Cum se măsoară temperatura la intrarea în magazine şi instituţii: „Unii nici nu pornesc termometrul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: cancan.ro
FOTO: cancan.ro

După 9 luni de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, unii continuă să conteste eficienţa triajului epidemiologic care condiţionează accesul în magazine şi instituţii. Argumentul de sezon este că  temperaturile scăzute de afară influenţează temperatura corporală. Pe de altă parte, în unele situaţii, paznicii hipermarketurilor se prefac că măsoară temperatura.

Al doilea val al pandemiei de COVID-19 este mai agresiv decât primul. În ultimele două săptămâni, zilnic s-au înregistrat între 5.000 şi 10.000 de noi cazuri de infectare.

Presiunea pusă pe secţiile de Terapie Intensivă îi înspăimântă şi pe cei mai curajoşi dintre medici. Mai grav este că situaţia se va înrăutăţi, după spusele reprezentantului României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Specialistul crede că numărul celor infectaţi cu noul coronavirus s-ar putea dubla în lunile care urmează, în ciuda numeroaselor restricţii impuse de autorităţi, ceea ce înseamnă că va creşte şi presiunea pe spitale.

Din păcate, tabloul negru al pandemiei nu pare să-i afecteaze în niciun fel pe angajaţii hipermarketurilor însărcinaţi de angajatori să măsoare temperatura clienţilor care vin la cumpărături. 

Eficienţa acestei măsuri anti-Covid, adoptată de autorităţi în luna martie, după modelul ţărilor Occidentale, a fost extrem de contestată de mulţi români pe reţelele de socializare. Acum cu atât mai mult cu cât temperatura exterioară a scăzut şi influenţează temperatura corporală.

Dacă unele hipermarketuri au scos bani de la puşculiţă pentru a se dota cu aparatură performantă de termoscanare, altele folosesc nişte termometre rudimentare pe care nici nu le utilizează corespunzător.

Clienţii au remarcat, de exemplu, că în unele cazuri dispozitivele neprofesionale pentru măsurarea temperaturii nici măcar nu sunt pornite atunci când sunt folosite. Practic, angajatul mimează efectiv folosirea termometrului. 

„Paznicii mimează cam peste tot... unii nici nu mai pornesc termometrul. Eu sunt curios dacă există vreo persoană (cumpărător) oprită la intrare în supermarket din cauza temperaturii ce depăşeşte limita normală”, a comentat un internaut la o postare pe Facebook.

Ce spun specialiştii

Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă, a arătat că hipermarketurile şi instituţiile publice nu păstrează informaţiile obţinute după efectuarea triajului epidemiologic şi, lesne de înţeles, nu le raportează.

Întrebat câţi oameni au fost întorşi din drum pentru febră, de la începutul pandemiei, şeful Poliţiei Poliţiei Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, a spus că, din câte îşi aminteşte, o singură persoană. Este vorba despre un angajat al primăriei.

Ce spune legislaţia

Potrivit Ordinului Nr. 874/81/2020 din 22 mai 2020, în perioada stării de alertă, toate instituţiile publice, inclusiv unităţile de învăţământ, precum şi toate hipermarketurile sunt obligate să facă un triaj epidemiologic în zona de acces.

Persoanele care înregistrează o temperatură corporală mai mare de 37,3 grade sunt, teoretic, întoarse din drum. 

Pe de altă parte, în ţara în care se câştigă procese se bandă rulantă pentru folosirea echipamentelor radar sau camerelor video neolomogate, legislaţia nu prevede o verificare a termometrelor folosite în triajul epidemiologic obligatoriu în contextul pandemiei de COVID-19. 

Întrega acţiune pare făcută formal nu pentru a atinge scopul de limitare a răspândirii virusului care a ucis zeci de mii de oameni la nivel mondial.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

România ar putea trece prin al treilea val epidemic. Când cred specialiştii că ne va lovi

A murit tânărul din Vrancea care se afla pe lista de aşteptare pentru un transplant de plămâni. Mesajul postat cu câteva ore înainte de moarte: „Ce ţară...“

China şochează în lupta cu COVID-19: Imagini cu pasagerii unui avion sosit din Shanghai

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite