Rapiță modificată genetic în fabricile de ulei comestibil din Ialomița. Sute de tone, scoase din stoc
0Peste 60 de controale au fost efectuate în Ialomița, în perioada iulie-septembrie 2022, referitoare la depășirea limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide și agenți microbieni în diferite alimente.
La nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița (DSVSA) au fost înregistrate 10 notificări de alertă, referitoare la depășirea limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide, contaminanți, organisme modificate genetic și agenți microbieni, în diferite categorii de produse alimentare.
În urma acestora, DSVSA a efectuat 61 de controale în supermarket-uri, depozite și magazine alimentare, dr și în unitate de fabricare a uleiurilor.
Ce produse au fost verificate
Conform autorităților, produsele vizate au fost: înghețată origine Franța, tortilla chips origine Germania, coriandru boabe origine Rusia, mărar mărunțit origine Egipt, cafea origine Polonia, pastă tomate origine Italia, ketchup dulce origine România, crenvursti origine Italia, pop-corn origine Spania și seminte de rapiță origine România.
În urma verificărilor au fost retrase de la comercializare și distruse 70,3 kg produse alimentare, iar pentru 756,9 tone semințe de rapiță, cu un conținut de organisme modificate genetic peste limita maximă admisă, s-a stabilit procesarea cu scop tehnic. Astfel subprodusele rezultate pot fi utilizate în hrana animalelor, asigurându-se respectarea prevederilor legale prin trasabilitate și etichetare.
Conform DSVSA Ialomița, în cazul a trei notificări din cele 10 menționate anterior a fost dispusă inițierea procedurii de rechemare de la consumatori a produselor implicate, prin afișare la loc vizibil în unitățile de comercializare a anunțului cu descrierea produsului rechemat.
Amenzi uriașe, aplicate în luna iulie
Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat, în iulie, amenzi în valoare de 905.320 de lei, unor operatori economici care activează în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală. Controalele au vizat operatorii din industria alimentară, care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 144 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 905.320 de lei.