Desenele animate, pericolul uriaş ignorat de prea mulţi părinţi. Psiholog: „Copiii învaţă că violenţa rezolvă totul“
0Un rău necesar pentru adulţi, televizorul se dovedeşte a fi nociv pentru copii. Psihologii atrag atenţia cu privire la faptul că noua generaţie de eroi de desene animate pe care micul ecran îi difuzează şi promovează este periculoasă pentru cei mici.
Foarte mulţi dintre noi trăim cu amintirea celebrei Mihaela, copila care în perioada comunistă era cel mai îndrăgit personaj de desene animate. Simpatica fetiţă cu părul blond şi căţelul Azorel ne făceau să privim ţintuiţi ecranul televizorului.
Minunata lume a Mihaelei a luat însă sfârşit. În locul ei, desenele animate difuzate la televizor prezintă personaje de-a dreptul înfricoşătoare. Roboţi care folosesc arme, oameni cu puteri supranaturale sau monştri însetaţi de sânge. De asemenea, chiar şi personajele mai umanizate sunt prezentate într-o lumină care incită la ură şi violenţă. Iar astfel de comportamente pot avea efecte negative asupra dezvoltării psihologice a copiilor.
„Copiii, mai ales la vârste mici, au obiceiul de a împrumuta din comportamentele pe care le văd în jurul său. Iar televizorul este un instrument de formare a atitudinilor. Cât priveşte desenele animate, cu siguranţă nu mai sunt ca cele pe care le ştiam noi demult” susţine psihologul Liliana Preotu, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.
O influenţă negativă
Psihologii explică faptul că industria desenelor animate le induce copiilor ideea că totul se rezolvă prin violenţă sau prin intermediul unor tertipuri. Pentru foarte mulţi dintre copii, personajele din desenele animate sunt, de fapt, modelele pe care aceştia le-ar putea avea ca referinţă în dezvoltarea lor personală.
„Copiii sunt prea mici ca să facă diferenţa între ceea ce e real şi ceea ce apare la televizor. Iar dacă desenele animate arată două personaje aflate în poziţii divergente şi folosind orice fel de formă de violenţă, cei mici vor crede că violenţa poate rezolva orice problemă” susţine psihologul Liliana Preotu.
Desene animate cu obscenităţi
Scandaloasele desene animate au intrat chiar şi în atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului. În 2009, CNA atrăgea atenţia postului pentru copii Minimax, după ce a difuzat câteva episoade dintr-un serial animat făcut în Ungaria. Denumit „Poveşti din folclorul maghiar” într-unul din episoadele filmului de animaţie unul dintre personaje s-a dezbrăcat şi haine şi şi-a arătat nuditatea. Controversatele desene animate care i-au scandalizat pe români au fost însă foarte apreciate în Ungaria unde au primit numeroase premii pentru originalitate.
Citiţi şi: