Suceava: 1.000 de elevi au dispărut din cataloagele şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea adolescenţilor care nu se regăsesc pe listele de însciere în clasa a IX a au plecat la părinţii lor, care muncesc în Italia, Spania sau Germania.

„Doar din clasa mea ştiu patru elevi care au fost luaţi de părinţi în străinătate deoarece voiau să-i ţină sub observaţie. Aici nu aveau încredere în bunică, nu credeau că se vor  ţine de carte. Acolo au şcoli unde pot învăţa şi în limba română“, a precizat Dorina Petrovici, fostă dirigintă la clasa a VIII-a.

Alţi elevi au legat şcoala de gard, considerând liceul prea costisitor. „Mă voi înscrie la seral mai târziu, când o să fiu pe picioarele mele. Acum nu se poate. Mai am trei fraţi mai mici la şcoală. Tata a spus că doar până aici ne poate duce, că nu sunt bani. Doamna a spus că e păcat, că am medie mare, 8, şi intram la un liceu bun. Acum îi ajut pe ai mei la treabă“, a spus Costel, din Dolhasca, unul dintre copiii care au terminat clasa a VIII- a, dar care a refuzat să continue şcoala.

Mai puţine clase

Reprezentanţii IŞJ Suceava au declarat că vor iniţia o anchetă pentru a stabili câţi elevi au plecat în străinătate şi câţi au abandonat şcoala din alte motive.

„Au rămas neocupate 800 de locuri şi doar 17 dintre cele 39 de licee şi-au realizat planul de şcolarizare pentru noul an şcolar“, a spus Petru Carcalete, şeful IŞJ.

Din toamnă, inspectorii şcolari se aşteaptă la o creştere a abandonului din cauza sărăcirii populaţiei după aplicarea reducerilor salariale şi a şomajului.

„Dacă părinţii nu au venituri şi nici mai mult de opt clase, nu vor face niciun sacrificiu pentru copilul lor şi îl vor opri acasă să taie porumbul de pe câmp. Abandonul şcolar va creşte sigur şi este nevoie de o  soluţie la nivel naţional pentru prevenirea abandonului“, a spus Gabriel Gaiţu, psihopedagog.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite