Sute de salariaţi ai concernului rusesc TMK protestează la Guvern. Ei reclamă un tratament discriminatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de angajaţi ai grupului TMK, din Reşiţa şi Slatina, protestează la Bucureşti Sursa FOTO: Cartel ALFA
Sute de angajaţi ai grupului TMK, din Reşiţa şi Slatina, protestează la Bucureşti Sursa FOTO: Cartel ALFA

Aproximativ 500 angajaţi din România ai grupului rusesc TMK, de la Slatina şi Reşiţa, protestează în faţa Guvernului, joi, 7 aprilie 2022, cerând deblocarea activităţii prin suspendarea unui ordin al ANAF. Ei motivează că Germania şi Cehia nu ar fi procedat de aceeaşi manieră cu firmele din grupul TMK.

Un ordin al preşedintelului ANAF,  Ordinul nr. 468/24.03.2022 privind blocarea fondurilor şi resurselor economice deţinute de Societatea TMK-ARTROM S.A., precum şi  o adresă emisă de  Ministerul Afacerilor Externe, au dus la blocarea activităţii a două fabrici care au împreună 2.400 angajaţi, la Slatina şi Reşiţa. 

TMK a fost deţinută, până în 3 martie, de oligarhul rus Dmitry Pumpiansky care figurează pe lista oligarhilor sancţionaţi la nivel european, acesta cedând acţiunile către un grup de persoane nesancţionabile. Măsura adoptată de miliardarul rus n-a contat însă pentru autorităşile române, deşi alte fabrici ale grupului TMK, din Germania şi Cehia, nu sunt supuse unor astfel de sancţiuni, acuză sindicaliştii.

Conducerea TMK din România a luat decizia să nu-şi trimită angajaţii acasă, considerând că o întrerupere a activităţii, chiar şi pentru o perioadă scurtă, ar putea atrage închiderea definitivă. 

Blocarea conturilor, în schimb, face imposibilă în continuare aprovizionarea cu materii prime şi materiale, pe de o parte, iar pe de alta, blocarea activităţii comerciale a dus la acumularea unor stocuri uriaşe de marfă în fabrică, pentru că toţi clienţii TMK au, la rândul lor, interdicţie de a mai lucra cu grupul sancţionat în România. 

În cursul lunii martie, la o zi de la emiterea ordinului de blocare emis de ANF, s-a acordat o derogare doar pentru plata salariilor şi a furnizorilor, însă aceasta a operat doar în 25 martie. Menţinerea blocajului va duce, însă, în cele din urmă la închiderea unei societăţi deosebit de profitabile şi al trimiterea în somaj a aproximativ 2.400 de angajaţi. 

„Nu vrem măsuri de protecţie, vrem să lucrăm“, cer angajaţii, care resping măsuri precum şomajul tehnic şi care acuză, pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe care nu a putut să lupte pentru interesele cetăţenilor noştri, aşa cum, sugerează sindicatele, s-a întâmplat în alte state europene aflate în aceeaşi situaţie. 

Sindicaliştii protestează, joi, 7 aprilie 2022, în faţa sediului Guvernului, după ce, săptămâna trecută, au pichetat Prefectura Olt.

Redăm în cele ce urmează, integral, memoriul pe care sindicatele TMK, afiliate confederaţiei Cartel ALFA , îl vor depune în atenţia premierului Nicolae Ciucă.

„Către,

Guvernul României 

- În atenţia Domnului Prim-Ministru Nicolae Ciucă - 

Referitor la: Ordinul Preşedintelui ANAF nr 468/24.03.2022, privind blocarea fondurilor şi resurselor economice deţinute de Societatea TMK-ARTROM S.A., precum si a adresei nr.G2-1/379/18.03.2022, emisa de catre Ministerul Afacerilor Externe.

Domnule Prim Ministru,

Vă mulţumim pentru faptul că prin Decizia nr.1/24 martie 2022, emisă de ANAF, s-a reuşit deblocarea conturilor TMK-ARTROM S.A. în vederea efectuării de plăţi esenţiale pentru continuarea activităţii comerciale a TMK-ARTROM S.A., respectiv pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor, plata furnizorilor şi a instituţiilor de credit.

În continuare vă semnalăm alte două aspecte care pun în pericol funcţionarea societăţii şi locurile de muncă de la societatea TMK-ARTROM SA.
- Ordinul Preşedintelui ANAF nr 468/24.03.2022.
- Decizia Presedintelui ANAF nr.4/04.04.2022

Vă reamintim că Sindicatul Solidaritatea şi OLTMET  din SLATINA, Confederaţia Cartel ALFA OLT şi cei 2400 salariaţi din TMK-ARTROM S.A. s-au declarat de la bun început împotriva oricărei forme de sprijin, acordat ca alternativă la pierderea locurilor de muncă, chiar şi pe termen foarte scurt.

Domnule Prim Ministru,
Având în vedere aceste riscuri, vă transmitem următoarele revendicări:

- Să dispuneţi urgent emiterea unui act normativ privind derogarea totală de la sancţiunile incluse în Regulamentul 269/2014, oferind astfel cadrul legislativ în care societatea îşi poate continua activitatea fără alte blocaje. 

Această revendicare este susţinută de faptul că persoana sancţionabilă, Dmitry Alexandrovich Pumpiansky, nu mai este beneficiar al TMK, acesta cesionându-şi acţiunile către persoane care nu fac obiectul unor astfel de sancţiuni.
Derogarea cuprinsă de respectivul act normativ ar trebui să producă efecte şi asupra altor societăţi aflate în situaţie similară.

În raport cu cele enunţate mai sus, vă aducem la cunoştinţă că firme care fac parte din  TMK Steel Holding cu puncte de activitate în Germania şi Cehia nu au fost afectate de sancţiunile impuse prin Regulamentul Comisiei Europene nr.269/2014.

Consideram faptul că Ministerul Afacerilor Externe nu a avut un rol activ în ceea ce priveşte reprezentarea intereselor naţionale în faţa organismelor europene pentru aplicarea în mod unitar al Aquis-ului Uniunii Europene.

Ridicăm această problemă deoarece în perioada 10-24.03.2022 nu au existat documente  emise de către insituţiile abilitate ale statului român care sa blocheze activitatea financiară a TMK-ARTROM S.A., băncile la care unitatea îsi are deschise conturile luând măsuri de blocare peste prerogativele legale avute, fără a fi verficată legalitatea măsurii luată de catre organele abilitate în domeniu.
Realitatea şi adevărul în raport cu activitatea comercială desfăşurată de către TMK -ARTROM S.A. arată că:

-TMK-ARTROM S.A. nu vinde şi nu a vândut marfă produsă în România către firme înrudite în ultimii 12 ani.
- TMK-ARTROM S.A nu a plătit dividende niciodată către Rusia.
-TMK-ARTROM S.A a făcut investiţii în cele două fabrici din România în valoare de cca. 250 milioane de euro, finanţarea venind în proporţie de 2/3 dinspre Rusia către România.
- TMK-ARTROM S.A, are contracte în prezent cu peste 600 de beneficiari din Uniunea Europeană, S.U.A. şi Canada, fiind una dintre firmele competitive în piaţă şi un aport substanţial de capital la bugetul de stat.


Printr-o astfel de măsură se pot evita:

- un blocaj în lanţ al activităţilor economice la nivel naţional, atât pe orizontală cât şi pe verticală;

- punerea unei presiuni suplimentare pe bugetul de stat în sensul că vor trebui instituite măsuri de şomaj tehnic pentru un număr de cca.2400 angajaţi.

- agravarea nivelului de sărăcie a populaţiei şi excluziune socială, prin trimiterea în şomaj tehnic raportat la fenomenul de explozie a preţurilor la care asistăm în prezent.


Stimate Domnule Prim-Ministru, sperăm în rezolvarea acestor probleme prin măsuri specifice unui model economic şi social care pot garanta pacea socială şi o colaborare onestă între toţi partenerii sociali.

PRESEDINTE
IOTU CRISTEL VASILE“.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Autorităţile au discutat cu sindicatele TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina: S-au solicitat derogări pentru efectuarea de exporturi către SUA şi Canada

Protest al angajaţilor TMK Artrom Slatina: „Noi suntem pro ruşi?! Noi am vândut acestui oligarh acţiunile?“ VIDEO

Efectul sancţiunilor asupra Rusiei: conturile TMK au fost blocate. Mii de salariaţi din Slatina şi Reşiţa ai firmei nu-şi pot lua salariile

 



 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite