„Uite că mă enervai!“. De ce le sare uşor ţandăra oltenilor? Legătura dintre temperamentul lor vulcanic şi strămoşii noştri, romanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltenii - pe cât de repede se aprind, pe atât de rapid "se sting"   (FOTO: Mugurel Manea)
Oltenii - pe cât de repede se aprind, pe atât de rapid "se sting"   (FOTO: Mugurel Manea)

În rândul românilor s-a încetăţenit ideea potrivit căreia ardelenii ar fi mai molcomi din fire şi că fac un lucru încet – dar bine, iar moldovenii şi oltenii sunt mai iuţi, atât la vorbă, cât şi la faptă. De exemplu, despre olteni se mai zice şi că le sare uşor ţandăra. Specialiştii spun că există un sâmbure de adevăr în toate acestea.

În general, oltenii au imaginea unor persoane “descurcăreţe”, care ştiu să iasă din orice situaţie, ştiu să se adapteze oricărei situaţii datorită temperamentului lor care s-ar trage din rădăcinile istoriei. Zona Olteniei, după cum se ştie deja, a fost parte a Imperiului Roman sub numele “Dacia Malvensis” mai mult timp decât celelalte regiuni ale României de astăzi şi cuprindea: Banatul, Dobrogea şi o mică parte din sudul Ardealului.

Ulterior, despre Oltenia s-a scris că este o provincie istorică din S-V României care îngloba judeţele Dolj, Gorj, Olt - până la râul Olt, Vâlcea - până la Olt, comuna Islaz din Teleorman, Mehedinţi - fără Orşova, Eşelniţa, Dubova ş.a., care aparţin Banatului.

Potrivit specialiştilor în studierea comportamentului uman, caracterul latin este cunoscut ca fiind unul “vulcanic şi plin de pasiune”, popoarele din acest întins teritoriu caracterizându-se printr-un comportament mai “viu” decât ţările nordice, de exemplu, cunoscute ca având o atitudine mai “rece”, un comportament calculat, mai… “civilizat”.

Revenind la ţara noastră, sunt studii care afirmă că românii, deşi sunt percepuţi în ansamblu ca fiind un popor cald şi primitor, se diferenţiază totuşi ca şi trăsături de comportament. Astfel, în vreme ce oltenii şi moldovenii ar pune suflet mai mult în tot ceea ce fac sau în ceea ce/cum vorbesc, altul este modul de manifestare al locuitorilor din Ardeal, care sunt mai cumpătaţi atât în comportament, dar şi în vorbă.

Tot despre olteni se mai spune şi că “le sare uşor ţandăra”. Specialiştii spun că vorba nu este chiar una aruncată-n vânt şi că există un adevăr în toate acestea. Sociologul Andrei Popa este de părere că expresia atribuită comportamentului oltenilor nu se bazează neapărat pe o lipsă de control sau un nivel exacerbat al emotivităţii, ci este ceva care variază de la persoană la persoană.

Cum să-ţi păstrezi “ţandăra” – prin autocontrol

“Cine a cunoscut persoane din toate zonele ţării poate face uşor o <clasificare> a românilor, a felului lor de a se comporta şi asta vă spun din proprie experienţă de viaţă. În ce-i priveşte pe olteni, este parţial adevărat că <le sare repede muştarul>, dar se şi potolesc la fel de rapid pe cât explodează. Dar şi moldovenii se enervează uşor. Nu m-aş grăbi însă ca să atribui exclusiv locuitorilor spaţiului Olteniei această atitudine temperamentală pe care o presupune expresia de care vorbiţi şi care presupune, tehnic vorbind, un comportament uşor instabil. Orice persoană poate ajunge oricând în situaţia de a-i sări ţandăra, stare în care reacţiile sunt foarte greu de controlat sau chiar incontrolabile, important este să reuşeşti să-ţi păstrezi controlul în anumite limite. La urma urmei, un asemenea <potop>, cum mai este denumit acest blocaj emoţional în limbajul ştiinţific, are la bază anumite condiţii favorabile unei asemenea manifestări şi unde putem menţiona tot felul de probleme sau, desigur, o provocare din partea unei a doua persoane ori chiar a anturajului”, spune sociologul Andrei Popa.

Specialiştii spun că asemenea situaţii sunt uşor de prevenit şi combătut fie prin autocontrol, fie prin discuţii cu un psiholog despre ceea ce îi deranjează pe cei direct implicaţi. Un asemenea comportament este generat de emoţii intense, a căror intensitate poate fi atenuată până la un nivel care să permită o gândire logică, calmă. Atenuarea intensităţii emoţiilor poate fi realizată şi din exterior când situaţia ia o turnură neaşteptată. Autocontrolul nu presupune înăbuşirea sau trecerea cu vederea a unor emoţii, ci reprezintă capacitatea de a gândi înainte de a acţiona.

O persoană ce are în mod repetat crize de nervi incontrolabile poate înseamna că s-a lăsat afectată de anumite neîmpliniri şi că, pentru a trece peste asemenea situaţii nedorite, este indicat ca neîmplinirile respective să fie rapid identificate pentru a putea fi remediate.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Cum sunt oltenii şi oltencele? Ei - glumeţi şi aprigi la mânie, ele - înflăcărate şi rele de gură? Mituri analizate de specialişti

De ce vorbesc oltenii repede? De ce oltencele sunt rele de gură? Explicaţia sociologilor pentru temperamentul locuitorilor din Oltenia

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite