VIDEO Rolul jandarmilor în Primul Război Mondial, subiect de film. Cine va avea acces la el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul “Repere istorice – Aportul militar al Jandarmeriei în judeţul Olt” a fost lansat la sediul IJJ Olt: FOTO: Alina Mitran
Filmul “Repere istorice – Aportul militar al Jandarmeriei în judeţul Olt” a fost lansat la sediul IJJ Olt: FOTO: Alina Mitran

Un film dedicat rolului jandarmilor în Primul Război Mondial şi în apărarea Marii Uniri a fost lansat luni, 26 noiembrie 2018, la Slatina.

Filmul este un documentar care vorbeşte despre aportul jandarmilor din Olt în Primul Război Mondial şi a fost lansat în cadrul activităţilor circumscrise sărbătoririi Marii Uniri.  “Repere istorice – Aportul militar al Jandarmeriei în judeţul Olt” a fost realizat cu numai 3.000 lei, fiind adunate documente de arhivă din fondurile mai multor instituţii. Jandarmii au studiat aceste arhive, au pus informaţiile cap la cap, au intervievat un istoric, pe directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, dr. Bogdan Bădiţoiu, rezultatul fiind un film de aproape 20 de minute care va ajunge în şcoli şi la principalele instituţii cu care Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt colaborează. Cu ocazia manifestărilor dedicate Marii Uniri, pe 1 Decembrie, jandarmii îl vor prezenta de asemenea celor interesaţi.

„Am desfăşurat activităţi de documentare în judeţul Olt, la Arhivele Naţionale şi Muzeul Judeţean, în Bucureşti la Muzeul Militar Naţional «Regele Ferdinand», Muzeul Jandarmeriei Române, Arhivele Naţionale, precum şi în judeţul Buzău, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi Divizia 2 Infanterie «Getica», acolo unde au fost dislocate cele două companii de jandarmi Olt şi Romanaţi, care acţionau la acel moment pe raza actualului judeţ, Olt. Urmare a acestor cercetări, am identificat o serie de documente, cel mai important fiind Registrul Istoric al Comandamentului Corpului de Jandarmi, între anii 1893 – 1933, în care sunt prezentate atribuţiile, misiunile şi acţiunile structurilor Jandarmeriei Române şi implicit ale celor două companii de jandarmi la începerea războiului pentru realizarea mobilizării Armatei, paza unor obiective speciale pe timpul dislocării în judeţele Buzău şi Vaslui, unde au executat misiuni de poliţie ale căilor de comunicaţii şi îndrumarea coloanelor în teritoriul ocupat de armata germană, unde s-a revenit ca urmare a înţelegerii dintre România şi puterile centrale, precum şi pe timpul retragerii armatei germane de pe teritoriul românesc, când Jandarmeria a trebuit să intervină pentru restabilirea ordinii, ca urmare a haosului creat”, a declarat comandantul IJJ Olt, col. Dorel Drejoi.

Ce îşi scriau, în cel de-Al Doilea Război Mondial, trei fraţi trimişi pe front 

„Eu am fost întotdeauna alături de Jandarmeria olteană, sunt ani mulţi de când colaborăm într-o formă sau alta, dar colaborarea aceasta la realizearea filmului m-a bucurat enorm. În primul rând pentru că puteam să valorificăm documentele pe care noi le deţinem şi aici vreau să amintesc că aveam multe documente care au aparţinut unităţilor de jandarmi, e drept că mai puţine din Primul Război Mondial, dar sunt suficiente care să ateste rolul Jandarmeriei Române în anii aceia şi în anii următori. Ceea ce aş fi vrut eu să scot în evidenţă sunt două momente deosebite în activitatea Jandarmeriei Române. Este vorba în primul rând de jandarmii rămaşi în misiune la locul lor, în localităţile unde ocupanţii deja se instalau, acest rol este extraordinar, pentru că întreaga conducere a Jandarmeriei a considerat că locul acestor jandarmi este acolo, ei trebuiau să-şi desfăşoare misiunea indiferent în ce condiţii, pentru că ăsta era destinul lor, asta era menirea jandarmilor rurali, ei trebuiau, alături de celelalte elemente conducătoare, trebuiau să asigure continuitatea, liniştea, ordinea, în localităţile respective. Şi aş mai remarca încă un moment deosebit: jandarmii români, inclusiv cei olteni, în Transilvania au contribuit enorm la instaurarea autorităţilor române la transformarea societăţii transilvănene. Misiunile erau foarte grele, foarte dificile, ele nu puteau fi îndeplinite numai de către Armata Română, de serviciile specializatate ale Armatei, a fost nevoie şi de aportul deosebit al Jandarmeriei Române. Numai dacă vă gândiţi că acolo acţionau foarte multe formaţiuni paralimilitare şi de altă natură, ostile statului român“, a declarat, la rândul său,  dr. Bogdan Bădiţoiu.

O intervenţie menită să aducă şi mai multă lumină asupra faptelor petrecute cu zeci de ani în urmă a avut şi directorul Muzeului Judeţean Olt, care a istorisit povestea unei familii slătinene cu trei fraţi concentraţi, însă în cel de-Al Doilea Război Mondial. Corespondenţa celor trei, realizată între ei şi cu membrii familiei, a fost descoperită în podul casei surorii celor trei şi a intrat, astfel, în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite