Controversata istorie a turnului Eiffel din Slobozia, construit fără autorizaţii în curtea parcului de vacanţă Hermes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste câteva luni se vor împlini 20 de ani de la construcţia turnului Eiffel din Slobozia. În jurul mormanului de metal care imită în detaliu grandiosul monument din Paris s-au născut numeroase controverse. Astăzi, simbolul din trecut al oraşului stă împrejmuit de garduri cu sârmă ghimpată şi este mâncat de rugină.

Imaginea Sloboziei contemporane se identifică cu replica turnului Eiffel din Paris, construit în curtea Parcului de Vacanţă Hermes, imitaţie a  fermei Southfork din celebrul serial american „Dallas”. Construite de Ilie Alexandru, primul milionar în dolari al României postdecembriste, obiectivele au transformat un cvasinecunoscut oraş din sud-estul ţării într-un loc cu adevărat special. 

Sobor de preoţi la temelia turnului 

Puţini ştiu însă că acest simbol are însă un trecut controversat. Turnul Eiffel, la fel ca şi „Dallasul” s-a născut din opulenţa fără margini a lui Ilie Alexandru. Dornic de plimbări prin străinătate, milionarul şi-a dorit să aducă Parisul la Slobozia. Şi-a reuşit ! În 1996 acesta a comandat construcţia unei miniaturi a celebrului monument din inima capitalei franceze. Totul pentru a marca un an de la inaugurarea ranch-ului Soutfork de Bărăgan. Pe lângă oficialităţile din acele timpuri, piatra de temelie a turnului Eiffel a fost sfinţită de un sobor de preoţi.

image

 La final, Ilie Alexandru a ţinut şi un discurs în faţa celor prezenţi, redactat mai apoi într-un comunicat de presă. El a precizat: „pentru noi ziua de astăzi se constituie într-un moment deosebit, pentru că s-a împlinit un an de când am sfinţit această clădire şi pe care am făcut-o în timp record destul de frumoasă (…) Noi am realizat aici o bucăţică frumoasă din România. Să dea Dumnezeu să fie mai bine pentru noi şi pentru cei care vin după noi”. Turnul Eiffel nu a fost construit însă la Slobozia. El a fost realizat de o echipă de arhitecţi din Cernavodă, după descrierea lui Ilie Alexandru. Acesta a comandat expres ca turnul din curtea fermei sale să nu depăşească înălţimea de 30 de metri, dar să semene leit celui din Paris. 

image

Construcţie fără avize 

Puţini ştiu însă că opulentul obiectiv a fost construit fără avizele necesare. Despre maniera ilegală în care s-a realizat construcţia relatează bătrânul gazetar Enciu Bobârniche. Asta a prezentat întreaga istorie în cartea sa, intitulată „Eiffel de Carton”.

Potrivit informaţiilor jurnalistului, Ilie Alexandru nu a primit autorizaţii de construcţie din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, întrucât amplasamentul se afla într-o zonă inundabilă. „Pădurea Peri-locul unde se afla «Dallasul» său – era să fie inundată. Apele învolburate ale Ialomiţei au intrat în câteva sate şi puteau spulbera digul neamenajat din jurul Satului de Vacanţă. Disperat, Ilie cere ajutorul Agenţiei de Mediu să intervină, să facă ceva. Nu s-a putut face nimic. Toate construcţiile din ranch-ul lui Ilie fuseseră ridicate fără avizul acestei agenţii” relatează Enciu Bobârniche. 

Amintire pentru nostalgici 

Peste câteva luni, turnul Eiffel de la Slobozia va împlini 20 de ani. În prezent, el afişează doar o umbră pală a monumentului care atrăgea turiştii ca un magnet în micul oraş. Este împrejmuit cu garduri de sârmă ghimpată şi mâncat de rugină, iar accesul în interiorul său este interzis. Singura sa utilitate este aceea de a fi folosit pe post de stâpli pentru montarea releelor radio şi TV.  În trecut el a fost vizitat vedete româneşti nouăzeciste, fii de preşedinţi americani şi chiar legendarul J.R. Ewing, interpretat de actorul Larry Hagman. Treptele de metal care duceau până în vârf au fost traversate de milioane de paşi. Turiştii se relaxau la cafeneaua din turn unde, spun nostalgicii se bea cea mai savuroasă cafea din zonă.

image

„Nicăieri nu se bea cafea ca cea din turn. Cafeneaua era frumoasă, cu mese şi scaune comode. Admirai priveliştea, era un loc deosebit” îşi aminteşte Nicolae Nenciu (55 de ani), un prahovean care trăieşte încă nostalgia acelor ani nebuni în care Slobozia avea ce oferi turiştilor. 

Citiţi şi:

FOTO „Dallas“ de România. Cum a ajuns celebra fermă Southfork din Slobozia un paradis abandonat după două decenii

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite