Suceava: Profesorii promoţiei 2011 fug de catedre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii preferă să-şi continue studiile la masterat sau să meargă în străinătate decât să se bată pentru un post prost plătit.

Anul acesta, de pe băncile facultăţilor de profil din Suceava au ieşit peste 600 de noi profesori, dar aceştia îşi caută o cu totul altă slujbă decât cea de dascăl. „Avem 122 de studenţi de la Facultatea de Litere, 91 de la Istorie şi Geografie, 107 de la Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, 94 de la studii postuniversitare şi 188 care promovează modulul II şi au voie să predea la liceu“, a declarat Carmen Balan, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava (USV).

Aceşti tineri erau aşteptaţi să se înscrie la concursul de titularizare în învăţământ, care are loc pe 13 iulie, dar la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava au ajuns 10% dintre absolvenţi. „Din cei 836 de candidaţi înscrişi, 76 sunt absolvenţi ai promoţiei 2011“, a precizat Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.  Mulţi dintre absolvenţii care nu se regăsesc pe listele IŞJ cu candidaţii la titularizare au ales să amâne intrarea pe piaţa muncii prin continuarea studiilor cu un masterat, pe când alţii s-au reorientat către alte domenii. „Nu voi da titularizarea, deşi am făcut cursurile DPPD. Sper să găsesc un job în publicitate sau secretariat, dar în paralel voi face şi un master. Mulţi dintre colegii mei pleacă în străinătate la muncă sau ca să facă masterat. Doar o colegă va susţine titularizarea“, a spus Geanina Turtă, absolventă a Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării Suceava.

11 candidaţi pe un loc titularizabil
Fuga profesorilor, fie absolvenţi, fie cu experienţă, de posturile oferite în învăţământul sucevean se regăseşte în statisticile IŞJ. Cei 836 de candidaţi înscrişi sunt cu 40% mai puţini ca anul trecut, respectiv cu 60% mai puţini faţă de 2009. „Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris pentru ocuparea posturilor de învăţători, educatoare, profesori de română, engleză şi sport“, a adăugat Laura Hacman. 

Cei care vor obţine note peste 7 la titularizare vor putea opta pentru unul din cele 74 de posturi cu o viabilitate mai mare de patru ani. Candidaţii care nu vor obţine o catedră titularizabilă şi cei cu note mai mici de 7 vor avea de ales între cele 585 de posturi netitularizabile, din care 356 au între 16 şi 25 de ore pe săptămână, şi 229 incomplete, între 4 şi 17 ore pe săptămână. Concursul este programat pe 13 iulie în două centre de examen din municipiu, Colegiul Tehnic „Al.I.Cuza“ şi Şcoala cu clasele I-VIII nr. 11 „Miron Costin“.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite