Zeci de copii folosiți de propriii părinți la cerșit, în Suceava. Ce spun autoritățile despre acest fenomen

0
Publicat:

Părinții declară că nu au bani pentru traiul de zi cu zi de aceea își pun copiii să apeleze la mila trecătorilor. Puțini dintre acești copii sunt însă luați din familiile lor și ajung în același mediu. 

Copil folosit la cerșit FOTO: Arhivă
Copil folosit la cerșit FOTO: Arhivă

Polițiștii locali din municipiul Suceava trag un semnal de alarmă cu privire la cazurile de copii puși să cerșească de părinți, pe străzi.

Ei cer sucevenilor să sune la dispeceratul Poliției Locale Suceava sau la Telefonul Copiilor, atunci când observă copii apelând la mila trecătorilor sau adulți cu copii în brațe care cerșesc.

Directorul Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, spune că anul trecut au fost ridicați de pe străzi 22 de copii în această situație dar au fost identificate și mame cu bebeluși în brațe care cerșeau.

De la începutul anului, 8 copii au fost ridicați din stradă după ce au fost identificați apelând la mila trecătorilor. În toate aceste cazuri s-a luat legătura cu Direcția pentru Protecția Copilului Suceava, care a efectuat anchete sociale și care a dispus măsuri.

Au fost cazuri în care copiii au fost luați din familii și duși în plasament, dar acest lucru este posibil numai cu hotărâre judecătorească și doar în cazuri grave de exploatare și abuz.

Ovidiu Doroftei declară că, în majoritatea cazurilor, copiii ridicați de pe străzi au rămas în familiile lor, s-au întors la părinții care i-au pus să cerșească.

De fiecare dată adulții au motivat starea de sărăcie sau că nu pot să le procure micuților produse precum laptele praf sau alimente. Ei au fost îndrumați să se adreseze primăriilor din localitățile din localitățile din care provin, pentru a primi ajutor.

Directorul Poliției Locale Suceava spune că ajung să cerșească pe străzile din municipiu copii din localități limitrofe sau din județele învecinate – precum Neamț sau Iași. Aparținătorii lor mărturisesc faptul că sucevenii sunt miloși și fac mai ușor rost de bani în Suceava.

Numai că acești copii, în mod normal, ar trebui să meargă la școală, spune Doroftei, care a explicat că în cazul copiilor puși la cerșit se pot dispune măsuri protective și  măsuri dure împotriva părinților – până la decăderea din drepturile părintești.

În cazul adulților prinși la cerșit, polițiștii locali pot aplica doar amenzi, fapt pentru care aceștia nu renunță la a apela la mila sucevenilor.

În ceea ce privește fenomenul cerșetoriei, autoritățile spun că persoanele care oferă bani fac mai mult rău decât bine, mai ales în cazul copiilor, încurajând exploatarea acestora în cadrul unor adevărate rețele.

Ovidiu Doroftei, director Poliția Locală Suceava
Ovidiu Doroftei, director Poliția Locală Suceava
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite