Cât de periculoasă este blana animalelor de companie pentru stăpânii lor: mituri analizate şi explicate de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cultura urbană, părul animalelor de companie este responsabil pentru o sumedenie de afecţiuni. În realitate, blana câinilor sau a pisicilor nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

În cultura urbană s-a propagat ideea potrivit căreia oamenii se pot îmbolnăvi de chisturi hidatice, din cauza ingerării părului de câine sau de pisică.

Medicii susţin faptul că nu blana animalelor de companie este cauza care provoacă această afecţiune, ci contactul direct cu animalul infestat. Zeci de studii au demonstrat faptul că aceste chisturi sunt produse de un parazit care trăieşte în intestinele câinilor, iar prin contactul direct cu animalele infestate oamenii se pot îmbolnăvi.

Mai mult, nu doar animalele sunt responsabile pentru apariţia acestei boli. Ouăle produse larvele parazitului care provoacă chistul hidatic pot fi întâlnite chiar şi pe fructe sau legume, culese de la sol.

„Chisturile hidatice se localizează cel mai adesea în ficat. Afecţiunea are ca simptome dureri foarte mari în zona unde se află chistul localizat şi febră foarte mare. Tratamentul în astfel de cazuri este doar chirurgical. Totuşi părul animalelor în sine nu este periculos”, susţine medicul Anca Telehuz, şeful secţiei UPU Slobozia.

Sfaturile veterinarilor

Grija faţă de propria sănătate trebuie să se reflecte şi asupra animalelor. Tocmai de aceea pentru a nu contacta bolile pe care cânii sau pisicile le pot transmite, animalele de companie trebuie îngrijite corespunzător. Astfel, medicii veterinari recomandă controalele medicale periodice. Cel puţin o dată la trei luni starea de sănătate a prietenilor patrupezi trebuie verificată de un specialist.

„La fel ca şi în cazul oamenilor, şi animalele trebuie aduse la control, cel puţin o dată la 3 luni. De asemenea, trebuie să le fie administrate medicamente deparazitante atât extern, cât şi intern. Şi alimentaţia joacă un rol important în sănătatea animalelor de companie”, susţine Adrian Mocioniu, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Ialomiţa. De asemenea, specialiştii recomandă şi spălatul intensiv pe mâini de fiecare dată când oferim animalelor de companie atenţia noastră.

Citiţi şi:

Secretele care fac animalele de companie să se simtă iubite. Sfaturile specialiştilor: „Câinii şi pisicile nu sunt nişte bibelouri“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite