Avantajul focarului de COVID-19 de la Suceva, în opinia generalului Oprea: „Ne aşteptăm ca angajaţii spitalului să devină imuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, gen (r) Ionel Oprea, a declarat, joi, 30 aprilie, că focarul de COVID-19 de la Spitalul Suceava a constituit şi un avantaj pentru cadrele medicale care s-au infectat. Oficialul crede că personalul medical care a trecut prin boală are acum imunitate la noul coronavirus.

Ionel Oprea a spus că cei 1.500 de angajaţi de la Spitalul Suceava sunt testaţi negativ. El a făcut declaraţia chiar din faţa unităţii medicale. Secretarul de stat este de părere că focarul de la Suceava a avut şi avantaje.

Cele peste 700 de cadre medicale care s-au infectat şi s-au însănătoşit sunt acum imune la noul coronavirus. Ionel Oprea a precizat că, pe de altă parte, nu se cunosc toate detaliile despre noul virus şi nici despre imunitatea pe care se presupune că o dobândesc cei trecuţi prin boală.

”Chiar dacă Spitalul Suceava a înregistrat, din nefericire, o rată mare a îmbolnăvirilor, aceasta acum conferă un avantaj. Ne aşteptăm ca numărul de angajaţi ai acestui spital care posedă o imunitate dobândită la trecerea prin boală să fie substanţial şi să asigure o protecţie suplimentară”, a declarat Ionel Oprea.

Oficialul a mai spus că va face un raport pe care îl va prezenta ministrului Sănătăţii cu prvire la cauzele care au dus la declanşarea focarului de COVID-19 de la Spitalul Suceava.

„Greşeala este mult mai înapoi, în timp“

Întrebat de jurnalişti unde s-a greşit la Suceava, Ionel Oprea a explicat că ar fi trebuit să existe, cu mult timp înaintea declanşării pandemiei, o strategie de prevenire şi combatere a bolii la nivel de ţară.

”Greşeala este mult mai înapoi, în timp, pentru că o asemenea stare trebuie să fie atenţionată. Această atenţionare trebuie făcută prin instanţele legale ale ţării. Spitalul trebuia atenţionat asupra situaţiei şi asupra particularităţilor situţiei, asupra riscului de îmbolnăvire. Nu numai la nivelul îmbolnăvirii resursei umane, dar şi al riscurilor funcţionale care, din păcate, au apărut în mod real. Atenţionarea nu se face printr-un singur semnal dat la o anumită oră, ci printr-un plan coerent de avertizare, care trebuie să fie urmat de un plan de alarmare a instituţiei, în care sunt mobilizate resurse, sunt planificate resurse, planificate activitatea de monitorizare şi control, se evaluează în timp rezultatele. Numai în acest mod poţi să protejezi o asemenea structură de consecinţele unei pandemii. Trebuia făcută la nivelul întregii ţări. Nu numai la nivelul acestui spital”, a declarat Ionel Oprea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite