VIDEO Oltul, scotocit de DIICOT în căutarea unor falsificatori de carduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţii din judeţul Olt au fost duţi la audieri la Bucureşti...
Suspecţii din judeţul Olt au fost duţi la audieri la Bucureşti...

Nicio săptămână fără percheziţii. Acesta pare a fi devenit motto-ul celor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care, în această dimineaţă, au efectuat mai multe percheziţii în judeţul Olt şi în alte 15 judeţe din ţară. Scopul acţiunii a constat în desfiinţarea unei reţele internaţionale de falsificatori de carduri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat, în această dimineaţă, nu mai puţin de 85 de percheziţii la domiciliile  unor suspecţi din 16 judeţe ale ţării, inclusiv în Bucureşti. Direct vizaţi de valul de percheziţii au fost fratele şi finul lui Nicu Gheară, fost fotbalist devent între timp un controversat om de afaceri.

Derulată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române şi suportul  tehnic şi informativ al SRI, DOS şi DGIPI, acţiunea de amploare din această dimineaţă a urmărit destructurarea unei bande ai cărei membri sunt suspectaţi că s-ar ocupa cu falsificarea de carduri. Prin activităţile ilegale desfăşurate, anchetatorii au estimate că ar fi creat un prejudiciu de 2 milioane euro. Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, “printre liderii grupărilor vizate se numără şi fratele omului de afaceri Nicu Gheară - Constantin, dar şi finul fostului fotbalist".

Au fost derulate un număr de 85 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Olt, Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ şi Satu-Mare. Banda de suspecţi ar avea ramificaţii internaţionale, specializate în  săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi  falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

                                     

70 de suspecţi duşi la audieri

“Grupările vizate de către acţiunea D.I.I.C.O.T. sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Gheară Constantin - zis Tică, în vârstă de 53 de ani, Ursu Romeo - zis Boenică,  45 de ani, Ghiuri Lucian - zis Piticu, 45 de ani,  şi Şerban Relu, 57 de ani. Sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS–uri aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria. Datele de identificare copiate erau folosite  pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru  retragerea unor sume substanţiale de bani pe teritoriile  Republicii Dominicane, S.U.A., Japoniei, Iordaniei şi  Nepalului. Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte suma de 2.000.000 euro”, se precizează în comunicatul DIICOT.

În urma percheziţiilor din această dimineaţă vor fi duse la sediul central al D.I.I.C.O.T. un număr de 70 de persoane pentru a fi audiate, urmând ca, după finalizarea audierilor, să fie dispuse măsurile legale faţă de învinuiţi. De menţionat că procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu EUROJUST şi EUROPOL, dar şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că, în paralel cu percheziţiile desfăşurate pe teritoriul ţării noastre, acţiuni similare au loc şi în Marea Britanie, Germania, SUA şi Republica Dominicană.
 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite