VIDEO „SLATINA pe drumul Marii Uniri“, noul  film documentar semnat Aurelia Grosu. Colaborator: „I-am simţit iubirea faţă de acest oraş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După „Vârstele Slatinei“, lansat anul trecut, un nou film-documentar realizat de Asociaţia „Amprente“ a fost prezentat publicului, în 57 de minute acesta derulând importanţa istorică a municipiului, sub titlul „Slatina pe drumul Marii Uniri“.

Filmul reprezintă munca de aproape un an încheiat a unei echipe care deja a convins cu documentarul precedent, „Vârstele Slatinei“. Istoricul Aurelia Grosu şi colaboratorii săi prezintă de data aceasta evenimentele istorice, deloc puţine, pe care oraşul de pe malul stâng al Oltului le-a găzduit de-a lungul veacurilor, asta pentru că „La 1918, România doar s-a întregit, nu s-a făurit. Făurirea vine din multe secole de istorie“, după cum menţionează în documentar preşedintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop.

De la Mihai Viteazul, domnitorul căruia i se datorează prima refacere a Mânăstirii Clocociov din Slatina, în chiar primul său an de domnie, banul Mihai al Craiovei având în Ţara Oltului de Jos nu mai puţin de 23 de sate, continuând cu Tudor Vladimirescu şi popasul armatei sale în Slatina, unde proviziile au fost refăcute, cu revoluţionarii slătineni participanţi la adunarea de pe Câmpia Islazului (pe atunci în judeţul Romanaţi), cu Mica Unire şi prezenţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Slatina, cu rolul oltenilor în Războiul de Independenţă, la Siliştioara-Corabia fiind construit podul peste Dunăre, iar Slatina aprovizionând cu alimente, armament şi muniţie armata, cu rolul deosebit al Regimentului 3 Dorobanţi cu garnizoana la Slatina care a cucerit Smârdanul şi a eliberat Vidinul, cu suferinţele îndurate de olteni în Primul Război Mondial, în cele 23 de luni de ocupaţie, şi tributul plătit de ostaşii olteni pe câmpul de luptă, se ajunge la importantul moment 1 Decembrie 1918. Realizatorii filmului au poposit, pentru a strânge mărturii extraordinare, la Bucureşti, Alba Iulia şi Chişinău, renumiţi specialişti vorbind despre Marea Unire şi contextul care a făcut-o posibilă.

Imagine indisponibilă

Filmul, însoţit de un breviar realizat în condiţii grafice deosebite, a fost dus la bun sfârşit cu susţinerea financiară a Primăriei Slatina şi a Consiliului Local Slatina prin intermediul programului anual de finanţare a proiectelor sociale, culturale şi civice cu impact la nivelul comunităţii.

Imagine indisponibilă

Lansarea filmului „Slatina – pe drumul Marii Uniri“ a avut loc luni, 26 noiembrie 2018, în prezenţa autoarei - dr. Aurelia Grosu şi a colaboratorilor şi cu participarea a numeroşi iubitori de cultură din oraş, în sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt, deschizând, astfel, seria de manifestări culturale închinate Marii Uniri. Filmul va ajunge în toate şcolile din Slatina, astfel încât să devină pentru elevi o importantă sursă de documentare.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite