Ancheta în cazul focarului de pestă de la Andrăşeşti continuă: Au fost aplicate 4 sancţiuni în valoare de 6.400 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii veterinari continuă, alături de poliţişti, ancheta epidemiologică efectuată în cazul noului focar de pestă porcină africană declarat în localitatea Andrăşeşti pe 9 mai. deşi aici fuseseră stinse toate focarele, virusul a reapărut după ce o femeie a folosit în gospodărie carne congelată. Inspectorii DSVSA Ialomiţa au identificat 6 exploataţii de contact din care 5 deţineau suine.

Astfel, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale. Conform DSVSA Ialomiţa, proprietarul exploataţiei unde a fost confirmată pesta a fost sancţionat cu 2.800 de lei pentru achiziţia de suine fără documente sanitare veterinare şi pentru neanunţarea medicului veterinar despre îmbolnăvirea animalului, în timp ce persoana de la care a fost achiziţionată suina a fost sancţionată cu 1.200 de lei pentru vânzarea animalelor fără documente. Totodată, doi asistenţi veterinari au fost sancţionaţi cu suma de 2.400 lei pentru efectuarea de tratamente şi intervenţii chirurgicale în Andrăşeşti, Orboeşti şi Bueşti, fără a avea acest drept de liberă practică.

Pesta din congelator

După ce au stins 126 focare de pestă porcină, autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Ialomiţa se confruntă cu o situaţie inedită. Au început să apară îmbolnăviri din cauza localnicilor care anul trecut şi-au sacrificat porcii şi au păstrat carnea la congelator. În localitatea Andrăşeşti a fost confirmat deja un caz de pestă porcină.

„Din ancheta epidemiologică preliminară se desprinde concluzia că sursa de boală o reprezintă carnea provenită de la porcinele sacrificate în perioada de evoluţie a bolii din anul 2018, pe teritoriul acestei localităţi, carne păstrată de crescători până la data actuală. În plus, în perioada 6 - 10 mai au fost ridicate în totalitate restricţii impuse ca urmare a declarării Pestei Porcine Africane pe raza localităţilor Săveni, Movila, Giurgeni, Gura Ialomiţei şi Luciu”, a explicat dr. Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

Şeful DSVSA Ialomiţa spune că sursa de boală efectivă a reprezentat-o apa rezultată din spălarea cărnii şi probabil resturile alimentare care au fost date în hrana porcinelor, fiind demonstrat ştiinţific că virusul are o rezistenţă foarte mare la temperaturile de congelare.

Dr. Mihai Puia spune că oamenii nu conştientizează riscurile: Virusul are o rezistenţă extraordinar de mare. Virusul din carnea congelată rezistă ani de zile şi astfel boala se poate extinde. Pesta porcină africană nu poate afecta starea de sănătate a omului, chiar şi în cazul contactului direct cu animalele bolnave. În schimb, omul poate fi un important vector pentru răspândirea bolii de la o gospodărie la alta, dacă nu respectă regulile de biosecuritate. Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite