Suceava: Incursiune la chilia lui Daniil Sihastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aici poposea domnitorul Ştefan cel Mare când venea la Putna. În zonă ajung mii de turişti, atraşi şi de faptul că se pot caza ieftin în casele sătenilor din Putna.

Micul muzeu de piatră este situat în pădurile dese din jurul localităţii Putna, în apropierea celebrei mănăstiri în care este îngropat domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acest monument religios este cunoscut în toată ţara prin povestea veche de aproape 500 de ani. În acest loc, călugărul Daniil şi-a petrecut 20 de ani din viaţă şi tot aici venea personal voievodul Ştefan cel Mare ca să se intereseze despre sănătatea părintelui.


Locaşul se află la un kilometru de satul Putna şi este construit după toate regulile bisericeşti. În interior pot fi observate şi studiate altarul, naosul, iconostasul şi o boltă pictată cu nuanţe obţinute din fierturi de plante. În naos, se află săpată o cruce, iar câteva slove trădează vremea la care acestea au fost scrise, respectiv anul 1499. Istoria spune că, după ce a îmbrăcat „schima cea mare“, adică a urcat pe ultima treaptă a călugăriei, primind numele Daniil, noul ieroschimonah s-a retras într-un loc tăinuit, înspre munte, pe malul pârâului Viţeul. Aici a găsit o stâncă în care a dăltuit cu multă osteneală un paraclis. Locul a primit, în timp, denumirea de Chilia lui Daniil Sihastru.


Daniil este îngropat la Mănăstirea Voroneţ


Casa de piatră a călugărului are lungimea de 9,25 metri şi înălţimea de 2 metri. Turiştii care ajung în zonă pot urca în chilie cu ajutorul unei scări de lemn.
Moaştele călugărului nu se află la schit, ci la Mănăstirea Voroneţ, sub o lespede de marmură. Cei care ajung în zona Putnei au parte şi de o privelişte montană superbă, motiv pentru a mai sta câteva zile în preajma chiliei. Sunt două variante de cazare. Cea mai ieftină soluţie este camparea cu cortul, caz în care nu plătiţi nimic. Cea de-a doua variantă este cazarea în odăile sătenilor din localitatea Putna. Preţul pentru o noapte este 20 de lei. Deoarece în zonă ajung în fiecare vară mii de copii, prin excursii organizate, sătenii şi-au diversificat oferta. În caz de nevoie, ei au tot ce le trebuie ca să primească peste noapte şi câte zece copii într-o cameră.


„Răsună valea Putnei de glasurile copiilor“


„Noi am dormit pe jos, nu am avut toţi loc în paturi, dar a fost frumos. Am mai vizitat şi Mănăstirea Putna şi Dealul Crucii. La urcat a fost mai greu, dar când am ajuns sus, am început să cântăm de s-a auzit în tot satul“, a povestit Ştefan Amariei, elev în clasa a V-a. Putna atrage în fiecare an mii de turişti, dintre care majoritatea sunt copii veniţi în excursii organizate de profesori.


„Dacă este să spun drept, aceştia sunt singurii care vin să viziteze chilia, rar văd străini ori grupuri de oameni maturi. Copiii înveselesc în fiecare vară satul nostru. Unii se cazează la Mănăstire, alţii prin sat. Răsună văile de chiotele lor“, a spus Maria Apostol, gazdă veche pentru turişti.  Chilia lui Daniil Sihastru vă aşteaptă zilnic să o vizitaţi deoarece aici nu există bilet de intrare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite