Bătălia din inima Bucovinei care a oprit înaintarea ruşilor către Transilvania în Primul Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legionari polonezi care au luptat în bătălia de la Cârlibaba. FOTO www.wikipedia.org
Legionari polonezi care au luptat în bătălia de la Cârlibaba. FOTO www.wikipedia.org

Bătălia de la Cârlibaba din luna ianuarie a anului 1915 a avut loc între armata austro-ungară, sprijinită de legionarii polonezi, şi armata rusă. Lupta s-a purtat în Bucovina, pe valea Bistriţei Aurii, în zona Cârlibabei şi a cătunului Fluturica. Bătălia s-a sfârşit cu victoria austro-ungarilor, care au oprit trupele ruse din înaintarea spre Transilvania.

La mijlocul lunii ianuarie 1915, în timpul Primului Război Mondial, ruşii au intrat în forţă în Bucovina, reuşind să ocupe localităţile Câmpulung Moldovenesc, Iacobeni şi Cârlibaba. Cum exista riscul ca armata rusă să pună stăpânire pe trecătorile Rotunda şi Prislop, care aveau o importanţă strategică însemnată, soldaţii austro-ungari, sprijiniţi de trupe de legionari polonezi, au pregătit o contraofensivă.

În după-amiaza zilei de 18 ianuarie 1915, legionarii polonezi au luat un prim contact cu soldaţii ruşi, pe care au reuşit să-i pună pe fugă. Înaintarea polonezilor a fost una dificilă, din cauza pantelor abrupte apărate de ostaşii ruşi înarmaţi cu mitraliere grele. Chiar şi aşa, un pluton polonez a reuşit să treacă apa Ţibăului şi să ajungă în apropiere de cătunul Fluturica.

În dimineaţa zilei de 19 ianuarie 1915, legionarii polonezi s-a camuflat cu pături albe şi au continuat să înainteze spre locul unei se afla armata rusă, deplasându-se printr-o pădure unde zăpada depăşea doi metri, mai mulţi copaci erau căzuţi, iar râpele erau foarte adânci. Abia în jurul orei 12.00, aceştia au ajuns la câţiva metri de soldaţii ruşi, începând un schimb de focuri între cele două părţi. După patru ore de luptă, ruşii s-au retras. În schimbul de focuri, trupele poloneze l-au pierdut pe căpitanul Stanislaw Strzelecki, cel ce a comandat acţiunea.

Ziua următoare (20 ianuarie 1915), în jurul prânzului, ruşii au încercat să recupereze teritoriul pierdut, însă fără succes deoarece în sprijinul polonezilor a ajuns şi o divizie a armatei austro – ungare. După ce au oprit atacul ruşilor, austro – ungarii şi polonezii au revenit cu un contraatac, reuşind să înainteze mai bine de doi kilometri.

În ziua de 21 ianuarie 1915 a avut loc bătălia decisivă dintre cele două părţi. Ruşii au atacat trupele poloneze din zona cătunului Fluturica, însă chiar dacă s-a tras o zi întreagă, legionarii au rezistat ofensivei ruse.

Dându-şi seama că riscă să fie înconjuraţi, comandanţii armatei ruse au luat decizia de a se retrage spre nord. Retragerea a fost una dezorganizată, soldaţii ruşi lăsând în urma lor o canitate mare de muniţie şi echipament militar. Nu toate trupele ruseşti au fost anunţate despre această retragere, astfel că mai mulţi soldaţi au fost prinşi şi luaţi prizonieri. În ziua de 22 ianaurie 1915, victoria austro – ungarilor şi a polonezilor era clară. O patrulă a înaintat peste 10 kilometri dincolo de localitatea Cârlibaba, fără a găsi vreo urmă de soldat rus.

„Prin victoria de la Cârlibaba s-a reuşit oprirea înaintării armatei ruse către Ardeal. Totodată, a permis trupelor conduse de generalul austro-ungar Pflanzer-Baltin să încerce recâştigarea Bucovinei. După bătălia de la Cârlibaba, austro-ungarii au construit o cale ferată de la Borşa la Iacobeni ce a funcţionat până la sfârşitul Primului Război Mondial, fiind folosită la transportul de trupe, arme, muniţie şi alimente, pentru consolidarea frontului”, a explicat istoricul Ilie Gliga.

În anul 1932, la Cârlibaba a fost ridicat un monument comemorativ pe care sunt trecute numele soldaţilor polonezi decedaţi în bătălia pentru Cârlibaba.

Alte ştiri pe această temă:

Imaginea emoţionantă din Primul Război Mondial: un soldat scrie în tranşee o ultimă scrisoare celor dragi

Dezbatere „Historia”: Ce impact a avut intrarea României în Primul Război Mondial? VIDEO

INTERVIU Lucian Boia: Când România a intrat în Primul Război Mondial, a optat pentru Transilvania, nu pentru Basarabia

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite