FOTO Universul Star Wars prinde viaţă la Slobozia: povestea singurului robot R2D2 din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rd Slobozia 3

Robotul R2D2 din Slobozia n-are nici urmă de metal. Este confecţionat din materiale ecologice şi ştie să cânte. Creatorul său este profesorul de navomodelism Toma Paraschiva.

Apartamentul din Slobozia în care robotul R2D2, personaj legendar al seriei cinematografice Star Wars, locuieşte este unul mai puţin obişnuit.

Arată ca un muzeu adevărat. În cele două camere ale imobilului sunt aşezate miniaturi ale fregate, pregătite în orice moment să atace navele inamice, pescadoare sau planoare.

R2D2 stă cuminte în sufragerie, lângă măsuţa  televizorului. Împarte aceeaşi cameră cu un avion, ale cărui aripi se zăresc după un fotoliu, şi alte câteva ambarcaţiuni miniaturizate aşezate în bibliotecă şi pe un dulap.

La fel ca şi robotul, toate au fost create de mâinile profesorului Toma Paraschiva, care a predat navomodelism ani buni la Palatul Copiilor din Slobozia.

R2D2-ul din Slobozia este copia fidelă a celui din filmul lui George Lucas. Are aceeaşi înălţime, acelaşi diametru şi acelaşi număr de pompe hidraulice care-l puneau în mişcare pe starul de cinema metalic.

Diferenţa dintre cei doi roboţi constă însă în faptul că R2D2-ul profesorului Paraschiva este confecţionat din lemn, plastic şi rigips.

Ca să funcţioneze nu are nevoie de baterii cu uraniu îmbogăţit, ci doar să fie conectat la o priză de 220. A renunţat chiar şi la undele laser, în favoarea unor becuri multicolore, împrumutate de profesorul Toma Paraschiva de la o instalaţie de Crăciun veche.

„Sunt fan declarat R2D2. Am vrut să realizez acest robot pentru că mi-a plăcut de el încă din primele momente când a apărut în film„ susţine profesorul Toma Paraschiva.

MP3, CD/CVR şi DVD într-un singur robot

R2-ul de la Slobozia ştie să facă doar câteva lucruri. Nu sparge coduri şi nu cunoaşte limbile altor galaxii. Ştie însă să cânte şi să proiecteze filme.

Locul circuitelor complicate din interiorul său a fost luat de un DVD player modificat, astfel încât robotul să poată citi fişiere MP3, CD/CVR şi DVD.

Profesorul ne face şi probă. Ia un disc compact din colecţia sa şi i-l dă robotului. Cu o simplă apăsare de buton, R2D2 începe să cânte. Muzica este transmisă prin intermediul celor cinci difuzoare pe care le are încorporate sub carcasa de plastic.

„Totul a însemnat două luni de lipit, tăiat, potrivit şi asamblat în continuu. Sunt mândru de ceea ce am reuşit să fac", mărturiseşte  profesorul Toma Paraschiva. Chiar dacă invenţia sa este unică în Slobozia, creatorul singurului R2D2 din oraş speră să se despartă cât mai curând de el. L-a scos la vânzare pe internet. Valoarea robotului este de peste 1.000 de euro.
 

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite