Târgul de Crăciun care te pregătește de blackout. „Am tras obloanele la lanternă”. O oră pe patinoar costă 45 lei VIDEO

0
Publicat:

Atmosferă mai mult de Halloween, la lăsarea serii, în târgul de Crăciun din Slatina. „Curent ne dau de la 5,00, e ca pe vremea lui Ceaușescu”. O oră pe patinoar costă 45 lei.

Inaugurat cu mare fast de 1 Decembrie, în seara inaugurală urcând pe scenă membrii Ansamblului „Plăieștii”, într-un concert apreciat de public, târgul de Crăciun din Slatina, asaltat la deschidere de o mare de oameni, era aproape pustiu vineri, 9 decembrie 2022, la lăsarea serii.

Prețuri inaccesibile la patinoar

Pe patinoar, cel mult cinci adolescenți se bucurau de gheață și de vremea plăcută, iar pe margine câțiva părinți așteptau fie să se încheie ora pentru care au plătit, fie să-și echipeze copiii pentru patinoar.

„Plăieșii” au cântat la deschiderea Târgului, spectacolul fiind apreciat de slătineni FOTO: A.M.
„Plăieșii” au cântat la deschiderea Târgului, spectacolul fiind apreciat de slătineni FOTO: A.M.

Lângă ei, cu câte un pahar de ceai în mână, un domn și o doamnă făceau conversație, privindu-i pe copii.

Prețul pentru accesul pe patinoarul din Slatina este 25 lei/oră, la care se adaugă alți 20 lei pentru închirierea patinelor, în total 45 lei/oră. Elevii au acces gratuit doar în timpul săptămânii și doar în intervalul orar 13,00 – 15,00. Mai pot profita de ofertă, în baza carnetului de elev (vizat), până vinerea viitoare (16 decembrie), conform informațiilor oferite de personalul care permite accesul.

„Prea mari sunt prețurile. La Craiova prețul este 25 lei, cu patine de acolo, și e și mai mare patinoarul. La Reșița este 15 lei, la Timișoara – 20 lei, noi acum am venit de acolo, zilele astea, și am văzut. Ni se pare prea mult, exagerat. Ne gândeam să mergem cu nepoțica, dar la Craiova. Să ai și doi copii, e o sumă... Până la urmă, faci o bucurie la copii, puteau să se gândească așa, tot câștigau, pentru că și-ar fi permis mai mulți”, spun vizitatorii, sorbind din ceai.

Tarife mari la patinoarul din Slatina FOTO: A.M.
Tarife mari la patinoarul din Slatina FOTO: A.M.

Patinoarul e luminat, însă nu la fel se întâmplă și pe Aleea Eroilor, străduța care mărginește Parcul Tineretului, pe care se înșiră căsuțele închiriate, pe perioada târgului, de comercianți de tot felul. I-a costat între 3.000 și peste 5.000 lei, spun aceștia, pentru perioada 1-27 decembrie, însă cu toții se plâng de un mare neajuns: primesc curent electric de-abia de la 17,00, chiar 17,30.

Doar comercianții cu generatoare pot să înceapă să-și prepare produsele înainte de 17,00 FOTO: A.M.
Doar comercianții cu generatoare pot să înceapă să-și prepare produsele înainte de 17,00 FOTO: A.M.

Zgomotul pe alee e supărător, face să nu se mai audă muzica din boxele amplasate lângă scenă. Generatoarele sunt de vină, însă comercianții sunt obligați să le folosească, pentru că altfel nu au cum să-și încălzească plitele și să prepare ceai, vin fiert, gogoși și fel de fel de bunătăți pentru doritori.

Vânzarea merge prost la Slatina, spun comercianții FOTO: A.M.
Vânzarea merge prost la Slatina, spun comercianții FOTO: A.M.

„De ce vă miră? Ce, nu știți cum era cu Ceaușescu? E, așa e și acum, dar nu cu Ceaușescu, e cu...”, e gata să spună un comerciant, pe șleau, ce-l deranjează. Se abține în ultimul moment să-i pronunțe numele organizatorului pe care Primăria Slatina l-a plătit să se ocupe de Târgul de Crăciun.

„Mai devreme de 5,00 nu prea sunt vizitatori, iar când vin primii, nu apuci să vinzi nimic, dacă nu te gospodărești cumva. Uitați-vă, e beznă! Îmi dă curent de la 5,00 (n. red. - seara), îmi ia o jumătate de oră - oră să pornesc totul”, semnalează un comerciant.

„Și e de la 5,00 și până la 10,00, la 10,00, gata, s-a oprit totul. Stai și te întrebi pe ce au cerut bani. E o bătaie de joc, vă spun, o bătaie de joc față de Craiova! Acolo ai de la 12,00 până când nu mai vin clienți, nu le taie nimeni curentul”, intervine un altul.

„Un generator bun costă, și nu duce, mănâncă, nu e profitabil. Și pentru câtă vânzare facem noi... ”, justifică un alt comerciant de ce e încă întuneric în căsuța pe care a închiriat-o.

La 17,00 comercianții de-abia deschid căsuțele închiriate FOTO: A.M.
La 17,00 comercianții de-abia deschid căsuțele închiriate FOTO: A.M.

Pe alee ajung și copiii dintr-un ansamblu folcloric din Scornicești, veniți să urce pe scenă, pentru că organizatorul s-a angajat ca în fiecare seară să prezinte în fața spectatorilor artiști de tot felul. Fetele sunt zgribulite deja și mai au de așteptat. Nu se pot bucura nici de târg, pentru că sunt doar câteva căsuțe de pe aleea din zona de alimentație deschise și acestea  alimentate cu generatoare, căsuțele de pe aleile din parc sunt toate cu obloanele trase.

„Se chinuie băiatul ăsta să le facă și lor câte un ceai, a dat drumul la o butelie. E din partea lui, nu din partea organizatorului”, explică un adult care îi însoțește pe copii.

„Să ne strângem și să punem problema”

Deși iluminatul public între timp s-a aprins pe străzile din apropiere, în parc e tot beznă. Ceilalți comercianți care încep și ei să vină se chinuie să deschidă, la lumina telefoanelor, căsuțele închiriate.

„La noi la și jumătate, ziseră că la 5,00 e devreme, să mai așteptăm!”, se anunță vecinii de cabană între ei. „Eee, nu, că trebuie luat de ei, că nu se mai poate! Să ne strângem și să punem problema! La ceilalți le dă, caruselul e dat drumu’, patinoaru’ e dat drumu’... Dar nouă ne dai curent cu porția. Și până la 10,00, de nici n-apucăm să-nchidem, aseară am închis la lanternă”, se plâng și alți comercianți.

Aleile parcului, atât de animate la deschidere, sunt întunecate și pustii. Nici măcar iluminatul obișnuit nu funcționează în parc, lucru pe care nu și-l explică cei veniți să facă bani în această lună. „Am făcut 180 de lei pe zi, dați-vă seama ce înseamnă asta! Eu fac profit așa? Îmi pare rău că nu m-am dus la Craiova”, sunt alte și alte replici.

„E o problemă în zona aceea”

Primăria Slatina a licitat în luna octombrie serviciile pentru organizarea Târgului de Crăciun, suma pusă la bătaie fiind de 442.829 de lei cu TVA. A câștigat aceeași firmă abonată încă din vremea mandatelor primarului Darius Vâlcov la astfel de contracte.

L-am contactat pe reprezentantul firmei pentru a explica de ce sunt condiționați comercianții de acest program și dacă se poate face ceva în privința soluționării acestor nemulțumiri.

Tratament special entru carusel și patinoar FOTO: A.M.
Tratament special entru carusel și patinoar FOTO: A.M.

„Târgul funcționează pe generator electric, e o problemă cu curentul electric, e foarte mare consumul, și într-adevăr, curentul este de la 17,00, și în weekend de la 16,00. Dar suntem în discuții. De luni o să încercăm să reabilităm situația, am chemat pe cei care se ocupă, și de la CEZ și de la Iluminat (n. red. - Serviciul de Iluminat Public din cadrul Primăriei Slatina), să vedem, dacă reușim să... E o problemă în zona aceea. Acolo de când este dedicat evenimentelor este o problemă. (...) Eu am anunțat și la primărie, au făcut toate demersurile, dar...”, a spus Robert Băsescu, reprezentantul firmei organizatoare, pentru „Adevărul”.

Cât despre bezna din parc, ar fi fost o problemă doar vineri, 9 decembrie, nicidecum o situație care să se repete zilnic.

„Dacă ați trecut aseară, a fost o problemă, dar pe care au remediat-o: nu s-a aprins iluminatul festiv. Am anunțat și au remediat situația. (...) Au avut o siguranță sărită, din aceeași cauză pe care v-o explicam: sunt prea mulți consumatori. Oricum, nu sunt toți pe generator, cei de pe alee sunt pe generator și căsuțele din parc sunt legate pe iluminat”, a mai precizat Băsescu.

Comercianții din zona de alimentație publică nu vor putea, însă, să aprindă lumina când vor nici dacă problemele invocate se rezolvă. „Oricum, programul este de la 18,00 la scenă, le dăm drumul cu o oră înainte, avem și un program după care funcționăm, nu avem program de la 12,00”, a conchis Băsescu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite