Brăileni încarceraţi, scriitori în Penitenciare. Cine sunt cei patru condamnaţi care au scris cărţi în închisoare
0Aproape 200 de puşcăriaşi au publicat peste 400 de cărţi în ultimii trei ani. La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Justiţiei a trimis lista integrală a titlurilor scrise de puşcăriaşi din ianuarie 2013 şi până în decembrie 2015. Pe lista scriitorilor se află şi brăileni privaţi de libertate, unii dintre ei fiind eliberaţi între timp.
Titi Sgârcitu, încarcerat într-un dosar se şantaj şi eliberat condiţionat la sfârsitul lunii septembrie 2015, a descoperit, cât timp s-a aflat în puşcărie, ierarhia nevoilor umane, punându-şi gândurile legate de teoria lui Abraham Maslow într-o carte, aparută la Editura "Casa Cărţii de Ştiinţă" anul trecut. În "Faţa nevăzută a deţinutului", temutul interlop brăilean aduce în atenţia cititorilor probleme existenţiale, concluzionând că "în vârf ajung cei mai buni, dar după ce participă la toate etapele vieţii".
Titi Sgârciti - foto: arhivă
Cloşcă Simion Nicolae, fiul omului de afaceri Simion Cloşcă, condamnat în primăvara anului 2014 la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru introducerea în ţară a unui kilogram de cannabis, a scris cartea ”Răspunderea penală privind infracţiunea de trafic şi consum ilicit de droguri – teorie şi juristprudenţă”.
Simion Nicolae Cloşcă - foto: arhivă
Dumitru Gîrbăcea, fostul preşedinte al Consiliului Local al Tinerilor şi Asociaţiei Pro Democraţia Brăila, dar şi fost director al Centrului de Consiliere şi Antidrog Brăila, eliberat în toamna anului 2015, a scris în penitenciar 3 cărţi: ”Povestiri din infern”, ”Managementul deşeurilor industriale” şi ”Managementul deşeurilor de azbest”.
Dumitru Gîrbâcea - foto: arhivă
Brăileanca Irina Lucia Bologa, fost agent de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, a fost condamnată definitiv în septembrie 2014 la o pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Ea a scris în această perioadă cartea ”Iluminaţi – între adevăr şi poveste”.
Foto: arhivă
Miza acestor scrieri ştiinţifice este reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în puşcărie. Pe Lista scriitorilor din Penitenciare nu apare Gheorghe Bunea Stancu, aflat în Penitenciarul Focşani în Dosarul ”Mită la PSD”.
Citiţi şi