Inspectorii antifraudă au dat iama în taximetriştii evazionişti
0Angajaţii ANAF „au intrat” în ultimele zile în taximetriştii din Suceava. Oamenii de pe maşinile galbene se plâng că clienţii incognito îşi declină identitatea imediat ce maşina pleacă în condiţii legale, adică cu aparatul de taxat pornit, le cer să oprească maşina şi le achită exact 1,8 lei – contravaloarea taxei de pornire. Taximetriştii susţin că sunt îndemnaţi explicit să nu dea drumul aparatului de taxat, pentru a merge la mica înţelegere.
Dorinţa inspectorilor ANAF de a spulbera orice urmă de evaziune fiscală din judeţul Suceava a avut în zilelele trecute ca principală ţintă şoferii de taxi de la firmele care desfăşoară activitate de taximetrie în municipiul reşedinţă de judeţ. Dorind să demonstreze cu tot dinadinsul că taximetriştii sunt în fapt unii dintre cei mai importanţi evazionişti fiscali din judeţ, care prin activitatea lor ilegală aduc prejudicii enorme bugetului consolidat al statului, inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava din cadrul ANAF şi-au reorientat eforturile către cei mai sus pomeniţi.
Situaţia s-a complicat în momentul în care taximetriştii de firmele sucevene recunoscute şi autorizate şi-au dat seama că inspectorii de la Fisc, fie aceştia îmbrăcaţi în uniformă de serviciu, în costum cu papion ori pur şi simplu în haine de oraş, încearcă să le înşele vigilenţa. În aceste condiţii funcţionarii Ministerului Finanţelor trimişi la “vânat” au început să adopte strategii noi pentru a se încadra în “planul de amenzi” transmis de şefii lor.
Cel puţin trei strategii au fost puse în practică în Suceava de către inspectorii Antifraudă pentru a-i depista pe taximetriştii care au pus umărul la “subminarea economiei naţionale”, prin neînregistrarea în casele de marcat electronice a sumelor încasate de la clienţi. Prima şi cea mai la îndemână a fost aceea de a solicita unui taximetrist plecarea către o anumită destinaţie. Atunci când taximetristul, corect a pus în funcţiune aparatul de taxat, organul de la Fisc şi-a cerut scuze, recomandându-se şi plătind doar cei 1,8 lei, taxa de pornire a maşinii.
A doua situaţie, şi mai gravă, o reprezintă îndemnul explicit al funcţionarului de la Fisc către şoferul de taxi căruia i se cere să meargă până la o anumită destinaţie, spunându-i-se că nu trebuie să pună în funcţiune casa de marcat. De cele mai multe ori, taximetriştii şi-au dat seama că cei care le fac astfel de recomandări nu sunt bine intenţionaţi şi caută să le găsească nod în papură, pentru a-i prinde încălcând legislaţia fiscală. In acest fel, foarte puţini taximetrişti suceveni au fost duşi de nas de inspectorii Antifraudă, în ultimele zile.
A treia şi cea mai gravă strategie pusă în practică de inspectorii Antifraudă vizează o atitudine dusă la extrem. Cel puţin doi taximetrişti din Suceava, angajaţi ai unor firme de profil cunoscute din municipiul reşedinţă de judeţ au arătat că au fost solicitaţi să transporte persoane dintr-o parte în alta a oraşului. Acestea şi-au declinat identitatea abia după ce cursa s-a sfârşit, taximetristul aflând că este vorba despre inspectori ANAF.
Oarecum mulţumiţi că aparatul de marcat electonic al taximetrului a funcţionat, inspectorii au cerut bonul fiscal, iar în loc să plătească contravaloarea călătoriei, au aplicat o ştampilă pe spatele bonului fiscal spunându-le taximetriştilor că în baza acestei ştampile vor putea merge la sediul ANAF să îşi recupereze contravaloarea transportului.
Cei care lucrează cu autorizaţie în sistemul de taxi din municipiul Suceava sunt în principal racordaţi la trei dispecerate, care le asigură o oarece ritmicitate în activitatea lor în baza comenzilor telefonice transmise de potenţialii clienţi. Aceştia au început să-i cunoască pe cei care vin de la ANAF şi reuşesc să preîntâmpine situaţii complicate. De altfel, ei se feresc să dea declaraţii în nume propriu, temându-se că acestea le-ar putea periclita statutul de taximetrişti.
Alte ştiri din Suceava:
FOTO Mâncare caldă pentru oamenii străzii, gătită de voluntari de la Biserica Filadelfia Suceava