Partizanul care a rezistat 13 ani în temniță, apoi s-a sinucis la trei zile după liberare. Preotul îl convinsese să se predea comuniștilor
0Unul dintre luptătorii anticomuniști din Bucovina, care a stat ascuns mai bine de șase ani prin munții din nordul țării, a fost Constantin Cenușă. La fel ca mulți alți partizani, el a stat ani grei la închisoare, fiind capturat cu ajutorul preotului din sat.

Comuniştii au alocat mari resurse financiare şi umane pentru lichidarea lui Constantin Cenușă și a celorlalți partizani care se aflau în Munții Bucovinei. Comandamentul de miliţie de la Putna avea 150 de oameni, o reţea de informatori şi securişti sub acoperire infiltraţi în diverse echipe de muncitori forestieri. Pe capul lui Cenușă era pus un premiu uriaș, de 10.000 de lei.
Potrivit Centrului de Consultanță Istorică, în perioada în care s-a aflat în munți, Securitatea și Miliția au avut diferite stratageme pentru prinderea lui, printre care recrutarea de informatori dintre localnici - în unele cazuri prin violență -, supravegherea rudelor, folosirea soției și copilului ca momeală pentru capturarea lui, precum și trimiterea unor scrisori prin care era asigurat că nu va fi împușcat, dacă se va preda.
Într-o astfel de scrisoare, care reprezintă de fapt un ultimatum ticluit de Securitate, i s-a promis lui Constantin Cenușă că viața îi va fi cruțată, dacă se încadra în noua orânduire. Iar dacă va fi totuși osândit, pedeapsa lui nu va fi mai mare de șase luni, desigur dacă își mărturisea faptele sincer.
I s-a mai precizat că oferta preotului era valabilă trei zile și că toate acestea îi erau oferite deoarece nu a fost ministru sau „cine știe ce șef”. Scrisoarea era semnată de preotul din Putna, Constantin Zabolotnic, și datată 2 august 1951.

„Eu, preotul satului Putna, interpun viața mea, sufletul meu curat de preot, că nimic deosebit nu ți se întâmplă, precum osândă de moarte, bătăi sau schingiuiri. Odată mărturisit sincer, vei avea de ispășit cel mult o închisoare de 6 luni corecțională și poate nici asta, deoarece ei văd altfel lucrurile de cum le vezi dumneata. Doar n-ai fost ministru sau cine știe ce șef, încât să-ți fie frică într-atâta. Ești tânăr și nimic încă nu este pierdut. Îți vei croi o altă viață mai bună, mai dreaptă, departe de lumea care a știut să-și folosească calitățile, fără ca azi să-ți ofere cel mai mic ajutor”, susținea preotul Constantin Zabolotnic în scrisoarea transmisă partizanului.
Preotul ortodox mai afirma că scrisoarea este valabilă 3 zile, „după care timp nu am nici o răspundere asupra sufletului dumitale”.

„În acest timp te gândești bine, ce drum să croiești și dacă crezi că scrisoarea mea nu reprezintă destulă încredere, poți să-mi fixezi un punct de întâlnire, fixează ziua, ora și locul întâlnirii, eu aș dori ca aceasta să se petreacă ziua. Voi fi însoțit de doi delegați ai Miliției. Ei nu vor purta cu ei nici un fel de armament și nici nu sunt însoțiți de milițieni cu gândul ca să cazi în cursă”, a mai afirmat preotul din Putna.
În final, partizanul Constantin Cenușă a fost convins să se predea, dar securiștii comuniști nu și-au respectat niciuna dintre promisiunile transmise prin intermediul scrisorii preotului.
Constantin Cenușă a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru „activități desfășurate în spatele trupelor sovietice”. A fost torturat și a stat 13 ani în penitenciarele comuniste, fiind eliberat în 1964.
Cenușă a fost găsit spânzurat la trei zile după liberarea din detenție.