Cum prepară călugării dulceaţa din fructe de soc. Reţeta străveche de la Mănăstirea Sihăstria Putnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: www.secretelebucatarieinoastre.ro
FOTO: www.secretelebucatarieinoastre.ro

Călugării de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, din judeţul Suceava, sunt recunoscuţi pentru măiestria cu care reuşesc să echilibreze bucatele pe care le pun pe masa credincioşilor în zile de sărbătoare. Între reţetele cunoscute şi apreciate de vizitatori este şi dulceaţa de soc.

Pentru a prepara dulceaţa de soc, trebuie să alegeţi, mai întâi, fructele coapte de pe ciorchine, îndepărtându-le pe cele verzi şi uscate.

Se spală fructele cu grijă şi se strecoară printr-o sită mai deasă, ori prin strecurătoare de tifon. La 1 kg de fructe se pune 1 kg de zahăr.

„Într-un vas se pune, alternativ, un strat de fructe şi un strat de zahăr, şi lasă la rece până a doua zi. Se stoarce peste compoziţie zeama de la o lămâie (pentru 1 kg de fructe), şi se pune vasul la foc mic, timp de 15 minute sau mai mult, dacă este o cantitate mai mare, până se topeşte tot zahărul. După topirea zahărului, se fierbe în continuare, la foc mai mare, dar nu mai mult de 40 minute. Se îndepărtează spuma şi se pune dulceaţa fierbinte în borcanele încălzite în prealabil. După ce a prins o pojghiţă deasupra, se pot pune capacele peste borcane şi se ţin în cămară”, transmit călugării bucătari.

Compoziţia nu se amestecă, pentru că există riscul strivirii bobiţelor şi atunci dulceaţa poate să capete un minus la capitolul estetică. “Siropul se încearcă dacă s-a legat, astfel: se ia o lingură de sirop şi se aşteaptă să se răcească; cu vârful degetului se ia puţin şi se picură pe o farfurioară; dacă picătura rămâne ca o bobiţă, fără să se împrăştie, siropul este legat”, se arată pe site-ul sihastriaputnei.ro.

 Fructele de soc au un conţinut bogat de proteine, potasiu, vitamina C şi vitamina A.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite