VIDEO Filmările pentru „Moromeţii 2“ au ajuns în Olt: Niculae a venit să-şi ia cărţi de la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Librăria reconstituită la Slatina FOTO: Alina Mitran
Librăria reconstituită la Slatina FOTO: Alina Mitran

Centrul vechi al Slatinei, liniştit în zilele obişnuite, a prins viaţă miercuri, când echipa de filmare de la Moromeţii 2 s-a apucat de lucru.

Deşi în film vor ocupa nici trei minute, mai multe scene din Moromeţii 2, producţia deja aşteptată cu nerăbdare, au fost filmate miercuri, pentru ore bune, în centrul vechi al Slatinei. Pentru decoruri munca a început chiar cu o săptămână înainte, astfel că miercuri, 11 octombrie 2017, strada Lipscani s-a transformat într-o stradă a oraşului Miroşi. Nicolae a venit, însoţit de un consătean, la librărie, să caute cărţile care îl interesau.

Foarte mulţi actori de ocazie, majoritatea selectaţi din Slatina, şi-au aşteptat zgribuliţi rândul să intre în cadru. Repetiţii nenumărate şi, în sfârşit, semnalul  „Motor! Acţiune!“. Prăvălii de multe feluri, covrigi proaspeţi, scoşi pe trotuar la vânzare, lumea cu treabă, dar şi gură-cască, toate au constituit un spectacol pentru cei care au avut treabă prin zonă, nu mai mulţi decât de obicei, şi cărora nu li s-a îngrădit accesul decât strict în momentul filmării.
„Ce se întâmplă, dom’ne, aici?“, s-au întrebat foarte mulţi curioşi care au dat nas în nas cu figuranţii îmbrăcaţi ca în 1946. „Se filmează Moromeţii!“ a fost răspnsul pe care o parte l-au înţeles cu greu. „Păi nu există, că l-am văzut?!“.

„Sper să nu vă nenorocesc acum, să vină toate echipele de filmare la Slatina“

Slatina a fost aleasă pentru câteva scene care se petrec, în film, în Miroşi, pentru centrul vechi încremenit de vreme. Cu vreo câteva excepţii, clădirile sunt în stadiul de atunci, renovarea străzilor reuşită de municipalitate cu ani în urmă, pentru care s-a ales ca soluţie piatra de râu, convenind de minune celor care ştiau zona. 

morometii2 slatina

„Vinovată“ este Oana Giurgiu, producător, olteancă la origini. „Ne întrebau vecinii «Cât se filmează, se filmează mult?“, pentru că ne-au văzut pregătind lucrurile, şi le-am zis - «nu, o să filmăm aproape o jumătate de zi», dar pentru astea trei minute din film, sau poate mai puţin, am muncit o săptămână. Sper să iasă aşa, ceva foarte special, pentru că zona asta de oraş vechi din Slatina a fost o surpriză foarte mare pentru colegi. Poate e şi păcat, cumva, că drumurile te poartă departe de zona asta de centru vechi din Slatina, n-ai de unde să-l vezi, n-ai de unde să-l descoperi, dacă nu ştii de el. Ştiam de câţiva ani, mă trag, cum se spune, din zona asta, din satele din judeţ, şi mi s-a părut foarte frumos. Sper să nu vă nenorocesc acuma, să vină toate echipele de filmare la Slatina, dar într-un fel, pentru noi e foarte bine, pentru că nu e foarte circulat. (...)Cred că regizorii se feresc un pic de filmele de epocă şi de fapt nici bugetele noastre nu-ţi permit foarte tare, dar e un loc care se pretează la filme de genul ăsta.“, ne-a spus Oana Giurgiu, care ia în calcul ca centrul vechi al Slatinei să fie locul potrivit pentru alte proiecte. Pentru decorurile de la Slatina s-a apelat, de altfel, foarte mult la comercianţii din zonă, încântaţi să „împrumute“ marfa, e drept, contra cost, dar nu pe sume foarte mari, pentru a se reconstitui vechile prăvălii.

morometii2 slatina

Pe Lipscani a venit şi şi-a instalat atelierul, chiar lângă librărie, şi opincarul de poveste Alexandru Ilinca, cel care i-a atras, în vară, atenţia şi preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, în vizita sa la Bucureşti. Meşterul şi-a văzut netulburat de treabă, de parcă acolo şi-ar fi avut atelierul dintotdeauna.

morometii2 slatina

O actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti îşi rezolvă criza de cuplu la Slatina

Alături de Niculae Moromete, interpretat de tânărul Iosif Paştină, proaspăt admis la Teatru, a repetat de nenumărate ori scena din librărie actriţa Florentina Ţilea, care joacă la Teatrul Naţional Bucureşti. Actriţa a explicat ce presupune scena filmată la Slatina şi şi-a exprimat, totodată, dorinţa ca rolul său să capete o mai mare amploare. 

