10 lucruri mai puţin cunoscute despre Nelson Mandela. De ce a refuzat de şase ori să iasă din închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nelson Rolihlahla Mandela (18 iulie 1918 – 5 decembrie 2013), fost om politic, a fost preşedinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. A fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal şi s-a făcut remarcat prin combaterea rasismului, a sărăciei şi a inegalităţii.

De asemenea, Mandela a fost secretar general al organizaţiei interguvernamentale Mişcarea de Nealiniere, între 1998 şi 1999. Mandela este o figură cunoscută în întreaga lume însă puţini îi cunosc activitatea. El a petrecut 27 de ani în detenţie, în perioada 1964-1990. În 1993 a primit Premiul Nobel pentru Pace.

10 lucruri inedite despre Nelson Mandela potrivit indy100.com.

1. Mandela a crescut într-un sat mic şi a fost primul din familia sa care a frecventat şcoala. După ce tatăl său a murit pe când el avea doar nouă ani, a fost adoptat de regentul Thembu, şeful Jongintaba Dalinyebo.
 

2. I s-a dat numele "Nelson" la şcoală. Numele său real a fost Rolihlahla - ceea ce înseamnă "a trage braţul unui copac" sau "tulburarea", dar era la modă pe vremea aceea să li se dea nume englezeşti copiilor.

3. Era un maestru al deghizării. El a fost numit „Black Pimpernel” - o referire la romanul lui Emma Orczy, din 1905, "The Scarlet Pimpernel", pentru tendinţa sa de a se ascunde şi de a scăpa de închisoare pentru activitate politică.

4. El a îmbrăcat un şofer când a fost arestat în 1962. În biografia sa el a scris: „Ştiam în acea clipă că alergarea mea a luat sfârşit”.

5. A citit "Invictus", un poem al lui William Ernest Henley, pentru a-i inspira pe colegii săi de celulă.  

6. În închisoare a găsit o metodă inedită de a comunica, prin ascunderea notelor în cutiile aruncate, sub grămezi de vase murdare sau în vasele de toaletă. A dezvoltat în acest fel un sistem pentru a trimite mesaje secrete.

7. În 1961 el a convins Congresul Naţional African (ANC) că violenţa era necesară pentru a obţine libertate şi drepturi egale pentru majoritatea neagră a Africii de Sud. Cu toate acestea, el a fost iniţial angrenat în proteste non-violente.

8. El a îndurat multe tragedii în familie. Căsătoria cu Evelyn Mase în 1944 a fost în curând marcată de tragedie. Unul dintre copiii lor, Makazie, a murit la doar nouă luni. Madiba Thembekile şi Makgatho Lewanika, ceilalţi doi copii, au murit într-un accident de maşină în 1969 şi, respectiv, de SIDA în 2005. Mandela avea alţi doi copii cu a doua soţie, Winnie.

9. El a refuzat să iasă din închisoare de şase ori. Cea de-a şasea oară când i s-a oferit ocazia să iasă din închisoare a fost în 1985, când preşedintele sud-african P.W. Botha i-a dat libertate în schimbul renunţării la violenţă. Mandela a refuzat, insistând că va arunca armele atunci când guvernul alb al ţării va face acelaşi lucru.

10. S-a folosit de sport pentru a uni ţara şi pentru a redefini imaginea regiunii. A văzut puterea fotbalului de a împărţi partidele şi a inspira oamenii. De exemplu, a încurajat autorităţile sud-africane de cricket să introducă echipe mixte de rasă şi negri sud-africani pentru a sprijini echipa naţională de rugby.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite