UPDATE Descindere la Spitalul Judeţean Slatina în dosarul dezinfectanţilor de la Hexi Pharma. Manager: „Nu sunt percheziţii, este un control şi-atât“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SJU Slatina este vizat de anchetă, alături de alte 24 de unităţi sanitare din ţară FOTO Alina Mitran
SJU Slatina este vizat de anchetă, alături de alte 24 de unităţi sanitare din ţară FOTO Alina Mitran

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este vizat, alături de alte 25 de unităţi spitaliceşti, de o acţiune a poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii economice.  Anchetatorii ridică astăzi din unitate probe şi înscrisuri în dosarul dezinfectanţilor diluaţi.

UPDATE Ora 17,45 - Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, vizat de ancheta penală declanşată în cazul dezinfectanţilor Hexi Pharma, a transmis în urmă cu puţin timp un comunicat de presă, precizând ce s-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2016, în unitate.

„Azi, 07.05.2016, în intervalul orar 09.00-17.00, în cadrul  Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a avut loc o acţiune de control privind produsele biocide (dezinfectanţi) folosite în cadrul unităţii sanitare, provenite de la  SC HEXI PHARMA CO SRL. 

Au fost solicitate documente financiar contabile  (contracte de achiziţie, facturi, NIR-uri, fişe de magazie, etc.) din perioada 2013 şi până în prezent.

Totodata au fost prelevate probe  din produsele biocide (Hexi Pharma)  ce s-au regăsit la nivelul unităţii sanitare.

La acţiunea de control au participat reprezentanţi ai IPJ Olt şi  DSP Olt, controlul efectuându-se în prezenţa conducerii unităţii sanitare“ se precizează în comunicatul semnat de managerul spitalului, Elena Vişan. 

Anchetatorii s-au deplasat atât la corpul central al spitalului slătinean, din strada Crişan, cât şi la secţiile externe de pe strada Drăgăneşti din Slatina (unde funcţionează Dermatovenerologia, Psihiatria şi secţia de Cronici), respectiv secţia externă de Pneumoftiziologie din oraşul Scorniceşti.

Ştirea iniţială:

Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR desfăşoară o serie de acţiuni în mai multe judeţe din ţară, la unităţi spitaliceşti, pentru ridicarea de probe şi înscrisuri. Sunt vizate, potrivit Agerpres, 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi 21 de judeţe, printre care şi Olt. „Sunt efectuate descinderi la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi alte 21 de judeţe. Totodată, sunt puse în aplicare 4 mandate de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Ilfov, la sediul şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale“, precizează Agerpres, citând comunicatul transmis de IGPR.

Acţiunea are loc în cadrul dosarului penal în care se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor (faptă prevăzută de art. 352 din Codul penal) şi de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse (faptă prevăzută de art. 357 din Codul penal), sub coordonarea procurorilor din cadrul PÎCCJ, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

La activităţi participă 152 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică şi specialişti criminalişti din cadrul DGPMB şi de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea.

„Nu sunt percheziţii, este un control şi atât. Treaba noastră nu este acum să stăm de vorbă cu presa“, a declarat, scurt, pentru Adevărul managerul spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Elena Vişan.
Spitalul slătinean apare, alături de Spitalul Municipal Caracal, pe lista celor 50 de unităţi din care la Ministerul Sănătăţii au ajuns probe neconforme. Probele au fost prelevate în 29 aprilie, chiar de către lucrătorii din spitale, fiind transmise rezultatele testelor de sanitaţie către MS. Alte teste urmează să fie efectuate de DSP.

Spitalul Slatina are în prezent un acord-cadru cu fima Hexi Pharma, semnat în ianuarie 2015, iar aprovizionarea cu materiale dezinfectante se face în baza unui contract subsecvent valabil până la sfârşitul acestui an. Firma Hexi Pharma, declara ieri managerul Elena Vişan, furnizează aproximativ o treime din totalul produselor folosite de unitatea slătineană pentru dezinfecţie.

CITIŢI ŞI: Spitalele din Slatina şi Caracal, pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii. Probele de sanitaţie au fost neconforme

Teste suplimentare şi raportări către minister în urma scandalului dezinfectanţilor. Director medical: „Problema este că noi avem pe anumite produse stoc zero“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite