Bucegi Winter Race, primul concurs important de schi de tură din acest an, pe o zăpadă firavă FOTO
0În acest weekend s-a desfășurat cea de-a XIV-a Ediție a concursului de schi de tură Bucegi Winter Race, un eveniment sportiv care încearcă să aducă un plus de imagine zonei montane a județului Dâmbovița, din Munții Bucegi.
Din cauza stratului firav de zăpadă s-au înscris mai puțini participanți ca în alți ani - aproximativ 30. Startul s-a dat din aceeași zonă a Refugiului Salvamont Dâmbovița, de unde s-a urcat până la confluența văilor Obîrșie - Șugări, traseul propiuzis desfășurându-se pe zona alpină sudică a muntelui Obârșia.
De la peşteri, canioane, trasee de MTB, drumeţii spre Babele, Crucea Caraiman, Omu, Bran-Moeciu la trasee de escaladă sau turism pastoral, zona centrală a Munţilor Bucegi oferă oportunităţi multe.
„Chiar dacă n-au fost condiții de zăpadă prea prietenoase, asta nu a împiedicat pe cei pasionați de acest sport să participe la evenimentul cu numărul 14 Bucegi Winter Race, cursă devenită tradițională la nivel național și cu care s-a dorit, încă de la prima ediție din 2011, să se facă cunoscută întregii lumi montane zona Padina-Peștera. Ecoul evenimentului nostru, purtat chiar de campionii naționali în domeniu, ajunge de fiecare dată către toată breaslă de schiori din țară. Condițiile de schi au fost mai dificile în acest an, motiv pentru care sosirea participanților s-a făcut mai sus, tot în zona de confluență amintită”, a precizat Geo Badea, alpinist și salvamontist.
Podium-ul a fost ocupat de către George Jinga, campion național la schi alpinism, urmat de Constantin Surdu și Petruț Cotinghiu, iar la feminin de către Alisa Trufăsilă.
Concursul de schi de tură în Munții Bucegi, organizat pentru prima dată, de către Asociația Salvamont Dâmbovița, în februarie 2011.
Schiul de tură este o formă de ski off-piste, care se desfăşoară în afara pârtiilor amenajate şi care presupune deplasarea pe skiuri atât în urcare cât şi în coborâre, folosid propira forţă a schiorului, spre deosebire de schiul alpin care foloseşte mijloace mecanizate pentru urcare, axate în cea mai mare parte pe transportul pe cablu.