Filmările pentru Moromeţii 2 au ajuns la Slatina

„Astăzi am avut o întâlnire cu regizorul, destul de aplicată pe text, pe situaţie, pentru că noi nu am primit tot scenariul, încă mai lucrează, acum suntem în repetiţii. Săftiţa la Slatina a venit să-şi caute soţul, ce colindă, se pare, ţara întreagă, şi ea este pe urmele lui, puţin revoltată, şi încearcă să rezolve o situaţia de familie. Este o discuţie, întâlnim o altă doamnă din anturajul lui şi reuşim să facem faţă situaţiei. (...) Aştept în continuare să se modifice scenariul în favoarea mea. Orice actor îşi doreşte să joace mai mult şi mai ales să lucreze cu domnul Stere Gulea“, a spus actriţa.

morometii2 slatina

Fără emoţii, de-acum, după atâtea zile de filmare, este şi Iosif Paştina, interpretul lui Niculae Moromete, aflat la primul său rol într-un lung-metraj. Tânărul a fost admis în acest an la Teatru şi-şi împarte acum munca între filmări şi cursurile de la facultate, recunoscând că profesorii au dovedit îngăduinţă. Actorul a explicat, în câteva cuvinte, în ce constă scena filmată în librăria care a prins viaţă pe strada Lipscani.

„Niculae Moromete merge la librărie, de unde îşi cumpără cărţile, face schimbul de cărţi cu librăreasa care pe parcurs îl ajută pe Niculae să se lanseze ca scriitor, astfel devenind Nicolae Preda. La început vine şi citeşte Dostoievski – Fraţii Karamazov, pe parcurs alte personaje intervin în viaţa lui Niculae şi îi oferă cărţi propagandiste, cum ar fi «Ce-i de făcut» a lui Lenin, şi descoperă foarte multă filozofie – Kant, chiar şi în librărie aruncă un ochi peste o carte de-a lui Nietzsche, a dezvăluit actorul care la 18 ani a primit unul dintre rolurile principale.

morometii2 slatina

O altă scenă, care se petrece în stradă, presupune trecerea unui camion cu agitatori comunişti. Figuranţii au avut de învăţat Internaţionala, însă şi de aşteptat până mult după orele prânzului pentru a se filma efectiv scena. Şoferul de camion militar este chiar colecţionarul care a pus la dispoziţie maşina (şi care are privilegiul de a filma, cu maşinile sale de epocă, şi alte scene, la Bucureşti), Constantin Bădiţă Romano.

„Filmul are o distribuţie foarte numeroasă, sunt foarte mulţi actori tineri, e foarte frumos că domnul Stere Gulea a ales pentru distribuţia filmului actori din toate generaţiile şi cred că pentru ei e o foarte mare bucurie să se întâlnească pe platoul de la Moromeţii.“, a mai spus producătorul Oana Giurgiu.

Moromeţii 2, care are în distribuţie foarte multe nume mari ale teatrului şi cinematografiei româneşti, dar şi actori tineri foarte talentaţi - Horaţiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete), Iosif Paştina (Niculae Moromete), Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac etc. – va avea premiera în noiembrie, anul viitor. Filmările au început în septembrie şi vor fi în total peste 30 de zile de filmare. Acţiunea are la bază cel de-al doilea volum Moromeţii, însă şi romanul Viaţa ca o pradă şi publicistica lui Marin Preda, ecranizarea urmărind povestea familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial.

CITIŢI ŞI:

 „Moromeţii“ continuă după 30 de ani. Filmările pentru „Moromeţii 2“ încep în septembrie, cu o distribuţie de excepţie


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite