Catalog electronic cu taxă la un liceu din Suceava, deși legea spune că trebuie să fie gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfidare flagrantă a legii la un liceu din Suceava. Mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” au reclamat că profesorii diriginți le-au cerut suma de 60 de lei pe an pentru fiecare elev, pentru ca școala să cumpere catalog electronic de la o companie privată.

Catalogul electronic ar trebuie să fie gratuit conform legii FOTO Arhiva Adevărul
Catalogul electronic ar trebuie să fie gratuit conform legii FOTO Arhiva Adevărul

Liceul este deja pe lista programului pilot de școli care pot folosi catalogul electronic, dar nu are un astfel de program, spune directoarea unității de învățământ contactată de Edupedu.ro. Ordinul de ministru interzice explicit ca un astfel de catalog să fie plătit din banii părinților.

Mai mult, secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că astfel de servicii trebuie cumpărate din banii școlii sau au primăriei, nu din bani solicitați de la părinți sau copii.

Directoarea unității de învățământ, Eugenia Trufin, care spune „părinții nu sunt obligați să plătească pentru catalogul electronic, dar se pot face donații în Asociația de Părinți înființată de Colegiu”, bani primiți din sponsorizări și de la părinți.

Secretar de stat pentru învățământ preuniversitar în ministerul Educației, Sorin Ion precizează că este interzis prin ordin să se ceară bani de la părinți pentru catalog dacă școala a intrat în programul pilot, dar în același timp spune și că „nu putem verifica 742 de școli. Mergem pe premisa că atunci când își asumă un lucru, citesc baza legală și-și asumă respectarea ei”.

Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava s-a înscris anul acesta în programul pilot care permite unui număr de 742 de școli din țară să nu mai folosească un catalog clasic, ci unul electronic. Școala este pe poziția 665 în listă.

Potrivit ordinului de ministru, catalogul electronic trebuie să fie achitat de către unitatea de învățământ și se interzice explicit ca părinților să li se ceară bani pentru acest serviciu: „Unitățile de învățământ asigură din buget propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziționarea programelor sau serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanții legali ai acestora”.

Mai mult, și Regulamentul pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ (ROFUIP 2022) este interzisă strângerea de bani de către părinți sau profesori. Art. 170, alin 3 prevede: „Este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor”.

Directoarea de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, Eugenia Trufin, spune că părinții nu sunt obligați să achite acest catalog, doar cine dorește și are posibilitatea poate dona în contul Asociației de părinți. Și susține că are deja bani să cumpere catalogul, în contul acelei asociații. Termenul limită de strângere a sumelor era săptămâna aceasta, potrivit mesajelor primite de la părinții copiilor, trimise de profesorii diriginți.

„Nu facem nimic ilegal. Nu am luat decizia fără să consultăm părinții, le-am prezentat la ședințele de final an școlar, au fost informați despre platformă, nu i-am pus în fața faptului împlinit”, spune directoarea Colegiului.

„Nu sunt obligați (N.R.: părinții), cine vrea să doneze către asociație, noi avem o asociație care funcționează în școală și pot dona, dar nu e obligatoriu. Li s-au prezentat avantajele acestui catalog, părinții au fost consultați anterior au spus că sunt în acord cu acest lucru, pentru că pot vedea mai bine situația mai ales pentru că noi avem mulți părinți care sunt plecați în străinătate la muncă, și aceasta este variantă bună pentru ei. Pot să doneze 6 lei pe lună către asociație. Nu e obligativitate, sunt copii care nu-și permit și nu le cerem. La ședințele cu părinții care au avut loc fizic au fost discutate opțiunile pentru acest program pilot și acest catalog. Nu au fost obligați, poate dintre ei unii au înțeles așa dar așa s-a transmis cine poate cine vrea și are posibilitatea”, spune directoarea liceului.

În colegiu învață 1.185 de elevi, care ar urma să plătească 60 de lei pe an, adică școala ar primi în total 71.000 de lei pe an, dacă toți ar veni cu banii solicitați de acasă.

Ministerul Educației: „Vom verifica”

Secretarul de stat Sorin Ion susține că va face verificări în acest caz. „Am să verific dacă e așa, exact asta nu am vrut să se întâmple, să se ceară bani de la copii. Nu ne-am propus să se ajungă la astfel de situații… să dea părinții 5 lei pe lună. Suma nu e astronomică dar e vorba de principiu, 5 lei pe lună își permite și școala și primăria”, precizează Sorin Ion.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite