Premieră în municipiul Suceava: numărul celor cu centrale de apartament l-a depăşit pe cel al abonaţilor la sistemul centralizat de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Suceava. FOTO Arhivă Adevărul
Primăria Suceava. FOTO Arhivă Adevărul

La sistemul centralizat de termoficare au mai rămas 48,65% dintre suceveni în timp ce 49,77% au centrale termice pe gaz metan, 0,35% au centrale electrice iar 1,22% sunt debranşaţi dar nu au nici o sursă de încălzire. Numai în acest an s-au debranşat de la reţea peste 1.000 de suceveni.

La Primăria municipiului Suceava a avut loc prima întâlnire dintre noul operator de termoficare din oraş, firma Thermonet şi şefii asociaţiilor de proprietari. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, le-a făcut cunoştinţă şefilor de asociaţii cu reprezentanţii noului operator de termoficare, după care s-a trecut la discuţii serioase.

Edilul sucevean a ţinut să menţioneze că principala sarcină a celor de la Thermonet este să aibă o bună colaborare cu asociaţiile de proprietari precum şi de a răspunde cu celeritate la solicitările venite din partea acestora. În ceea ce priveşte numărul locuinţelor branşate sau nu la sistemul centralizat de termoficare, primarul Ion Lungu are neclarităţi privitoare la cei ce s-au debranşat şi nu au nicio altă sursă de încălzire.

“Numărul celor din sistemul centralizat este mai mic decât a celor ce beneficiază de încălzirea cu gaze sau alte soluţii de încălzire. Astăzi, 48,65% sunt la sistemul centralizat, 49,77% sunt pe gaz metan, 0,35% au centrale electrice, iar 1,22% sunt debranşaţi fără nicio sursă de căldură. Aici este un lucru pe care nu-l înţeleg, pentru că în aproape 12 ani de când sunt primar nu am acceptat niciodată ca cineva să se debranşeze fără să aibă altă soluţie pusă în loc”, a spus primarul Ion Lungu.

Valeriu Iftimie, directorul Elsaco şi unul dintre acţionarii firmei Thermonet, a spus că a da căldură şi apă caldă oamenilor la un preţ suportabil, este o chestiune care nu se face nici într-o zi, nici într-o după-amiază, nici într-un an, ci este o chestiune ce ţine de o viziune de viitor.

“Pornim de la o istorie foarte complicată, mă gândesc la sistemul de termoficare aşa cum l-am primit la care am avut doar intenţii de a face ceva”, a precizat Valeriu Iftimie. Acesta a mai spus că minunile nu se pot întâmpla de mâine întrucât sunt câteva probleme la reţeaua de termoficare.

“Întrucât pe parcursul mai multor ani nu s-a muncit serios şi nu s-au făcut reparaţii în punctele esenţiale, la nivel de reţea, putem ajunge ca în una din zilele următoare să rămânem fără căldură”, a precizat Iftimie, care a adăugat că Thermonet-ul caută soluţii pentru a interveni în cel mai scurt timp pentru a remedia situaţiile.

Pentru a avea o colaborare mai bună cu sucevenii şi pentru a se familiariza în mod direct cu problemele acestora, firma Thermonet va amenaja un sediu, lângă Centrul Cultural Bucovina.

De asemenea, directorul firmei Elsaco şi acţionarul Thermonet, Valeriu Iftimie a precizat că jumătate din preţul actual pentru transportul şi distribuţia energiei termice reprezintă pierderile, însă, dacă se făceau investiţii în reţelele de termoficare, preţul transportului şi distribuţiei agentului termic era la jumătate.

“Această subvenţie trebuie scoasă numai în condiţiile în care intervenim asupra reţelelor de transport şi distribuţie. Dacă facem un calcul clar, ce ar însemna scoaterea subvenţiilor, dar intervenţia asupra instalaţiilor, vă garantez că energia termică ar trebui să coste la transport şi distribuţie până la 110 lei”, a precizat Valeriu Iftimie.

Acesta a mai spus că reabilitarea reţelelor de termoficare ar costa în jur de 50 de milioane de euro, reabilitare ce trebuie făcută în scopul creşterii calităţii serviciului şi a scăderii costurilor la populaţie.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a precizat că 35% din reţele şi puncte termice din oraş sunt deja reabilitate, iar pentru restul se va face un proiect. Pe de altă parte, acţionarul Thermonet a spus că operatorul de termoficare şi-a propus un profit de doar 5% la preţul de transport şi distribuţie a energiei termice, subliniind că în primii ani se va merge în pierdere, însă crede că în vreo doi ani se va vedea o îmbunătăţire a calităţii serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite