Slatina a rămas fără echipă de fotbal, în ciuda "sponsorizărilor" publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veste surprinzătoare, joi - 30 aprilie, pentru fanii fotbalului din Slatina şi nu numai. Echipa de fotbal FC Olt Slatina se desfiinţează. Cauza o reprezintă problemele financiare ale clubului, respectiv acumularea de datorii. Echipa de fotbal menţionată a beneficiat în ultimii ani de sume importante de la bugetul public prin intermediul Consiliului Judeţean, dar banii au fost insuficienţi până la urmă.

Primii surprinşi de şocul veştii au fost chiar jucătorii lotului echipei din seria a doua, care, cu şase partide înainte de finalul campionatului, au fost anunţaţi că au devenit şomeri chiar joi dimineaţă, când veniseră la antrenament în mod obişnuit. Decizia retragerii echipei din campionat aparţine conducerii echipei FC Olt Slatina, care pune totul pe seama legislaţiei proaste în domeniul sportului ce ar fi condus echipa la acumularea unor datorii uriaşe.

“Facem cunoscut faptul că, începând cu viitoarea ediţie de campionat, clubul nostru se află în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea. Acest lucru se întâmplă din cauza legislaţiei proaste din domeniul sportului şi a unor neconcordanţe legislative, fapt care a determinat imposibilitatea finanţării clubului atât de către autorităţile locale cât şi de mediul privat. Concret, în urma controlului efectuat de AJFP Olt, în perioada 2009 – 2013 (clubul avea pe atunci denumirea ACS Aluminiu Alro Slatina) contractele fotbaliştilor au fost reclasificate din convenţii civile în contracte de muncă, fapt care pe fondul vidului legislativ a dus la acumularea unor datorii în acea perioadă, datorii preluate astăzi de către ACS FC OLT Slatina deşi, la data respectivă, ele practic nu existau.
Clubul ACS FC OLT Slatina consideră greşit calculul datoriei imputate şi contestă decizia şi raportul de inspecţie emise de autorităţile fiscale locale întrucât există mai multe neconcordanţe în aplicarea modului de calcul. Deoarece din decembrie clubul nu a mai putut accesa fonduri de la autorităţile locale, întrucât Legea Nr. 350/ 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general interzice alocarea de fonduri către cluburile cu datorii, clubul a fost susţinut exclusiv din fonduri private şi a ajuns în incapacitatea de a mai funcţiona, existând riscul ca nici actualul sezon să nu mai poată fi încheiat.
Totodată vrem să tragem un semnal de alarmă ca oamenii de fotbal să ia atitudine şi să se implice mai mult în rezolvarea unor astfel de cazuri întrucât există multe alte cluburi aflate în situaţia noastră din cauza legislaţiei actuale. Daca nu se vor lua măsuri, fotbalul profesionist, încet, încet, va dispărea de la noi din ţară. În aceeaşi ordine de idei, vrem să îi asigurăm pe toţi iubitorii de fotbal de la noi din judeţ şi nu numai, că echipa de conducere a ACS FC OLT Slatina se va implica în continuare pentru a găsi soluţii şi a face în aşa fel încât şi pe viitor judeţul nostru să fie reprezentat de o echipă de fotbal în eşalonul al doilea al fotbalului românesc şi, chiar şi în Liga I”,
se arată într-un comunicat de presă al clubului semnat de preşedintele executiv, Ionuţ Ivan.

Situaţia în care a ajuns acum clubul FC Olt Slatina este cu atât mai bizară cu cât acesta a beneficiat de sume importante de la Consiliul Judeţean Olt în ultimii ani de când antrenor a fost “uns” Dan Oprescu (foto stg.), nimeni altul decât fratele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean/PSD Olt, Marius Oprescu (foto dr.), deşi situaţia mirosea de la o poştă a conflict de interese.

image

În 2011, în urma controlului efectuat la Consiliul Judeţean Olt de Camera de Conturi Olt pentru anul 2010, auditorii au stabilit că: “în anul 2010 au fost angajate şi efectuate plăţi pentru acţiuni nonprofit de interes general în suma de 2.730.000 lei către Clubul Sportiv Aluminiu Alro Slatina – secţia fotbal, alocarea acestei sume s-a făcut fără respectarea prevederilor Legii 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general“. În 2013, povestea s-a repetat, dar cu bani ceva mai puţini: “doar” 2.010.000 lei. Prins cu ocaua mică, mai-marii Consiliului Judeţean Olt, preşedintele Paul Stănescu şi vicepreşedintele Marius Oprescu, au schimbat tactica şi au căutat o metodă de a respecta prevederile legii amintite şi a găsit-o. Astfel, în plenul Consiliului Judeţean, a fost aprobat - atât în 2013, dar şi la finele anului trecut pentru anul curent, o hotărâre referitoare la aprobarea unui aşa-numit “Program anual al Consiliului Judeţean Olt de finanţare nerambursabilă în domeniile sport şi cultură pentru anul 2014”. Şi, în acest mod, sponsorizarea echipei de fotbal FC Olt Slatina a continuat de la Consiliul Judeţean Olt. Şi să nu uităm de Consiliul Local/Primăria Slatina, care şi ei au ajutat financiar în mod semnificativ echipa locală de fotbal.

Vă mai recomandăm:

Judeţul Olt, prins în iţele “baronului roşu” Paul Stănescu

Baronul roşu Paul Stănescu aşteaptă cu inima strânsă finalizarea cercetărilor în „Dosarul Referendumului”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite