Cât ne costă şcoala de şoferi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vrei să devii şofer trebuie să ai la îndemână bani economisiţi din timp. Cei mai mulţi instructori aplică pentru orele de condus tarife cuprinse între 900 şi 1.000 de lei. Avantajul este că plata se face în trei sau patru rate.

Înainte de a se urca la volan, instructorii auto studiază profilul fiecărei persoane care doreşte să devină şoferi. Cei mai mulţi vor să-i înveţe pe oamenii care au atenţie distributivă, sunt calmi, isteţi şi să nu fie mânioşi.

„Este foarte importat ca persoanele care iau lecţii de şofat să nu fie agitate sau nervoase. Trebuie să privească totul cu calm şi să accepte eventualele reproşuri pe care le primesc“, susţine Auraş Marcu, instructor auto de peste 30 de ani.

Totdată, viitorii şoferi trebuie să meargă mai întâi la cursurile de legislaţie, să facă un test psihologic şi, cel mai important, să aibă cazierul curat.

„Dacă nu are partea teoretică bine stabilită, clar nu va putea conduce niciodată. Trebuie să cunoască toate regulile rutiere, semnele de circulaţie şi tot ce înseamnă mersul cu maşina din punct de vedere teoretic“, adaugă  instructorul auto din Slobozia.

Şoferia costă

Aşa cum era de aşteptat, la capitolul costuri, preţurile sunt stabilite de piaţă. Un instructor iscusit şi apreciat de cei care s-au văzut cu permisul luat practică tarife mai mari, unul mai puţin cunoscut lasă preţurile mai jos.

Însă, în medie, ca să devii şofer pentru categoria auto B, trebuie să scoţi din buzunar între 900 şi 1.000 de lei.
Pe lângă experienţa sau notorietatea instructorului, mai trebuie luate în calcul categoria auto pentru care vrei să obţii permisul, dar şi maşina pe care iei lecţii.

„Cel mult 1.000 de lei ia un instructor care se gândeşte la buzunarul elevului său. Sunt însă şi unii despre care se aude că sunt mai buni şi au tarife mai scumpe. Fiecare stabileşte preţurile cum doreşte“, adaugă Auraş Marcu.
Cu toate acestea, plata orelor de conducere se poate face şi în rate.

Criza goleşte maşinile

Instructorii se plâng de faptul că pe timp de criză numărul elevilor lor a scăzut foarte mult. Dacă în trecut erau asaltaţi de cereri, acum doar două trei persoane mai vin să facă şcoala de şoferi.

„Criza ne-a alungat elevii. Este slab de tot şi abia reuşim să ne descurcăm. Să sperăm că totuşi, va trece şi că vom avea parte de aceeaşi cerere ca şi înainte de criză“, mai spune instructorul auto Auraş Marcu.

Faptul că instructorii auto  au rămas fără elevi pare să fie confirmat şi de oficiali. Un raport al Serviciului Public Comunitar Regim Permise De Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor arată că la nivelul judeţului Ialomiţa, în prima lună a anului 2013, s-au înscris pentru a susţine examenul auto doar 677 de candidaţi. Dintre aceştia doar 37 % au reuşit să promoveze cele două probe de examinare. 

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite