Lipsă la gramaj şi făină cu viermi pe rafturile magazinelor sucevene
0
Multe din produsele de panificaţie vândute în oraş cântăresc şi cu 36 de grame mai puţin decât greutatea de pe ambalaj. Producătorii mizează pe faptul că legea le permite să aibă abateri în minus de până la 8%, însă de multe ori acest prag este depăşit.
Majoritatea produselor de panificaţie, în special pâinea albă, au zeci de grame lipsă din greutatea înscrisă pe ambalaj. Diferenţele sunt cuprinse între 20 şi 36 de grame, cantitate insesizabilă însă atunci când suceveanul plăteşte pentru o pâine de 500 de grame.
Protecţia Consumatorilor a dat amenzi
De exemplu, o pâine albă feliată de 500 de grame produsă de Mopan avea cu 36 de grame mai puţin, când a fost cântărită la un supermarket din Suceava. Dar, dacă se ţine cont că într-o zi se vând mii de astfel de produse, rezultă că, practic, cumpărătorii duc acasă goluri de aer, plătite şi care se regăsesc în profitul producătorilor.
Reprezentanţii Mopan spun că nu ştiu despre abaterile la gramajul pâinii pe care o produc şi susţin că verificările trebuie făcute la cel puţin 10 pâini din lot pentru a se ajunge la o concluzie. „Nu ştim despre ce e vorba, dacă este pâinea noastră. Nu vrem să declarăm nimic“, a afirmat Patricia Orhei, directorul comercial al SC Mopan SRL Suceava.
Nu numai reprezentanţii societăţilor de panificaţie ar trebui să reglementeze această situaţie, ci şi comisarii de la Protecţia Consumatorilor. Aceştia pot doar să dea amenzi. „Dintre operatorii economici controlaţi, 12 au fost producători de produse de panificaţie şi nouă reprezintă unităţi de comercializare. La patru producători şi doi vânzători s-au constatat abateri în minus cu 15-25 de grame faţă de cantitatea netă declarată“, a spus Elena Oanea, şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava.
Rafturile magazinelor din municipiul Suceava sunt pline de produse mai uşoare decât gramajul înscris pe ambalaj. De exemplu, o pâine albă fabricată de SC Mopan SA Suceava care ar trebui să cântărească 500 de grame, are de fapt doar 464 de grame.
Producătorii dau din colţ în colţ
Potrivit legii care reglementează abaterile pe care şi le pot permite producătorii, pâinea respectivă ar fi trebuit să fie mai uşoară cu maximum 6%, respectiv cu 30 de grame. Diferenţa este, însă, de 36 de grame. Diferenţa pare insignifiantă, la prima vedere. Dar, dacă ţinem cont că zilnic se vând zeci de mii de pâini, rezultă că sucevenii plătesc sute de kilograme de aer.
„Nu ştim despre ce e vorba. N-am primit nicio adresă oficială de la nicio autoritate. Nu vrem să declarăm nimic“, a spus Patricia Orhei, directorul comercial al SC Mopan SRL Suceava. Un simplu calcul matematic arată cum câştigă producătorii din aceste „goluri de aer“. La 1.000 de pâini de 500 de grame cu 20 de grame lipsă la fiecare, se pierd 20 de kilograme.
Făină mai puţină şi cu viermi
Acest lucru înseamnă practic 40 de pâini de 500 de grame fiecare. La un preţ de 2 lei pâinea, reprezintă 800 de lei cotizaţia sucevenilor în buzunarele producătorilor. Nereguli sunt şi la comercializarea pungilor de făină, zahăr, mălai şi orez.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au verificat în primul trimestru al acestui an 1o6.679 de kilograme de produse, iar în cazul a 1,6 tone au găsit abateri la gramaj. Amenzile de 50.000 de lei nu i-au speriat pe cei în cauză. Reporterii „ADS“ au găsit în continuare pe piaţă astfel de nereguli.
De exemplu, la făina de grâu albă 650 Băneasa lipsesc 20 de grame. În plus, pungile Băneasa care erau comercializate marţi, 27 septembrie, la supermarket-ul de pe strada Universităţii erau invadate de larve. Miercuri, comisarii CJPC au amendat supermarket-ul cu 4.000 de lei, în urma sesizării făcute de reporterii "ADS" Suceava. Lipsă la greutate, de 16 grame, am găsit şi la făina albă Boromir 650. Reprezentanţii fimei Boromir Vâlcea au promis că îşi vor prezenta punctul de vedere, însă ulterior n-au mai oferit niciun răspuns. Comisarii CJPC Suceava spun că legea permite o scădere a gramajului la un kilogram de făină de maximum 15 grame.
_____________________
3.000 de lei amendă pentru pâinea coaptă în afara legii
În cursul celui mai recent control efectuat de comisarii de la Protecţia Consumatorilor special pentru verificarea greutăţii produselor de panificaţie, 6 din cei 22 de operatori verificaţi aveau abateri. Astfel, la SC Geana SRL Vama, din 100 de pâini de secară de 350 de grame, 20 aveau abateri în minus de 15-25 de grame. Şi la SC Ali Diana SRL Putna (vânzător), franzelele de 500 de grame, produse de SC Panvio SRL Zvorăştea, aveau cu 15-25 de grame mai puţin. Firmele au fost amendate cu câte 3.000 de lei.
Alţi patru producători din Frătăuţii Vechi au primit avertismente. „Vom face noi controale pe noul ordin apărut în septembrie prin care nu se mai dă voie producătorilor să facă pâini sub greutatea de 300 de grame“, a spus Elena Oanea, şefa CJPC.