Armeni din toată lumea reuniţi la Suceava. De ce este numită Mănăstirea Hagigadar „Mecca creştinilor armeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1.000 de armeni au luat parte la slujba de la Mănăstirea Hagigadar. FOTO Dănuţ Zuzeac
1.000 de armeni au luat parte la slujba de la Mănăstirea Hagigadar. FOTO Dănuţ Zuzeac

Sute de armeni au participat duminică, 15 august, la Suceava la slujba de Sfânta Maria ţinută la Hagigadar, mănăstire de importanţă vitală pentru religia acestui popor, supranumită „Mecca creştinilor armeni“.

Vremea frumoasă a ţinut în acest an cu membrii comunităţii armene din România şi de pretutindeni, care s-au adunat în număr mare, în jur de 1.000, la sărbătoarea hramului Mănăstirii Hagigadar, din Suceava. Cu o seară înainte, în curtea parohiei armeneşti din Suceava, a fost pregătită tradiţionala ciorbă de urechiuşe, din care, după slujba s-au ospătat pelerinii.

Având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Mănăstirea Hagigadar, cunoscută fiind a „împlinirii tuturor dorinţelor”, este loc de pelerinaj tradiţional al întregii comunităţi armene din România, dar şi din întreaga lume. Pentru ca păcatele să fie iertate iar dorinţele să se îndeplinească, credincioşii trebuie să urce în genunchi dealul până la lăcaşul de cult, iar apoi să înconjoare biserica.

Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România, alături de un sobor de preoţi, printre care şi Azad Madalin, preot armean din Suceava.

Comunitatea armeană din România este cea mai veche din Europa. Armenii au venit aici acum mai bine de 1.000 de ani, la jumătatea secolului al X-lea. La Suceava a fost înfiinţată Biserica Hagigadar, cea mai veche episcopie armeană din Europa, la 1401.

Urechiuşele, acei mici „colţunaşi” savuroşi ce fac deliciul supei de sărbătoare armeneşti, umplute cu un amestec de carne de vită şi ingrediente secrete păstrate cu străşnicie în tainiţele bucătăriei armene, sunt împletite doar de femei, fiindcă se spune că pentru ele, la împlinirea dorinţelor, este nevoie doar de iubire şi credinţă, pe când la bărbaţi mai este nevoie şi de altceva, precum puterea lor de a lupta şi de a se supune dorinţelor femeilor.

Astfel, pentru ca dorinţele fetelor sau femeilor să se îndeplinească fără calvarul urcării în genunchi a dealului pe care este aşezată Mănăstirea Hagigadar, fiecare dintre ele trebuie să pregătească măcar 40 de asemenea minuscule ingrediente ale supei, după o perioadă de post închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De aceea, mai multe femei şi fete armene au participat sâmbătă seară la prepararea acestor miraculoase urechiuşe.

Pelerinaj cu 15.000 de credincioşi la Putna

La Mănăstirea Putna, aseară, începând cu ora 18.00, s-a desfăşurat o slujbă de priveghere. Astăzi, începând cu ora 9.00, a început Sfânta Liturghie, iar seara, începând cu ora 18.00, va avea loc o slujbă a privegherii la pomenirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Marţi, 16 august, începând cu ora 9.00, va începe Sfânta Liturghie la pomenirea ctitorilor Mănăstirii Putna. Nu mai puţin de 15.000 de pelerini au luat parte la slujba desfăşurată la Mănăstirea Putna.

15.000 de pelerini au luat parte la slujba de la Mănăstirea Putna. FOTO Dănuţ  Zuzeac

Putna + Cacica. FOTO danut zuzeac

10.000 de catolici la Cacica

La celebrările hramului sanctuarului de la Cacica a fost invitat de către comunitatea catolică din Suceava şi Preafericirea Sa Fouad Twall, Patriarh latin al Ierusalimului. Programul de ieri a fost consistent, cuprinzând celebrarea penitenţială, Sfânta Liturghie începând cu ora 12.00, alte manifestări specifice confesiunii catolice, urmate, după Sfânta Liturghie de seară pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate, de un concert susţinut de corul “Collegium Baccalarum” din Olsztyn (Polonia).

10.000 de oameni au luat parte la slujba din Cacica. FOTO Dănuţ Zuzeac

Putna + Cacica. FOTO danut zuzeac

Programul de astăzi, la Sanctuarul catolic Basilica Minor de la Cacica, a început dimineaţă la ora 06.00 cu Sfânta Liturghie. A urmat, potrivit programului, oficierea Sfintei Liturghii în alte limbi: 07.30 – Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică); 08.30 – Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă); 09.15 – Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică); 09.15 – Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă); 11.00 – Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii. 10.000 de oameni au luat parte la manifestările organizate la Biserica Catolică de la Cacica.

Alte ştiri pe această temă:

FOTO Cinci secole de la înfiinţarea Mănăstirii Hagigadar, celebrate în prezenţa patriarhului suprem al armenilor

Tainele Mănăstirii Hagigadar. Ce trebuie să faci ca toate dorinţele să-ţi fie ascultate FOTO

Mecca creştinilor armeni - o biserică ridicată pe o colină de lângă Suceava FOTOGALERIE

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite