Replică trasă la indigo, în prima zi a lunii, la laboratoarele de analize medicale: „Ne pare rău, programările s-au făcut deja, nu mai avem fonduri!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai solicitate laboratoare epuizează fondurile în prima săptămână din lună FOTO: Alina Mitran
Cele mai solicitate laboratoare epuizează fondurile în prima săptămână din lună FOTO: Alina Mitran

Aprope de mijlocul anului situaţia banilor alocaţi de CJAS furnizorilor de servicii medicale a ajuns în Olt, în anumite sectoare, disperată. Marile laboratoare recoltează probe în baza trimiterilor doar în primele trei zile ale lunii, răspunsul, dacă suni în prima zi din lună, fiind: „Ne pare rău, programările s-au făcut deja, nu mai avem fonduri!“.

E la fel pe final de an, când şi fondurile, se mai dau uneori explicaţii, sunt „pe drojdie“, dar e la fel şi în  primele luni de contract, banii alocaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt dovedindu-se praf în ochi faţă de nevoile pacienţilor pe segmenentul investigaţiilor paraclinice. Cele mai solicitate policlinici din Slatina pot recolta probe în baza trimiterilor doar în primele trei zile ale lunii, cu programări realizate, însă, de pe la mijlocul lunii anterioare. Asta în privinţa analizelor de sânge, pe domeniul radiologie şi imagistică medicală (EKG, CT, RMN) listele de aşteptare depăşind trei luni, adică perioada de valabilitate a trimiterii.

Vrei să faci analize la Promed, la indicaţia medicului, mânat de renumele clinicii sau căutând pur şi simplu un laborator care mai are fonduri, contează mai puţin. Telefonezi - e 1 iunie, prima zi din lună – cu speranţă, deşi s-a dus de mult vorba-n târg că banii „nu se-ajung“. „Ne pare rău, nu mai avem, fonduri, ştiţi, programările le facem de la mijlocul lunii“, răspunde drăguţ, cum se obişnuieşte în mediul privat, o voce feminină.

Încerci la Unimed, alt laborator recunoscut, solicitat, recomandat: „Am făcut programări de acum trei zile, dar mai încercaţi totuşi săptămâna viitoare“. Lisimed, tot laborator cu faimă şi cu solicitări multe. Aceeaşi încercare, acelaşi final aşteptat: „Nu facem programări telefonic, programările se realizează personal la noi la sediu. Pentru luna aceasta avem însă programări până pe data de 7. Reveniţi pe 7 şi ne mai întrebaţi, să vă spunem dacă mai avem fonduri. Oricum, trebuie să ştiţi că programările se fac pe 15, pentru luna următoare“, ni se răspunde amabil.

Situaţia este aproape trasă la indigo în tot judeţul, un singur laborator înregistrând, din datele CJAS, economii spre finalul lunii, care economii se redistribuie celor în mare nevoie. E vorba de un punct de lucru de la Sconiceşti.

„Am cerut o suplimentare de 30%“

Şi analizele de sânge şi investigaţiile de imagistică se finanţează la comun, din fondurile alocate per total proporţia fiind 75% analize de laborator – 25% investigaţii imagistice. Aceste procente alocate, teoretic, se pot modifica, spune preşedintele CJAS Olt, Florin Ciocan, având în vedere faptul că pentru a efectua o investigaţie RMN eşti pus să aştepţi şi mai bine de trei luni, când, de multe ori, ai nevoie deja de un nou bilet de trimitere. Ar însemna însă să iei bani dintr-un segment unde în medie, pe judeţ, fondurile ajung pentru analize de laborator până spre mijlocul lunii şi să dai unui domeniu unde numărul de furnizori (dacă vorbim de RMN) a ajuns la trei (ultimul intrat „în cărţi“ fiind Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, de la 1 aprilie, care s-a alăturat „veteranilor“ San Med şi Eligon), iar banii au rămas aceiaşi.

Va fi sau nu contract nou la 1 iulie?

CJAS a cerut suplimentarea fondurilor alocate acestui domeniu, ca, de altfel, şi a celor pentru îngrijiri la domiciliu, unde nici măcar nu se mai acceptă înscrieri pe lista de aşteptare, cu 30%. „Ar fi o gură de oxigen, dar ne-ar duce de-abia spre mijlocul lunii, dacă vorbim de analize de sânge. Nici măcar nu poţi şti de cât ar fi nevoie pentru a satisface toate cererile, pentru că niciodată n-am avut fonduri care să ajungă toată luna. Pacienţii ştiu deja lucrul acesta şi se programează din vreme.  Asta am putea şti doar văzând şi făcând, mărindu-se treptat bugetul alocat“, spune un furnizor de servicii paraclinice.

Chiar în această lună furnizorii ar putea începe însă negocierile pentru un nou contract, astfel încât de la mijlocul anului să se bazeze pe noul buget. „Vom şti sigur până la sfârşitul săptămânii, iar în cazul în care se va face contractarea până la 1 iulie, vom începe demersurile, vom pregăti calendarul.“, mai spune preşedintele CJAS Olt vorbind despre o negociere de contract care, spun la rândul lor furnizorii, în fapt este nimic altceva decât o situaţie de genul „noi avem banii ăştia, semnaţi sau nu semnaţi, e alegerea dumneavoastră“. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite