VIDEO Este oficial: „sezonul grătarelor”, deschis cu avertismente la Slatina
0
Reprezentanţii Primăriei Slatina au anunţat, într-o conferinţă de presă, deschiderea oficială a zonei speciale de agrement de la Slatina amenajată în Pădurea Strehareţi şi „dotată” cu grătare. Montate anul trecut de municipalitate, grătarele cu pricina – zece la număr - au rolul principal de a-i menaja pe slătineni să mai transporte tot felul de grătare în toate dimensiunile, dar sunt menite şi a proteja natura.
Unul dintre cei doi viceprimari ai urbei, Mihaela Stana, a declarat că zona unde sunt amenajate cele zece grătare fixe din Pădurea Strehareţi a fost igienizată în cursul acestei săptămâni pentru a fi pregătită să îi întâmpine pe slătineni. Grătarele primăriei se află aproape de intrarea principală în scuarul mare cunoscut ca fiind “epicentrul” pădurii, locul unde îşi instalează mesele comercianţii de mititei şi bere, dar unde, totodată, se desfăşoară şi spectacolele de muzică populară sau uşoară.
“Grătarele din zona de picnic a Pădurii Strehareţi vor putea fi folosite oficial de sâmbătă – 27 aprilie. Au fost aduse în acest perimetru toalete ecologice şi pubele pentru depozitarea deşeurilor menajere. Deja avem solicitări şi pentru ziua de 1 Mai din partea unor agenţi economici pentru produse alimentare – mititei, bere, sucuri, fast-food, comercianţi de suveniruri şi jucării etc. Am igienizat zona şi îi aşteptăm pe slătineni aici ca să se distreze în aceste zile”, a afirmat Mihaela Stana, care a precizat că zona va fi supravegheată de Poliţia Locală, Jandarmerie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Matei Basarab” Olt.
Grătarele din Pădurea Strehareţi, încastrate în ciment, au fost amplasate anul trecut, de Florii, în partea dreaptă a drumului din zonă, respectiv în perimetrul unde se află un zid reprezentând un semicerc din beton şi piatră.
Grătarele între blocuri “ustură” la buzunar !
Diriguitorii Poliţiei Locale Slatina avertizează locuitorii municipiului să nu organizeze activităţi de picnic între blocuri, cum s-a procedat în anii anteriori, deoarece acest lucru se va solda cu amenzi.
“Dat fiind că urmează o perioadă aparte, facem un apel la cetăţenii oraşului să organizeze activităţi de picnic doar în zonele amenajate în acest sens. După cum se ştie, există o hotărâre de Consiliu Local ce interzice asemenea activităţi în spaţiile dintre blocuri. Noi vom avea patrule care vor fi pe teren non-stop şi vor putea sancţiona cu amenzi între 5.000-2.500 lei pe cei care vor fi surprinşi organizând petreceri la grătar în spaţiile dintre blocuri. Cei care se vor deplasa la Pădurea Strehareţi în acest sens în zilele ce urmează îi rugăm să respecte regulile de convieţuire în public, să nu deranjeze pe cei din jur şi, mai ales, să nu lase în urmă deşeuri menajere. Aceste avertismente sunt valabile nu doar pentru cetăţenii-persoane fizice, dar şi pentru agenţii economici ce vor participa la activităţile distractive de la Pădurea Strehareţi pentru că nu vom ezita să îi amendăm dacă vom constata că au lăsat la faţa locului deşeuri”, a precizat şi Adrian Pop, directorul Poliţiei Locale Slatina.
Reprezentanţii ISU Olt au ţinut, deasemenea, să tragă şi ei un semnal de alarmă asupra folosirii grătarelor în zona Pădurii Strehareţi deoarece prea puţini sunt cetăţenii care cunosc cu adevărat obligaţiile ce le revin în cazul organizării unui foc pentru grătar. Astfel, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor ISU Olt, populaţia trebuie să ia o serie de măsuri pentru prevenirea declanşării incendiilor în păduri sau în apropierea acestora atunci când merg la grătar. Printre recomandările pompierilor se numără faptul că este indicat ca să se păstreze lângă foc o rezervă de apă pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde, camparea şi aprinderea focului pentru grătare să se facă pe cât posibil doar în spaţiile special amenajate, iar după terminarea grătarului să se stingă jarul rămas cu apă din abundenţă până ce este sigur că nu mai există o potenţială sursă de foc. Nerespectarea acestor prevederi se pedepseste cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.