10 alimente care înlocuiesc antibioticele. Specialiştii spun că utilizarea lor zilnică ne scapă de vizitele la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO prevention.com
FOTO prevention.com

Se spune că un măr consumat în fiecare zi ţine doctorul departe, însă este nevoie de mai mult pentru asta. Specialiştii au analizat mai multe substanţe nutritive din alimente diverse care ne ajută să "ţinem garda sus" atunci când vorbim de imunitate.

Specialişti în imunologie au precizat pentru prevention.com, că  ne putem asigura o imunitatea crescută fără probleme doar jucându-ne puţin cu farfuria pe care o punem pe masă, alegând porţii colorate de fructe şi legume, "stropite" cu până la 10 pahare de apă pe zi, cel puţin. 

1. Iaurt

Probioticele sau "culturile active vii" găsite în iaurt sunt bacterii sănătoase care feresc intestinul şi tractul intestinal de germeni care provoacă boli. Deşi sunt disponibile în formă suplimentară, un studiu realizat de Universitatea din Viena din Austria a constatat că o doză zilnică de iaurt a fost la fel de eficace în stimularea imunităţii ca anumite pilule date de medic. Asiguraţi-vă că aţi luat recipientele fără zahăr adăugat în exces. Soiurile simple (pe care le puteţi aroma cu scorţişoară şi fructe proaspete) sunt pariuri câştigate.

image

2. Ovăz şi orz

Aceste boabe conţin beta-glucan, un tip de fibră cu capacităţi antimicrobiene şi antioxidante mai puternice decât echinaceea, raportează un studiu norvegian. Atunci când animalele consumă acest compus, sunt mai puţin vulnerabile în faţa gripei, a herpesului, chiar şi a antraxului. La om, stimulează imunitatea, accelerează vindecarea rănilor şi poate ajuta antibioticele să funcţioneze mai bine. 

image

3. Usturoiul

Ustutoiul conţine ingredientul activ allicin care combate infecţia şi bacteriile. Alte studii sugerează că cei care consumă mai mult de şase căţei de usturoi pe săptămână au o rată cu 30% mai mică de cancer colorectal şi o cu de 50% mai mică a cancerului de stomac.

image

4. Scoici

Seleniul, întâlnit în cantităţi mari la crustacee, cum ar fi stridiile, homari, crabi şi scoici, ajută celulele albe să producă citokine (molecule de natură proteică ce transmit informaţii între celule diferite) ​​care ajută la eliminarea virusurilor gripale din organism.

image

5. Supă de pui

Atunci când cercetatorii de la Universitatea din Nebraska au testat 13 branduri, au descoperit că toate gamele de supe în afară de una (cea de pui) a blocat migrarea celulelor albe inflamatorii - o descoperire importantă, pentru că simptomele la rece sunt un răspuns la acumularea celulelor in tuburile bronşice. Cisteina de aminoacizi, eliberată de pui în timpul gătitului, seamănă chimic cu acetilcisteina indicată în tratamentul afecţiunilor bronşice. Adaosurile cum ar fi usturoiul şi ceapa, pot creşte puterea anti-gripă a supei.

image

6. Ceaiul

Oamenii care au băut 5 ceşti pe zi de ceai negru timp de 2 săptămâni au avut de 10 ori mai mult interferon de combatere a virusului în sângele lor decât alţii care au băut orice altă băutură caldă, arată un studiu efectuat la Harvard.  Aminoacidul care este responsabil pentru acest impuls imunitar, L-Teanina, se găseşte în cantitate mare atât în ​​ceaiul negru, cât şi în cel verde.

image

7. Carne de vită

Deficitul de zinc este unul dintre cele mai frecvente deficienţe descoperite în rândul adulţilor americani, în special în rândul celor vegetarieni. Chiar şi deficienţa de zinc uşoară poate creşte riscul de infecţie. Zincul din dietă este foarte important pentru dezvoltarea celulelor albe din sânge, celulele sistemului imunitar, care recunosc şi distrug bacteriile, viruşii şi bacteriile care invadează organismul.

image

8. Ciuperci

De secole, oamenii din întreaga lume au consumat ciuperci pentru un sistem imunitar sănătos. Cercetătorii au aflat acum şi de ce. "Studiile arată că ciupercile măresc producţia şi activitatea celulelor albe din sânge, făcându-le mai agresive. Acesta este un lucru bun atunci când aveţi o infecţie", spune Douglas Schar, director al Institutului de Medicină Internaţională Washington DC.

image

9. Kefir

Un studiu suedez realizat pe 181 de subiecţi, arată că cei care au băut un supliment zilnic de Lactobacillus reuteri - un probiotic specific, ce pare să stimuleze celulele albe din sânge - au avut cu 33% mai puţine zile bolnave decât cei cărora nu li s-a administrat acel supliment. 

image

10. Peştii graşi

Somonul, macroul şi heringul sunt bogate în grăsimi omega-3, ce reduc inflamaţia, cresc fluxul de aer şi protejează plămânii de răceli şi infecţiile respiratorii. Un studiu pe animale a constatat, de asemenea, că nutrientul poate ajuta la îndepărtarea diferitelor tulpini de gripă. 

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite