Festivalul Ouălor Încondeiate, ediție aniversară, începe în weekend la Ciocănești. „Tradiția s-a păstrat cel mai bine în Bucovina”

0
Publicat:

În satul-muzeu Ciocănești din județul Suceava se desfășoară, în perioada 5-6 aprilie 2025, a XX-a ediție a „Festivalului Național al Ouălor Încondeiate”. Sute de meșteri din toată țara, copii și adulți, vor face, din nou, din meșteșugul încondeierii ouălor atracția principală.

Ouă decorate cu tehnici diverse se regăsesc în muzeu la Ciocănești FOTO: arhiva Marilena Niculiță
Ouă decorate cu tehnici diverse se regăsesc în muzeu la Ciocănești FOTO: arhiva Marilena Niculiță

Festivalul Încondeierii Ouălor se organizează de 22 de ani la Ciocănești, în satul-muzeu intrat în patrimoniul UNESCO. A ajuns la a XX-a ediție (anii pandemici au oprit și aici lucrurile în loc pentru o vreme), iar evenimentul este unul de referință, reunind anual sute de meșteri, copii și adulți. Profesorii celor mici sunt atât de pricepuți încât membrilor juriului le este deosebit de greu să-i ierarhizeze, așa că la ultimele ediții s-a decis ca în concurs să fie evaluată doar munca învățăceilor.

Cred că își avea locul aici la noi, la Ciocănești. Tradiția încondeierii ouălor s-a păstrat cel mai bine în Bucovina”, explică, simplu, muzeograful Marilena Niculiță cum a apărut ideea acestui festival.

Tehnici vechi, tehnici noi

La Ciocănești nu doar competiția este o experiență de excepție, ci tot ceea ce se întâmplă în cele două zile pline de evenimente. Meșterii care ajung aici nu mai încondeiază ouă doar în postul Paștelui, ca odinioară, pentru că aici există și un târg al meșterilor, iar vizitatori sunt cu sutele. Festivalul a avut puterea să ajute turismul din zonă, iar turismul a sporit faima festivalului, efectul fiind unul benefic pentru Bucovina, dar nu numai.

Muzeograful Marilena Niculiță spune că această competiție între elevii meșterilor are darul de a ține tradiția vie. Și nu e vorba doar de Bucovina, pentru că să fii premiat la festivalul de la Ciocănești este visul tuturor elevilor școlilor de arte și meșteșuguri din țară în care se mai învață tehnica încondeierii sau decorării ouălor.

La noi în zonă sunt foarte mulți meșteri și tradiția aceasta chiar a luat amploare foarte mare, aici în Bucovina și în localitatea noastră. Având și un festival național al ouălor încondeiate este și o încurajare pentru dumnealor să încondeieze în continuare, să nu se piardă tradiția aceasta, fiindcă ei au posibilitatea să facă expoziție de ouă încondeiate cu vânzare la acest festival. Și atunci mulți încondeiază tot timpul anului, și pentru a participa la acest festival care are loc anual aici, la noi, la Ciocănești, dar ei au și invitații prin țară, pe la expoziții, târguri”, adaugă Niculiță.

Sunt meșteri pentru care meșteșugul a devenit sursă de trai. Deși este important ca tradiția să fie păstrată așa cum a fost preluată, și-au făcut loc și tehnicile noi de încondeiere. Vezi la Ciocănești, vizitând muzeul în care se regăsesc colecții de mii de ouă încondeiate, tot ce se practică în țară în prezent, dar și cum a evolua meșteșugul.

Motivele folosite pentru împodobirea ouălor sunt diferite, tehnicile sunt diferite. De la ouă cu motive florale, din bazinul Dornelor, la ouă din lemn împodobite cu mărgele, ouă încondeiate cu ceară în relief sau ouăle-unicat cusute, toate și încă multe altele sunt de văzut, de cercetat și de admirat.

Ce se va întâmpla la festival

La ediția din acest an, pe lângă concursul propriu-zis de încondeiat ouă, în cadrul căruia se întrec copiii și tinerii, vor fi lansări de carte, simpozioane, vizite și un foarte bogat târg al meșterilor. Sâmbătă, 5 aprilie, se va deschide târgul de ouă încondeiate și al meșterilor populari, în cadrul unui simpozion se va vorbi despre turismul cultural, vor fi lansări de carte, va avea loc o expoziție-concurs „Coșul de Paște”, în care gospodinele își arată măiestria în pregătirea bucatelor pentru marea sărbătoare, iar seara se va încheia cu premierea concurenților și un recital Cristian Fodor.

Programul Festivalului Ouălor Încondeiate 2025
Programul Festivalului Ouălor Încondeiate 2025

Duminică, 6 aprilie, târgul se redeschide, iar pe platoul „Ștefan cel Mare” din localitate spectatorii sunt invitați la un concert de pricesne. Vor cânta Ana Maria Chiloti și Mariana Anghel.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite