti nu au primit prea bine vestea că unitatea a început să trateze strict bolnavi de COVID. Cadrele medicale au protestat şi au susţinut că nu pot să asigure şi urgenţele obişnuite, şi secţiile COVID, pentru că sunt puţini şi nu au circuite epidemiologice.
De serviciile Spitalului din Găeşti beneficiază aproximativ 100.000 de oameni.
Autorităţile locale şi managerul spitalului au luat decizia să menţină Compartimentul Primiri Urgenţe, singurul care acordă primul ajutor pentru întreaga zonă de sud a judeţului.
Timp de cel puţin o săptămână, în Găeşti nu vor fi aduşi bolnavi infectaţi cu SARS COV-2. De mâine, cei de la DSP vor veni la spital, pentru a face instruiri.
De luni, 13 iulie, Spitalul Orăşenesc din Găeşti va trata doar bolnavii de COVID-19.
CITEŞTE ŞI:
Focar COVID-19 la un centru pentru persoane cu handicap din Dâmboviţa: 106 cazuri