Medici şi farmacişti suceveni puşi la plată în urma controalelor CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii specialişti din spitale care au semnat reţete pentru pacienţii internaţi, medicii de familie care au dat reţete compensate pensionarilor care nu se încadrau în plafonul impus şi farmaciştii care nu au respectat plafonul impus de Casă vor trebui să restituie aproape 40.000 de lei.

Controlul CAS Suceava a vizat verificarea cazurilor în care au fost decontate reţete ce cuprind medicamente compensate cu 90% din pretul de referinţă, acordate pensionarilor care au realizat pe lângă pensie şi venituri din alte surse, în perioada martie 2009 până la 30 septembrie 2011.

A fost verificată respectarea prevederilor din contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, respectiv: consemnarea de către medicul de familie în fişa medicală a pensionarului/în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi anexarea la fişa medicală a declaraţiei dată pe propria răspundere de către pensionar din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 600/700 lei pe lună.

Din verificările făcute la 223 medici de familie, la 16 medici prescripţiile medicale erau încadrate incorect deoarece pacienţii aveau şi alte venituri în afara celor provenite din pensii. 10 medici au prescris reţete pensionarilor care aveau o pensie mai mare decât cea bifată în rubrică.

În aceste situaţii s-a imputat medicilor de familie suma totală de 6.886,12 lei,  reprezentând diferenţa între nivelul de compensare 90% şi 50% a medicamentelor prescrise pentru această categorie de asiguraţi.

13 farmacii au fost găsit cu nereguli la transmiterea datelor în format SIUI care au dus şi la erori de taxare a prescripţiilor. Suma imputată farmaciilor a fost de 1.072,66 lei.

Spitalele sancţionate şi ele

Un alt control efectuat de salariaţii Biroului Control al CAS Suceava se referă la verificarea cazurilor pentru care s-au inregistrat prescriptii medicale emise in perioada in care pacientii figureaza internati in spital. Conform legislaţiei în vigoare este interzisă emiterea de catre unitatile spitalicesti, pentru asigurati, pe timpul internarii acestora, a reţetelor compensate sau gratuite, emiterea acestora făcându-se doar la externarea bolnavului.

Pe parcursul controlului s-au verificat 2.478 de cazuri de prescrieri de reţete compensate sau gratuite de către medicii specialişti din spitale şi din ambulatoriu.

Dintre acestea, în 420 de cazuri s-a constatat că prescrierea reţetei compensată sau gratuită s-a efectuat de către medici în timpul internării pacientului, în multe cazuri chiar în primele zile ale internării, medicamentele fiind ridicate în timpul internării sau cazuri de prescriere a tratamentului la data transferului pacientului de pe o secţie de specialitate pe altă secţie de specialitate şi nu la externare, cum prevede legislaţia în vigoare.  Suma totală imputată spitalelor în aceste cazuri, reprezentând valoarea compensată a medicamentelor prescrise, este de 30.474 lei, au transmis reprezentanţii CAS Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite