Sănătatea în satele românești, un dezastru: „Mulți se tratau singuri, după reclamele văzute la televizor”

0
Publicat:

Zeci de localnici din Olt au fost diagnosticați, în doar două zile, cu diabet, hipertensiune arterială sau dislipidemie. O caravană de medici a ajuns la sat și a descoperit o realitate cruntă: sunt bătrâni care nu și-au făcut în viața lor analize medicale, iar mulți săteni se tratau „după ureche”, chiar și un an întreg, cu medicamente care se iau cel mult 5-7 zile. Alții, vecini, luau toți același tratament.

Mulți pacienți vârstnici au făcut analize pentru prima dată FOTO: arhiva L. Radu
Mulți pacienți vârstnici au făcut analize pentru prima dată FOTO: arhiva L. Radu

Bătrâni care nu făcuseră niciodată analize de sânge, alții care urmau același tratament de peste zece ani, fără să-i mai fi văzut un medic specialist între timp, dar și pacienți care se tratează cu medicamente promovate în reclamele de la TV, „bune pentru orice durere”, este realitatea cruntă de la sat. 

A doua ediție a caravanei „Sănătatea vine la tine”, organizată de Asociația Pacienților Cronici din România cu sprijinul mai multor parteneri, care poposește în perioada aprilie - iunie 2023 în șapte județe din țară, a ajuns, în 20 și 21 mai, la Sârbii-Măgura, județul Olt. Depistarea diabetului și a bolilor cardiovasculare este ținta, iar un medic cardiolog, un specialist în diabet și boli de nutriție și un medic rezident au consultat în cele două zile 166 de pacienți. În eveniment au fost implicați însă și asistenți medicali și elevi de la școlile postliceale sanitare. Rezultatele au fost cu totul neașteptate, spune medicul diabetolog Anca Roman, unul din cei trei medici voluntari care i-au consultat pe pacienți.

Cum s-a procedat

Reprezentanții unui laborator de analize medicale s-au deplasat, cu o săptămână înainte, pentru a le recolta pacienților probe de sânge, așa încât în weekend-ul imediat următor, cu rezultatele pe masă, medicii să-i poată consulta. Deși au fost prelevate probe de la aproximativ 130 pacienți, preponderent vârstnici, în zilele destinate consultațiilor, cum vorba a zburat ca vântul, au venit cu peste 30 mai mulți, pentru aceștia realizându-se teste rapide pentru glicemie, hemoglobina glicozilată și colesterol, plus măsurarea tensiunii, a greutății, calcularea indicelui de masă corporală etc. 

„Unii nu fuseseră niciodată la medic, niciodată. Oameni cu foarte multe probleme.  Erau persoane de 80-85 ani, unii nu au copii, sunt singuri, nu ar avea cine să-i mai ducă să-și facă analize, iar un laborator în apropiere cred că este la Pitești sau Slatina (n. red. - la zeci de km distanță). (...) Unii s-au dezbrăcat la piele să ne arate ce bube aveau, ce-i mai durea, nu știau cum să ne arate ce au ca să-i tratăm de toate. 60%, sau chiar mai mult, cred, din ce am văzut, i-am depistat cu prediabet și diabet”, a explicat medicul specialist în diabet și boli de nutriție Anca Roman.

„Oamenii au întâmpinat greu diagnosticul”

Cum diabetul și bolile cardiovasculare evoluează „mână-n mână”, necesitatea descoperirii la timp a unei probleme, cu atât mai mult cu cât pentru aceasta există o soluție, ar trebui să devină o prioritate pentru sistemul de sănătate românesc, spun organizatorii caravanei și medicii colaboratori. 

Și tensiunea arterială crescută este o problemă a pacienților consultați FOTO: arhiva Lorenzo Radu
Și tensiunea arterială crescută este o problemă a pacienților consultați FOTO: arhiva Lorenzo Radu

„Prediabet nu înseamnă mare lucru, am putea spune, dar odată instalate aceste glicemii mari, le crește riscul cardio-vascular.  Oamenii au întâmpinat greu diagnosticul, foarte dificil. Foarte mulți au plâns, erau impresionați, pentru că ei știau că nu au nicio boală. Au venit știind că n-au nimic și au plecat cu medicamente de tensiune, de colesterol, de diabet, cu regim alimentar, cu multe sfaturi, și erau copleșiți”, a adăugat medicul.

Pe lângă valorile mari ale glicemiei, medicii au descoperit și mulți pacienți cu hipertensiune netratată, tensiuni de 18-19-20, a mai precizat dr. Roman.

„I-am văzut, le-am dat un tratament, evident, nu am avut cum să le dăm rețete gratuite, dar le-am explicat pe mai departe să meargă la medicul de familie. Le-am dat datele noastre de contact celor care au fost depistați cu diabet, care au fost dezechilibrați (n. red. - cu recomandarea de a li se adresa ulterior), toate rezultatele au rămas la ei.  (...) Toți credeau că ne întoarcem, ne-au întrebat când ne revedem”, a dezvăluit medicul.

„Câțiva erau vecini și toți luau același tratament”

Medicul a mai dezvăluit că printre pacienți a întâlnit persoane care nu și-au consultat nici medicul de familie și care se tratau cu medicamente văzute la TV. 

Sunt convinsă că medicii de familie sunt depășiți de numărul foarte mare de pacienți. Am constatat că mulți se tratau singuri, în funcție de ce reclame vedeau la televizor. Și erau pacienți care aveau tratament cu antiinflamatoare, pe care le luau zilnic, de un an-doi. Erau cu insuficiență renală, pentru că aceste medicamente nu se iau la nesfârșit. Câțiva erau vecini și toți luau același tratament. Ne-au spus că nu de la medic îl au, îl luau ei. Durerile de picioare, de cap, de orice, le tratau așa”, a mai spus medicul Anca Roman.

O soluție ca mult mai mulți pacienți să aibă acces la servicii medicale specializate ar putea fi repetarea unor astfel de experiențe.

 „Noi, stând în cabinet, nu ne dăm seama cât de greu le este, de fapt. Nouă ne e ușor să spunem: veniți la analize, n-ați mai făcut analize de nu știu când! Dar ducându-te acolo și văzând cât de greu trăiesc oamenii aceștia....”, a fost constatarea amară a medicului.

Caravana „Sănătatea vine la tine” în țara campioană la „morți evitabile”

Caravana „Sănătatea vine la tine” este la jumătatea drumului pe care organizatorii și l-au propus în acest an. Vor fi în total 1.000 pacienți investigați în toată țara, din localități și din categorii cu acces dificil la servicii medicale specializate: Crișcior – Hunedoara, Gherghița și Starchiojd – Prahova, Ghidigeni – Galați, Sârbii-Măgura – Olt, Holbav – Brașov, Vinderei – Vaslui și Surdila-Greci – Brăila. S-au ales ca țintă diabetul și bolile cardiovasculare, a precizat Lorenzo Radu, coordonatorul național al caravanei, pentru că diabetul este boala cu cea mai mare prevalență în România (sunt 1,1 milioane pacienți diagnosticați și se estimează că mai sunt încă un milion nediagnosticați), iar bolile cardiovasculare reprezintă, și în lume, dar și țara noastră, principala cauză de mortalitate. Pot fi prevenite sau tratate prin servicii oferite la timp, or până acum în țara noastră nu s-a întâmplat asta, România având cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din UE și cea mai mică finanțare a asistenței medicale primare.  

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite