Angajaţii de la Transportul Public Local din Suceava au rămas peste noapte fără asigurări de sănătate
0Angajaţii Societăţii de Transport Public Local Suceava au rămas peste noapte fără asigurare medicală după ce un reprezentant TPL a trimis la sfârşitul lunii trecute către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală o declaraţie rectificativă 112, însă cum pagina era goală asigurările de sănătate ale angajaţilor TPL au devenit nule, în sistemul informatic firma figurând practic fără angajaţi.
Cei aproximativ 200 de angajaţi ai Societăţii de Transport Public Local Suceava au rămas peste noapte fără asigurare medicală din cauza unei angajate care a trimis un mail greşit către ANAF.
Mai exact, un reprezentant TPL a trimis la sfârşitul lunii trecute către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală o declaraţie rectificativă 112, pagina fiind însă goală, reuşind în acest fel să blocheze sistemul, iar asigurările de sănătate ale angajaţilor TPL au devenit nule, în sistemul informatic firma figurând practic fără angajaţi.
Descoperirea a fost făcută de către unul dintre salariaţii TPL, care a necesitat asistenţă medicală, iar medicul de familie l-a informat că în sistemul informatic apare ca neasigurat. Bărbatul a anunţat conducerea societăţii, cum era şi firesc, însă toată lumea a bănuit că acest lucru este o consecinţă a faptului că TPL are o grămadă de datorii către bugetul de stat şi ca urmare şi conturile societăţii ar putea fi blocate.
„Avem poprire pe conturi, iar puţinii bani care ne intră sunt direcţionaţi de către Finanţe spre Casa de Asigurări de Sănătate, către Casa de Pensii şi către bugetul consolidat al statului. Nu ştim exact ce bani au intrat şi unde, dar încercăm să rezolvăm problema. Am mai primit de la Primărie suma de 200.000 de lei şi sperăm că banii vor fi suficienţi pentru a rezolva problema asigurărilor de sănătate a angajaţilor. Nu am păţit niciodată aşa ceva şi sperăm să se rezolve cât mai repede”, a declarat Darie Romaniuc, şeful TPL Suceava.
Chiar dacă TPL are o datorie de aproximativ 300.000 de lei la CAS şi încă aproape 700.000 de lei la bugetul de pensii, motivul sistării asigurărilor de sănătate este incompetenţa cuiva din cadrul personalului administrativ.
„Plăţile privind asigurările sociale de sănătate se efectuează la ANAF în cont unic, unde se depune şi declaraţia 112 de către angajator. CAS Suceava are acces doar la vizualizarea persoanelor raportate de angajator care, prin statutul de angajat, sunt şi persoane asigurate. ANAF-ul este cel care trebuie să recupereze creditele restante, respectiv penalităţile”, a explicat Anda Sălăgeanu, director în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, ceea ce înseamnă că angajaţii TPL nu puteau deveni neasiguraţi în sistemul de contribuţii sociale din cauza datoriilor neachitate ale societăţii.
„Am identificat care este problema şi încercăm împreună cu reprezentanţii Casei Naţio-nale de Asigurări de Sănătate să găsim cât mai rapid o soluţie. Aceşti oameni şi-au pierdut statutul de asigurat din cauza unei declaraţii rectificative 112 transmisă greşit la ANAF”, a concluzionat Anda Sălăgean.
Alte ştiri pe această temă:
Nu e banc! Poliţiştii au interzis autobuzul electric aflat în probe la TPL Suceava
Autobuzele pentru transportul local în comun din Suceava „mor” pe capete