Reputatul prof. dr. Constantin Dulcan, neurolog și psihiatru, vine la „Salonul Anual de Carte” din Slobozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan vine luni, 17 octombrie, la Slobozia, la „Salonul Anual de Carte”, unde are loc o conferință despre cum schimbarea alimentației ne poate face mai fericiți.

Prof.dr. Constantin Dulcan vine la Slobozia FOTO Facebook DC Dulcan
Prof.dr. Constantin Dulcan vine la Slobozia FOTO Facebook DC Dulcan

Reputat specialist în neurologie și psihiatrie, Profesorul Constantin Dulcan a mai vorbit despre secretele unei vieţi fără boli și despre schimbările pe care trebuie să le facem, inclusiv la nivelul alimentației pentru a fi mai sănătoși și fericiți.

Dacă vrem să rămânem sănătoşi şi fericiţi, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mişcare, să ne odihnim corect, să fim optimişti şi plini de speranţă. Să fim perseverenţi cu pasiunile noastre, să ne antrenăm intelectual şi să ne ferim de rutină. Să facem constant schimbări în viaţa noastră”, este de părere medicul. 

De asemenea, reputatul specialist spune că totul se face plecând de la originea afecţiunilor şi prevenindu-le prin schimbarea condiţiilor şi stilului de viaţă.

"Plecăm de la basme, pe care toată lumea le-a considerat a fi basme, dar iată că trăim zilele în care pare să fie o realitate. Aici sunt două lucruri: putem să încetinim ritmul îmbătrânirii sau chiar să obţinem o inversare a bătrâneţii spre tinereţe.

Ultima versiune, adică inversarea, deocamdată s-a reuşit la animale, de pildă pe şoricei transgenici s-a reuşit acest lucru, dar şi vindecări de diabet şi chiar o reîntinerire.

Un alt lucru interesant: s-a transfuzat la un şoarece în vârstă sânge de la unul tânăr şi din nou s-a obţinut o inversare a fenomenului de la bătrâneţe spre tinereţe”, spune medicul.

Cum gestionăm gândurile și emoțiile

Profesorul Dulcan în lucrarea sa, “Creierul și mintea Universului”,  explică și ce efecte au asupra noastră propriile gânduri și emoții.

 „Un alt efect al gândurilor și emoțiilor asupra organismului este cel de ordin chimic. Efectele lor biochimice sunt variabile, în funcție de prezența sau absența acestora. Cât și de nivelul lor cantitativ. Să luăm câteva exemple: Hidrocortizonul și adrenalina sunt substanțe cu rol fiziologic indiscutabil în organism. Excesul lor cantitativ, cum se întâmplă în timpul stresului este dăunător pentru organism.

Dopamina (DA) este molecula plăcerii, a bucuriei, dar și a reglării tonusului muscular. Absența sa este însă incriminată în boala Parkinson, iar excesul dopaminei este prezent în tulburarea psihotică. Tocmai pe aceste modificări patologice de ordin biochimic se bazează și tratamentul necesar. Aceste modificări biochimice apar și în momentul gândirii sau al comportamentului nostru”, arată prof.dr. Constantin Dulcan, meționând că „sunt cuvinte care alină, dezmiardă, înalță, entuziasmează, vindecă și calmează, dar sunt și cuvinte și emoții care îmbolnăvesc sau ucid prin conținutul lor semantic și chimia lor, mai întâi pe cei ce le rostesc și apoi pe ceilalți”.

Ce pățim când ne încruntăm

De asemenea, este important de știut că toate gesturile noastre, inclusiv mimica feței ne pot influența starea în bine sau în rău.

În momentul în care ne încruntăm fruntea și fața, nu doar că facem riduri, ci și intrăm într-o stare psihică specifică stresului, cu eliberare excesivă de hidrocortizon și adrenalină. […] Când zâmbim, eliberăm hormoni favorabili sănătății -oxitocină, serotonină etc. Într-o zecime de secundă facem trecerea de la rău la bine, de la boală la sănătate, de la stres la starea propice sănătății, doar schimbând expresia mimică“, explică medicul.

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite