Autorităţile au discutat cu sindicatele TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina: S-au solicitat derogări pentru efectuarea de exporturi către SUA şi Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

O întâlnire a reprezentanţilor Cancelariei Prim-ministrului şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu cei ai mişcării sindicale TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina a avut loc, joi, la Palatul Victoria, arată datele transmise de Guvernul României.

Cu această ocazie, a fost analizat impactul sancţiunilor dispuse la nivel european asupra activităţii combinatelor la care lucrează angajaţii din cele două oraşe, fiind discutate soluţii pe termen scurt şi mediu, pentru protejarea locurilor de muncă.

Reprezentanţii sindicatelor au solicitat  derogări pentru efectuarea de exporturi către SUA şi Canada precum şi livrări pe piaţa internă.

Alături de măsurile de deblocare a plăţii salariilor, a fost solicitată şi menţionarea altor drepturi asimilate celor salariale, conform contractelor colective de muncă, precum plata tichetelor de masă.

Potrivit sursei citate, autorităţile vor analiza solicitările transmise, urmând să elaboreze, în acest sens, un plan de monitorizare a fluxurilor financiare, pentru respectarea cadrului normativ european.

Angajaţii TMK cer autorităţilor deblocarea activităţii companiei pentru păstrarea locurilor de muncă

Potrivit datelor transmise de Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”, membrii sindicatelor din cadrul companiilor TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina protestează joi, în Piaţa Victoriei la sediul Guvernului României. 

La acţiune participă aproximativ 300 de persoane din cadrul celor două unităţi, având două revendicări majore:

- deblocarea de către ANAF a conturilor companiei TMK Artrom pentru a-şi putea desfăşura activitatea;

- micşorarea preţului la energie.

Conform sursei citate, cu toate că în urma demersurilor susţinute ale sindicatelor s-a reuşit deblocarea conturilor pentru anumite plăţi precum salariile, activitatea companiei este în continuare în blocaj.

„Vă aducem la cunoştinţă că alte firme care fac parte din TMK Steel Holding, cu puncte de activitate în Germania şi Cehia, nu au fost afectate de sancţiunile impuse prin Regulamentul Comisiei Europene nr.269/2014. Având în vedere această situaţie, constatăm că Ministerul Afacerilor Externe nu şi-a asumat un rol activ, în ceea ce priveşte reprezentarea intereselor naţionale în faţa organismelor europene, privind aplicarea în mod unitar al Aquis-ului Uniunii Europene.

Ridicăm aceasta problemă deoarece în perioada 10-24.03.2022 nu au existat documente emise de către instituţiile abilitate ale statului român care să blocheze activitatea financiară a TMK-ARTROM S.A. Băncile la care unitatea îşi are deschise conturile au luat măsuri de blocare, peste prerogativele legale pe care le aveau, fără ca legalitatea măsurii să fie verificată de organele abilitate"  se arată în scrisoarea către Guvern, transmite Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”. 

Potrivit sindicaliştilor, societatea care are contracte cu peste 600 de beneficiari din UE, SUA şi Canada, fiind una dintre firmele competitive pe piaţă şi care contribuie la bugetul de stat, nu a vândut marfă produsă în România către firmele înrudite, nu a plătit dividende în Rusia, ba chiar a investit în jur de 250 de milioane de euro în cele două fabrici din România, două treimi din finanţare venind din Rusia.

Citeşte şi: ANAF a blocat conturile unui oligarh rus, dar l-a lăsat să plătească salariile. La TMK lucrează 2.400 de români

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite