Ce s-a ales de criminalul care a scris cea mai lungă poezie din lume. Eliberat din închisoare, a fost prins la furat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Geanopol a scris în cei 16 ani petrecuţi după gratii un poem de 27.000 de strofe
Florin Geanopol a scris în cei 16 ani petrecuţi după gratii un poem de 27.000 de strofe

Florin Geanopol (51 de ani), din Vatra Dornei, a devenit cunoscut după ce, în cei 16 ani petrecuţi după gratii pentru o dublă crimă, a scris o poezie de 27.000 de strofe, mediatizată drept cea mai lungă din lume. A fost eliberat în decembrie 2012, dar a continuat să comită infracţiuni grave.

Cetăţeanul a devenit relativ cunoscut pe plan naţional pentru că, cât timp s-a aflat în închisoare, în perioada 1996 – decembrie 2012, a compus cel mai lung poem din lume. În anul 1996, Florin Geanopol a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru că a comis o dublă crimă chiar în Vatra Dornei. Bărbatul şi-a înjunghiat mortal un amic, precum şi pe concubina acestuia. Chiar dacă a susţinut tot timpul că a fost în legitimă apărare, n-a putut demostra acest lucru, astfel că judecătorii l-au trimis după gratii pentru 20 de ani, fiind acuzat de „omor deosebit de grav”.

Din momentul în care a fost încarcerat şi până în decembrie 2012, când a fost eliberat condiţionat, Florin Geanopol a scris zilnic versuri. Timp de 16 ani, dorneanul a reuşit să scrie un poem intitulat „Scrisoarea umanităţii”, întins pe 1.500 de pagini şi 27.000 de strofe, cântărind şase kilograme.

Acesta lucra zilnic cam 10 ore la poem, însă făcea mai multe pauze, în care deseori desena. Florin Geanopol a explicat că manuscrisul pe care l-a compus în închisoare îi este dedicat lui Mihai Eminescu, poetul care l-a inspirat. În versurile din poem, bărbatul prezintă mai multe momente ce l-au marcat, precum şi detalii despre apropiaţii de-ai săi.

„Am scris câteva strofe şi despre fiica mea şi tatăl meu, dar şi despre moartea lui Michael Jackson. Am făcut referire şi la corupţia din justiţie. Nu îmi fac ciorne înainte, ci totul vine de la sine”, povestea Florin Geanopol din Penitenciarul Iaşi.

Încă din acea perioadă, suceveanul a făcut unele demersuri la conducerea închisorii ieşene, dorind să-şi omologheze lucrarea drept „cea mai lungă poezie din lume”. Cei de la Guiness World Records i-au promis lui Geanopol că vor trimite o echipă la Vatra Dornei pentru a-i omologa poezia.

În perioada în care a stat închis, individul a încercat să doboare un alt record mondial. Când se afla în Penitenciarul Botoşani, ca semn de protest, pentru că nu a fost lăsat de conducere să participe la înmormântarea tatălui său, Florin Geanopol şi-a bătut un cui în cap, cu care a stat aşa timp de nouă luni, recordul mondial fiind de şapte luni.

Pe lângă cele două închisori din Moldova, Geanopol a „frecventat” şi Penitenciarul Rahova. După eliberare, suceveanul a dat în judecată statul român pentru condiţiile insalubre de la închisoarea Rahova, iar cei de la CEDO i-au dat dreptate, obligând statul român să-i plătească despăgubiri în valoare de 3.000 de euro.

După eliberare a devenit vânzător de sucuri şi bere prin trenuri

Din momentul în care a fost lăsat în libertate la finele anului 2012, Florin Geanopol s-a apucat de vândut sucuri, apă şi bere prin trenurile ce se deplasează pe ruta Iaşi – Timişoara. Perioada petrecută după gratii, nu l-a făcut însă pe sucevean să se teamă prea mult de justiţie. Astfel, de când este în libertate el s-a pricopsit cu două dosare penale, unul pentru ultraj şi celălalt pentru furt calificat.

Pe rolul Curţii de Apel Cluj, Florin Geanopol are un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ultraj. El este acuzat că l-ar fi ameninţat pe magistratul Ioan Georgiu de la Judecătoria Gherla, pentru că acesta i-ar fi refuzat o cerere de eliberare condiţionată. Următorul termen în acest caz este pe 19 ianuarie 2016.

În vara anului trecut, dorneanul a fost arestat preventiv pentru că a furat bagajul unui călător aflat într-un tren ce circula pe relaţia Iaşi – Timişoara. Pentru această faptă, Florin Geanopol a fost trimis în judecată pentru furt, dosarul aflându-se pe rolul Judecătoriei Alba – Iulia, având termen pe 25 ianuarie 2016.

Florin Geanopol

                    Aşa arată acum fostul puşcăriaş, care a scris cel mai lung poem din lume.                                                                              FOTO: Facebook Florin Geanopol

Deşi este cunoscut cu antecendente penale, Geanopol a sustras bagajul unei femei ce circula cu trenul pe ruta Iaşi – Timişoara. Fapta a fost comisă la data de 8 iunie 2015, în jurul orei 07.00, când agenţii Postului de Poliţie Transport Feroviar Alba Iulia a primit un apel prin 112 din partea Alinei G., care se afla în trenul Interregio Iaşi – Timişoara şi care reclama faptul că i-a fost furată valiza.

În gara din Alba Iulia, poliţiştii au reuşit să-l prindă pe Florin Geanopol, asupra căruia a fost găsită valiza sustrasă. Astfel, doreanul s-a ales cu un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, el a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost arestat preventiv pentru 18 zile, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. Între timp el a fost eliberat, împotriva sa fiind luată măsura controlului judiciar, având interdicţia de a părăsi teritoriul României.

Alte ştiri pe această temă:

Brăileni încarceraţi, scriitori în Penitenciare. Cine sunt cei patru condamnaţi care au scris cărţi în închisoare

Scriitori celebri, dar nemediatizaţi, în spatele gratiilor. Ce lucrare a elaborat fostul şef al Consilului Judeţean Argeş

Deţinuţii-pictori din Cluj. 11 puşcăriaşi expun la Turnul Croitorilor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite