Fraţii Hatnean, cei mai prolifici „arheologi“ din Bucovina. Lista lungă a comorilor scoase din pământ în 4 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius şi Cristian Hatnean. FOTO Arhivă personală
Marius şi Cristian Hatnean. FOTO Arhivă personală

Cristian şi Marius Hatnean, doi fraţi din comuna suceveană Pătrăuţi, au făcut în ultimii ani mai multe descoperiri arheologice. Au scos la lumină monede moldoveneşti medievale, arme de luptă, monede romane sau brăţări din argint dacice, cu ajutorul detectoarelor de metale.

Doi fraţi din comuna suceveană Pătrăuţi au reuşit ca din pasiunea lor pentru istorie să descopere sute de piese medievale, una mai valoroasă ca cealaltă.

În urmă cu circa patru ani, Marius şi Cristian Hatnean şi-au achiziţionat detectoare de metale şi de atunci, în timpul liber, ei caută, în principal, obiecte ce provin din cele două războaie mondiale. Nu de puţine ori însă, aceştia au dat peste bunuri arheologice ce fac parte din categoria celor de patrimoniu.

Dacă Marius termină facultatea în acest an, fratele său Cristian a reuşit să-şi susţină anul trecut lucrarea de disertaţie. Cei doi au descoperit că le place să caute tot felul de mărturii ale trecutului, după ce au văzut pe internet mai multe filmuleţe cu oameni pasionaţi de obiecte din trecut, pe care le descopereau cu ajutorul detectoarelor de metale. Astfel, Cristian a reuşit să pună nişte bani deoparte şi şi-a achiziţionat primul său detector de metale, unul chinezesc, pe care a plătit 100 de dolari. La scurt timp şi fratele său Marius şi-a cumpărat un detector de metale, unul mai performant, pe care a dat undeva la 200 de euro.

După ce au făcut rost de detectoare de metale, fraţii Hatnean s-au autorizat la poliţie ca detectori, deoarece autorizarea detectoarelor se face practic la fel ca şi la arme, cu cazier judiciar, factura de achiziţie, seria şi numărul aparatului. Odată cu obţinerea autorizaţiilor, aceştia au început să caute metale.

„La început nu găseam piese valoroase, ci tot felul de obiecte banale din metal, însă eram fericiţi de fiecare dată când găseam câte ceva. Cu timpul, am reuşit să dăm peste tot felul de piese care mai de care mai deosebite. Pentru fiecare obiect descoperit noi încercăm să facem o poveste, despre împrejurările în care a ajuns în locul în care l-am găsit”, a povestit Marius.

Fiind conştienţi că pasiunea lor este una costisitoare, fraţii Hatnean au luat decizia de a pleca peste ocean în Statele Unite ale Americii, prin intermediul programului Work & Travel, pentru a munci, în principal. Cu banii câştigaţi pe teritoriul statului american, aceştia şi-au cumpărat noi detectoare de metale, mult mai performante, pe care au plătit 600 de euro.

Obiectele predate Direcţiei pentru Cultură nu au fost expuse nici în ziua de astăzi

Marius şi Cristian şi-au făcut acasă un fel de mic muzeu, unde curioşii pot vedea tot felul de piese, care mai de care mai interesante. Legea spune că obiectele ce nu sunt mai vechi de 100 de ani, pot fi păstrate de descoperitori. Traseul pieselor mai vechi de 100 de ani este unul destul de simplu. Descoperitorii au un termen de 72 de ore pentru a preda pisesele găsite ori la primăria localităţii pe raza căreia au fost găsite ori instituţiilor abilitate cum ar fi  Direcţia pentru Cultură. De aici, acestea ajung la destinaţia finală, respectiv la Muzeul Bucovinei. O comisie din cadrul muzeului trebuie să stabilească o valoare a bunurilor descoperite, iar cei ce le găsesc ar trebui să primească 30% din suma respectivă.

„Noi am predat de fiecare dată obiectele descoperite în termen legal, însă din păcate deşi unele piese pe care le-am găsit au ajuns la muzeu, încă de mai bine de doi ani de zile, noi încă nu am primit un răspuns despre care este situaţia lor în prezent. Vrem ca ele să fie expuse, pentru a fi văzute de suceveni, nu să ajungă pe mâna cui nu trebuie”, a explicat Cristian.

Fraţii Hatnean au mai multe obiecte predate, pe bază de proces – verbal, Direcţiei de Cultură Suceava, piese ce în mod normal au ajuns la Muzeul Bucovinei, însă nu au primit deocamdată nici un răspuns cu privire la acestea. Ei nu ştiu dacă piesele descoperite de ei au fost expertizate, dacă mai sunt sau nu la muzeu. Cei doi nici măcar nu îşi doresc cei 30% din valoarea bunurilor găsite, ci doar să le fie restituită suma folosită pentru descoperirile realizate.

Marius şi Cristian au colindat, în cea mai mare parte a timpului, pădurile şi dealurile din judeţul Suceava, locuri unde au avut loc date bătălii în cele două războaie mondiale. Deşi au găsit tot felul de obiecte ce provin de pe front, cei doi fraţi au găsit şi mai multe piese ce pot face invidios orice arheolog. Printre cele mai importante descoperiri ale lor se numără două monede din timpul domnitorului Ştefan cel Mare, 52 de monede moldoveneşti ce provin din perioada domniei lui Ştefăniţă Vodă, mai multe monede romane şi turceşti sau un topor antic de bronz vechi de peste 3.000 de ani.

Ultima descoperire a fraţilor Hatnean şi poate cea mai importantă a avut loc la începutul lunii mai 2016, când aceştia au găsit două brăţări şi două coliere din argint, precum şi o altă piesă asemănătoare, care ar proveni încă de la începutul primului mileniu.

Marius şi Cristian sunt nemulţumiţi de atitudinea celor de la Muzeul Bucovinei, care nu s-au arătat interesanţi de a evalua descoperirile celor doi fraţi. Aceştia au predat tot felul de bunuri, pe bază de proces verbal, însă până în prezent nu au mai primit nici un răspuns cu privire la obiectele predate.

„Noi am înţeles că cei de la muzeu au fost într-o perioadă de reorganizare şi că imobilul a fost într-un proces de restaurare, însă am dori să primim un răspuns cu privire la piesele descoperite şi predate de noi. Dacă nu sunt interesaţi  de acele obiecte, să le trimităşi ei mai departe la muzeele care care vor săîşi mărească colecţia, deşi noi am vrea ca acestea să rămână la Suceava”, au mai spus cei doi fraţi.

Alte ştiri pe această temă:

Un topor din epoca bronzului a fost descoperit într-o localitate din Suceava. Arheologii estimează că este vechi de peste 3.000 de ani

Cinci brăţări antice din argint, vechi de două milenii, au fost descoperite într-o pădure din Suceava

Căutătorii de comori îşi apără hobby-ul: „Nu detectăm decât în locurile permise de lege, în afara siturilor arheologice“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite