Acoperişul verde scade factura la încălzire. Cât costă şi ce avantaje are o astfel de investiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Cezar Tomescu
FOTO: Cezar Tomescu

Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava a finalizat un nou „proiect verde“. De această dată, covoarele de iarbă au fost întinse pe terasa bituminoasă a sălii de sport a universităţii. Printre avantajele investiţiei, se numără şi scăderea facturii la încălzire.

Deşi temperatura exterioară a scăzut până la minus 15 grade în municipiul Suceava, specialiştii Universităţii “Ştefan cel Mare” au amenajat cel de-al doilea acoperiş verde din campus. De această dată, covoarele cu iarbă au fost întinse pe terasa sălii de sport, mai exact pe partea care acoperă vestiarele şi băile. În total, noul spaţiu verde are 130 de metri pătraţi. 

Întrebat dacă frigul de afară va împiedica dezvoltarea gazonului, lectorul universitar de la Facultatea de Silvicultură, Cezar Tomescu, ne-a spus că nu este nici o problemă. “Sunt plante de exterior. Nu este nici o problemă. Trăiesc în mod normal în condiţii extreme, apă puţină, variaţii foarte mari de temperatură, fie soare puternic, fie viscol sau temperaturi scăzute. Exact ca în zona alpină”, ne-a spus Tomescu. El a precizat că amenjarea acoperişului verde a costat 66.000 de lei, însă o astfel de investiţie are o serie întreagă de avantaje. Concret, covoraşele cu gazon acţionează ca o zonă tampon pe terasă şi menţion o temperatură potrivită în interior. Asta înseamnă că scand costurile cu încălzirea pe timp de iarnă. “Apa nu mai este dată în mod artificial în sistemul pluvial, se întoarce în circuitul normal din natură. Asta înseamnă o climă mai plăcută în zona oraşului. Creşte biodiversitatea în zonă, ne referim la fluturi, păsări plante. Creşte valoarea estetică a zonei pentru toate ferestrele de deasupra acoperişului. Una este să te uiţi la o terasă inertă şi alta este să ai o privelişte frumoasă. Dacă este folosit la spitale sau clădiri cu birouri, creşte productivitatea muncii şi scade perioada de recuperare a pacienţilor.  Durata de folosinţă a hidroizolaţiei creşte de trei ori. Bitumul nu se mai degradează la soare, ger, variaţii de temperatură”, a spus Tomescu.

USV are două acoperişuri verzi. Primul a fost amenjat pe clădirea corpului E. “Cu cele două terase am câştigat 400 de metri pătraţi de spaţiu verde fără să modificăm spaţiul locativ”, a mai spus lectorul.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite